12 лютого спостерігач ОПОРИ зафіксував пошкодження рекламного щита з передвиборною агітацією кандидата на пост Президента України Олександра Вілкула. Довірена особа кандидата повідомила про звернення до поліції.

12 лютого спостерігач ОПОРИ зафіксував пошкодження рекламного щита з передвиборною агітацією по вулиці Бєлова кандидата на пост Президента України Олександра Вілкула.  Імовірно, зеленкою обличчя політика зафарбували пострілом з пейнтбольної рушниці .

Довірена особа кандидата в Президенти України Олександра Вілкула у виборчому окрузі №205 Світлана Живенко сказала в коментарі ОПОРІ: «Ми звернулись до поліції з відповідною заявою. За нашою інформацією, пошкоджених інших білбордів кандидата в області немає».

4ernihiv 2018 02 14 Vilkul

Агітаційний матеріал містив вихідні дані та не суперечив Закону «Про вибори Президента України».

Як зазначає координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області, цей випадок має ознаки порушення принципу вільних виборів і ведення вільної, рівної, безперешкодної агітаційної діяльності всіх зареєстрованих кандидатів, які гарантовані ст.6 та ст.11 Закону «Про вибори Президента України».

Загалом з початку року в Чернігівській області зафіксовано 30 випадків звернення до поліції з приводу агітації по домівках, пошкодження білбордів та фактів ймовірного підкупу виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.