У період із 11 до 28 лютого Центральна виборча комісія зареєструвала ще 64 довірених осіб від 15 кандидатів у президенти в округах, які розташовані в межах Волинської області. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували постанови ЦВК про реєстрацію довірених осіб кандидатів у територіальних виборчих округах та відшукали інформацію про цих людей у відкритих джерелах.

Нагадаємо, що у період до 11 лютого ЦВК зареєструвала 26 довірених осіб у волинських округах. Таким чином, станом на 28 лютого, на Волині зареєстровано 90 довірених осіб від 19-ти із 44 кандидатів у Президенти України.

Відповідно до постанови ЦВК від 13 лютого 2019 року № 206, кандидат Валентин Наливайченко визначив довірених осіб у ще двох волинських округах. Так, інтереси кандидата у межах округу № 21 представлятиме Ігор Романчук, а в окрузі № 23 – Борис Александропуло. Ігор Романчук є керівником товариства із обмеженою відповідальністю «Народний дім», яка зареєстрована у місті Рівне. Борис Александропуло зареєстрований як фізична особа-підприємець. Також зауважимо, що особа з таким же іменем і прізвищем є керівником громадської організації «Інвалідів Рівненщини «Позиція». Відповідно до постанови № 409 від 28 лютого, представниками в округах № 19 та № 20 стали Олег Гупало та Юрій Онищук відповідно. Осіби з такими іменами та прізвищами донедавна працювали інженерами відділу економічної безпеки ПрАТ «Волиньобленерго».

Кандидат Олександр Данилюк відповідно до постанови ЦВК від 15 лютого 2019 року № 311 зареєстрував свою першу і наразі єдину довірену особу у межах Волині. Відтак, кандидат має представницю в крузі № 22 – Галину Байчук. Жінка з таким іменем та прізвищем зареєстрована як фізична особа-підприємець, яка займається оптовою торгівлею. Відповідно до постанови № 405 від 28 лютого кандидат зареєстрував ще  чотирьох довірених осіб. В окрузі № 19 його інтереси представлятиме Олександр Нагайовський, в окрузі № 20 – Галина Баландіна, в окрузі № 21 – Микола Турик, в окрузі № 23 – Галина Дмитрук. Повний тезка Олександра Нагайовського – волонтер, який займався збором допомоги для волинської 14 ОМБР, про решту трьох представників не вдалося знайти інформації, яка б дозволила асоціювати їх з Волинню.

Згідно із постановою ЦВК № 328 від 16 лютого 2019 року кандидат Руслан Ригованов зареєстрував довірених осіб у всіх волинських округах. Так, в окрузі № 19  представляти свої інтереси він довірив Федору Дмітрієву, в окрузі № 20 - Віктору Мозолю, в окрузі №21 – Мирославі Лисюк, окрузі № 22 – Олесі Матвійчук, а в окрузі № 23 – Юрію Семчуку. Федір Дмітрієв є пенсіонером, під час місцевих виборів 2017 року особа з іменем та прізвищем балотувалася до Зарічненської ОТГ шляхом самовисування та був обраний депутатом. Повний тезка Віктора Мозоля певний час був директором магазину «Нова лінія» у Луцьку. Повна тезка Олесі Матвійчук є діловодом  Волинській обласній організації Радикальної партії Олега Ляшка на Волині, а повний тезка Юрія Семчука на сайті волинського осередку партії вказаний як «координатор округів». Жодних даних, які б дозволили асоціювати Мирославу Лисюк з Волинською областю, знайти не вдалося.

Володимир Зеленський у межах волинських округів найперше визначився із довіреними особами в округах № 22 та № 23. Так, в 22-ому окрузі його представником став Андрій Костенко, а в 23-ому – Роман Ковальчук. Андрій Костенко є співвласником громадської організації «Волинський актив молоді», директором якої, у свою чергу, є представник «Зе!команди» у Волинській області Валерій Стернійук. Роман Ковальчук очолює ГО «Спортивний клуб козацьких бойових мистецтв «Герць», зареєстровану у Луцьку. Відповідно до постанови № 406 від 28 лютого, кандидат визначився і з представниками в інших округах. В окрузі № 19 його представлятиме Павло Горошкевич, в окрузі № 20 – Тетяна Баландін, в окрузі № 21 - Олексій Поліщук. Тетяна Баландін є співзасновницею ГО «Центр жіночих ініціатив «Марія», яка зареєстрована у місті Горохів. Даних про Павла Горошкевича, окрім того, що він мешкає у Володимирі-Волинському, знайти не вдалося, як і інформації, яка б дозволила асоціювати із Волинню Олексія Поліщука.

