27 лютого у Ковелі кандидат у Президенти Олександр Мороз (Соціалістична партія Олександра Мороза) зустрівся із виборцями у стінах закладу позашкільної освіти, який на час зустрічі, за  інформацією ОПОРИ, орендував Ковельський міський комітет профспілки працівників Державних установ. Згідно чинного законодавства, оренда мала б здійснюватися за кошти виборчого фонду кандидата.

Зустріч відбулася у  актовій залі Палацу учнівської молоді, який є закладом позашкільної освіти. Нагадаємо, відповідно до частини 7 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, має право на договірній основі за рахунок коштів виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

На час виступу у приміщенні кандидата у президенти Олександра Мороза управління освіти виконавчого комітету Ковельської міської ради здало актову залу приміщення в оренду. Майно закладу є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області. За інформацією ОПОРИ, за дозволом на оренду приміщення до керівника закладу від імені міськкому профспілок працівників державних установ звернулася його голова Єва Савич. Як вказано у зверненні, приміщення прохали для «організації і проведення зустрічі з кандидатом у Президенти України».

Відтак, за наявною інформацією орендарем виступив не кандидат (в особі розпорядника поточного рахунку виборчого фонду), а Ковельський міський комітет профспілки працівників Державних установ.

Під час зустрічі Олександр Мороз розповів, чому балотується на пост Президента України. Мовляв, він людина із досвідом, має багаж знань та знає, як змінити ситуацію.

«У мене вийшло більше 30 книжок, я лауреат восьми  міжнародних літературних премій. В мене є що сказати людям і вже в запасі є те, що ввійде в історію, хоче хтось цього чи ні. Але якщо ти бачиш, що держава руйнується і руйнується свідомо владою під керівництвом зовнішнього правління з-за океану, то ти не можеш спокійно дивитися. І коли б’ються за булаву 43 кандидати, а серед них один я не за булаву б’юся, а заради того, щоб скасувати в країні інститут президентства з нинішніми повноваженнями, бо інакше толку в Україні не буде. Як можна щоб мафія боролася з мафією, а з корупцією боролися ті, для кого вона стала інструментом правління. Треба це все змінити і я знаю, як це робити. Тому я йду до вас просити, щоб ви звернулися до своїх колег – протверезійте, бо ми йдемо до катастрофи», - зауважив кандидат.

Також на зустрічі були присутні прес-секретар кандидата та довірена особа Юрій Думанський. Загалом спілкування розпочалося з промови кандидата, а згодом перейшло до формату питання-відповідь. ОПОРА звернулася до довіреної особи кандидата з письмовим проханням прокоментувати ситуацію, однак відповідь на час на момент підготовки публікації від нього не надійшла.

Перед зустріччю у приміщенні у вільному доступі розмістили книги авторства Олександра Мороза. Усі охочі брали їх собі, можна також було отримати автограф автора.

Зауважимо також, що анонсів візиту кандидата не було, ОПОРА дізналася про нього із власних джерел.

Нагадаємо, нещодавно під час візиту на Волинь Віце-спікер парламенту Оксана Сироїд «рекламувала» кандидата в президенти у стінах будинку культури комунальної форми власності. Орендували ж зал від імені особи, яка не є розпорядником рахунків виборчого фонду кандидата.

Нагадаємо, відповідно до частини 2 статті 37 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, для фінансування передвиборної агітації зобов'язаний утворити свій виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до частини 1 статті 42 цього ж Закону, кандидат на пост Президента України призначає з числа своїх довірених осіб не більше двох розпорядників накопичувального рахунку виборчого фонду, які мають виключне право на розпорядження згідно із законом коштами, що надходять на накопичувальний рахунок. У частині 2 цієї статті йдеться, що кандидат на пост Президента України призначає по одному розпоряднику поточного рахунку виборчого фонду у відповідному територіальному окрузі, який має виключне право на розпорядження коштами з відповідного поточного рахунку виборчого фонду.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)