Протягом лютого у Чернівецькій області зафіксовано 12 випадків повідомлень про ймовірне використання субвенцій місцевим представництвом Радикальної партії Олега Ляшка. Державна субвенція – це форма грошової допомоги місцевим бюджетам із державного, яка призначена для конкретно визначених цілей. Однак,  на сторінці партії у фейсбуці, партійці розповідають, скільки коштів залучено на округи, позиціонуючи розподіл субвенцій як заслугу Олега Ляшка, чинного народного депутата та кандидата на пост Президента України.

12 лютого на зборах громади в селі Іспас представник Радикальної партії Леонід Гольцов зазначив, що за сприяння Олега Ляшка Чернівецька область отримала у місцеві бюджети 82 млн гривень.

14 лютого у селі Волока народний депутат України Василь Амельченко отримав від представників районної влади Подяку для лідера Радикальної партії Олега Ляшка. У дописі на сторінці партії йдеться про те, що саме через зусилля лідера партії в Будинку народної творчості та дозвілля села Волока змінили дах.

У наступному дописі того ж дня, зазначено, що будинок культури у селі Чагор відновлений після капітального ремонту завдяки зусиллям Олега Ляшка.

15 лютого, Василь Амельченко приїхав у Герцаївську районну лікарню, щоб отримати подяку для Олега Ляшка, бо, як йдеться у дописі, за його сприяння була виділена субвенція для придбання інкубатора для новонароджених.

Того ж дня, опублікований допис про те, що завдяки лідеру Радикальної партії Хотинський НВК з новим дахом.

Також, за сприяння Олега Ляшка, у Клішківцях будують пам’ятник Леоніду Каденюку – першому космонавту України. Про це йдеться у дописі від 19 лютого.

19 лютого Леонід Гольцов відвідав с. Великий Кучурів та розповідав громаді про плани та радикальні зміни в ОТГ. Також в дописі зазначено, що завдяки сприянню Олега Ляшка було виділено кошти на заміну та утеплення даху Велико-Кучерівської ЗОШ та ремонт Годилівського НВК.

Окрім того, 19 лютого буковинські «радикали» відвідали дошкільний навчальний заклад «Дзвіночок». У 2017 році лідер Радикальної партії домігся виділення 1,5 мільйонів гривень задля заміни даху, вікон та утеплення фасаду закладу, про що йдеться в дописі від 20 лютого.

Наступні дописи стосуються того, що за сприяння Олега Ляшка у Сторожинецькій гімназії утеплили фасад, у Сторожинецькій гімназії №2 відкрили новий спортзал, у Вижнецькій гімназії замінено дах, а Вижницький коледж прикладного мистецтва отримав необхідне для учбового процесу приладдя.

«Ми неодноразово говорили про непрозорість та відсутність зрозумілого механізму розподілу коштів субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій і особливо тривожним є використання цих коштів з метою агітації за тих чи інших кандидатів як на виборах Президента, так і на майбутніх парламентських виборах. Ці кошти належать платникам податків, а відтак мають розподілятися за прозорим та зрозумілим механізмом і бажано на конкурсній основі. Але зараз ми бачимо, що народні депутати розподіляють ці кошти на власний розсуд і використовують їх з метою самопіару або ж агітації за представників своїх політичних сил і навіть політики, які відносять себе до опозиції широко проводять таку агітацію за рахунок заходів, що були здійснені з державного бюджету, тобто за наші з Вами гроші», – зазначив координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області.

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА, окремі з вищеназваних повідомлень, розміщених на фейсбук-сторінці місцевого осередку партії, містять посилання на Олега Ляшка, як на народного президента, а також містять позитивну оцінку діяльності кандидата із залучення субвенцій у регіон, що вказує на їх агітаційний характер. Так, згідно з ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» однією із форм передвиборної агітації є  публічні оцінки діяльності кандидата на пост Президента України. Можна припустити, що метою таких інформаційних повідомлень, є власне спонукання виборців голосувати за вказаного кандидата.

Також ОПОРОЮ зафіксований випадок, що Радикальна партія у Чернівецькій області дарувала м’ячі та агітувала на спортивному заході у місті Новодністровську. Як відомо, Олег Ляшко зареєстрований кандидатом у Президенти постановою ЦВК від 25 січня.

ОПОРА нагадує, що державна субвенція – це дотація від держави органам місцевого самоврядування з чітко визначеною метою на певний локальний проект. Проте відсутність чітких критеріїв відбору та непрозорість засідань комісії з розподілу субвенцій дає підстави вважати систему виділення коштів заполітизованою. Окрім того, політики використовують бажання виборців отримати фінансування на проект задля отримання електоральних переваг в окрузі.

Громадянська мережа ОПОРА вкотре наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України. Для цього ОПОРА підготувала ґрунтовні рекомендації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.