Відповідно до постанови ЦВК № 356 від 21 лютого 2019 року, кандидат Віктор Кривенко зареєстрував п’ять довірених осіб у межах волинських округів. Відтак, інтереси кандидата в окрузі №1 9 представлятиме Віталій Бродоса, в окрузі № 20 – Володимир Бут-Гусаїм, в окрузі № 21 – Андрій Богданчук, в окрузі № 22 – Дмитро Климук, а в окрузі №23 – Андрій Нестеренко. Віталій Бродоса є засновником та керівником товариства з обмеженою відповідальністю «Вітаб», основний вид діяльності якого – оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин. Володимир Бут-Гусаїм відомий на Волині громадський активіст, також він є засновником та керівником ГО «Сучасна Волинь». Андрій Богданчук очолює Турійську районну організацію «Народного Руху України», Дмитро Климук – керівник громадської організації «Центр юридичної допомоги», а особа з іменем і прізвищем Андрій Нестеренко є працівником товариства із обмеженою відповідальністю «Луцький хлібокомбінат».

Кандидат Юрій Бойко також зареєстрував довірених осіб у кожному із волинських округів. Так,  згідно із постановою № 360 від 21 лютого 2019 року, його довіреною особою в окрузі № 19 став Микола Іщенко, в окрузі № 20 – Леонід Андрійчук, в окрузі № 21 - Галина Рябко, в окрузі № 22 – Іван Оласюк, в окрузі № 23 – Микола Слушаєв. Микола Іщенко є працівником ПрАТ «УСК «Княжа», повний тезка Леоніда Андрійчука раніше займав пост голови Горохівської РДА, а повна тезка Галини Рябко була головою Ковельської районної організації «Партії Регіонів». Повний тезка Миколи Слушаєва балотувався до Ківерцівської районної ради на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2015 року від «УКРОПУ».

Відповідно до постанови ЦВК від 22 лютого № 366 із довіреними особами в усіх волинських округах визначився і Петро Порошенко. Так, в окрузі № 19 його інтереси представлятиме Валерій Діброва, в окрузі 20 – Вадим Ваврищук, в окрузі 21 – Михайло Бегаль, в окрузі 22 – Олег Усаченко, в окрузі 23 – Андрій Яцина. Валерій Діброва є відомим аграрієм, директором ТОВ «П’ятидні» та депутатом Волинської обласної ради від БПП «Солідарність». Вадим Ваврищук – учасник АТО, «кіборг», керівник ГО «Волинська спілка ветеранів антитерористичної операції». Михайло Бегаль займає посаду головного лікаря Ратнівської районної центральної  лікарні та є депутатом Волиньради від БПП «Солідарність». Олег Усаченко – луцький адвокат, а Андрій Яцина – директор держпідприємства «Поліське лісове господарство».

Кандидат Андрій Садовий зареєстрував ще одну довірену особу на Волині. Відповідно до постанови № 368 від 22 лютого 2019 року ним став Микола Собуцький, відомий як волонтер та депутат Луцької міської ради від «Об’єднання «Самопоміч». Згідно  із постановою № 404 від 28 лютого, інтереси кандидата в окрузі №21 представлятиме Галина Федоренко, відома як головна редакторка та керівник газети «Волинські губернські відомості». Також у 2015 році вона балотувалася до Луцької міської ради від «Самопомочі» по округу № 19.

Згідно із постановою №  369 від 22 лютого 2019 року, кандидат Ілля Кива зареєстрував на Волині п’ятьох довірених осіб. Інтереси кандидата в окрузі № 19 представлятиме Павло Плісак,  в окрузі №  20 – Людмила Пашковська, в окрузі № 21 – Аліна Чернуха, в окрузі № 22 – Олександр Янчук, в окрузі № 23 – Віталій Камець. Повний тезка Павла Плісака є засновником компанії «Пасме-Пластік», основним видом діяльності якого є виробництво будівельних виробів із пластмас. Людмила Пашковська зазначена як керівник Камінь-Каширської районної організації Соціалістичної партії України.  Аліна Чернуха є керівником ратнівської районної організації партії та працює лікарем у Ратнівській ЦРЛ. Особа з прізвищем та іменем Олександр Янчук є працівником у фізичної особи-підприємця, а Віталій Камець очолює ТзОВ «СКВ Волинь-Сервіс», основним видом діяльності якого є ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування промислового призначення.Кандидат Олександр Шевченко також зареєстрував представників у кожному із округів Волині. У постанові ЦВК № 370 від 22 лютого 2019 року йдеться, що довіреною особою в окрузі № 19 стала Ганна Медведєва, в окрузі № 20 – Олександр Вольчинський, в окрузі № 21 – Ігор Пініс, в окрузі № 22 – Ольга Омелько, в окрузі № 23 – Олександр Самчук. Галина Медведєва на місцевих виборах 2025 року балотувалася до Володимир-Волинської міської ради за списком «УКРОПУ», а Олександр Вольчинський у 2015 році став депутатом Горохівської районної ради, куди балотувався від «УКРОПУ». Ігор Пініс, у свою чергу, є депутатом Ковельської міськради та головою депутатської фракції Ковельська міська організація «УКРОПУ». Ольга Омелько працює старшим лаборантом відділу новацій та передових педагогічних технологій Волинського інституту післядипломної освіти. Олександр Самчук відомий на Волині як помічник-консультант нардепа Ірини Констанкевич.  

