28 лютого у Чернігові спостерігачі ОПОРИ зафіксували 3 пошкоджені агітаційні білборди кандидата в Президенти Олександра Вілкула. Всі вони зафарбовані плямами блакитного, жовтого та чорного кольорів і знаходяться у різних мікрорайонах міста.

Перший – майже у центрі,  по проспекту Перемоги, навпроти видавництва «Деснянська правда». Ще два – біля пологового будинку по вулиці 1 Травня та на в’їзді до Чернігова по дорозі з Києва. Всі три рекламні щита мають вихідні дані і  не суперечать  Закону «Про вибори Президента України».

Довірена особа кандидата в Президенти України Олександра Вілкула у виборчому окрузі №205 Світлана Живенко прокоментувала ситуацію ОПОРІ:  «Ми знаємо про ці випадки, найближчим часом звернемось до поліції із заявою».

Згідно з чинним законодавством такі дії можуть бути кваліфіковані правоохоронними органами як хуліганство за ст. 296 Кримінального Кодексу України. 

На думку координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області, псування агітаційних матеріалів кандидата у Президенти України може розцінюватися як перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу при виконанні своїх повноважень і каратися обмеженням чи позбавленням волі на строк від двох до п’яти років згідно з ч. 2 ст. 157 ККУ.  

Загалом на початок березня поліція в Чернігівській області отримала 89 повідомлень про порушення виборчого законодавства, за якими відкрито десять кримінальних проваджень.

Нагадаємо, 12  лютого у Чернігові невідомі зіпсували білборд кандидата в Президенти Олександра Вілкула.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.