Відповідно до постанови № 371 від 22 лютого 2019 року, інтереси Сергія Капліна в окрузі № 19 представлятиме Ярослав Костюк, в окрузі № 20 – Роман Кметь, в окрузі №21 – Юрій Савчук, в окрузі № 22 – Роман Поліщук, в окрузі № 23 – Василь Василюк. Ярослав Костюк є директором ТзОВ «Аграрно-виробничо-торгова фірма «Старк», а Роман Кметь очолював та був засновником ТзОВ «КРИСТАЛ – АГРО», яка перебуває у стані припинення. Повний тезка Юрія Савчука був керівником управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ковеля, а нині перебуває на пенсії. Роман Поліщук працює у комунальному закладі «Луцька гімназія № 18 Луцької міської ради»,  а повний тезка Василя Василюка на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року балотувався до Камінь-Каширської міської ради від партії «Партіот».

Кандидат Микола Габер теж зареєстрував п’ятьох довірених осіб на Волині. В окрузі № 19 нею став Володимир Савчук, в окрузі № 20 – Микола Вальчук, в окрузі № 21 – Олексій Дуда, в окрузі № 22 – Наталія Холявінська, в окрузі № 23 – Олександр Синютін. Повний тезка Володимира Савчука був головою Володимир-Волинської РДА, Микола Вальчук – пенсіонер, повний тезка якого у 2015 році був кандидатом на посаду у Ковельську прокуратуру. Олександр Синютін працює вчителем музичного мистецтва НВК «Маневицька ЗОШ № 2 – гімназії». Даних про Наталію Холявінську, окрім того,  що жінка мешкає у Ківерцях, знайти не вдалося.

Відповідно до постанови № 380 від 25 лютого зі ще двома довіреними особами в межах волинських округів визначився й кандидат Анатолій Гриценко. Так, його інтереси в окрузі №19 представлятиме Іван Костик, а у 22 – Дмитро Головенко. Іван Костик – пенсіонер, засновник організації роботодавців міста Нововолинськ, а Дмитро Головенко – керівник ОСББ Ветеранів, 22 у місті Луцьку.

Також п’ятьох довірених осіб у волинських округах зареєстрував Сергій Тарута. Довіреною особою в окрузі № 19 став Володимир Максимець, в окрузі № 20 – Олена Остромецька, в окрузі № 21 – Наталія Гірич, в окрузі № 22 – Людмила Ярош, в окрузі № 23 – Галина Матвійчук. Людмила Ярош є працівницею Луцької міської дитячої поліклініки. Повна тезка Наталії Гірич зазначена як помічник-консультант депутата Ковельської міськради від ВО «Батьківщина» Геннадія Кіндера, а також як голова громадської приймальні партії у Ковелі. Даних про Володимира Максимця, Олену Остромецьку та Галину Матвійчук, які дозволили б пов’язати їх з Волинню чи кандидатом, знайти не вдалося. Відомо лише, що вказані довірені особи тимчасово безробітні.

Відповідно до постанови № 394 від 27 лютого, кандидат Сергій Кривонос зареєстрував довірену особу в окрузі № 21 – нею став Олександр Харковець. Як місце роботи чоловіка зазначене ТОВ «Шоукар».

Зауважимо, що відповідно до статті 67 Закону України «Про вибори Президента України» кандидат на пост Президента України може мати не більше 5 довірених осіб в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та по одній довіреній особі у кожному територіальному окрузі.

Згідно із частиною 2 цієї ж статті, довірені особи кандидата ведуть агітацію за обрання його Президентом України, сприяють кандидату на пост Президента України у проведенні виборчого процесу, представляють інтереси кандидата у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцям.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)