У Чернігові 28 лютого о 18.00 відбулось засідання окружної виборчої комісії №205, на якому вдруге розглянули питання реєстрації офіційних спостерігачів від ОПОРИ. Цього разу комісія одноголосно ( 27 з 27 присутніх) проголосували за  те, щоб 6 представників від ОПОРИ набули офіційного статусу спостерігачів.

Нагадаємо, що на попередньому засіданні  25 лютого рішення не було прийняте через, на думку комісії, неправильно оформлені документи. Згідно результатів  голосування, тоді з 24 присутніх 19 висловилися проти відмови. Але згідно чинного законодавства для прийняття рішення потрібна більшість голосів зареєстрованих членів ОВК, в тому випадку – 20 з 39.

Комунікаційниця ОПОРИ отримала коментарі від представників комісії, які голосували «за» і «проти». Так Олександра Гашпара, заступника голови ОВК №205, «вразила підстава для відмови в реєстрації офіційних спостерігачів від ОПОРИ: в графі "Місце проживання і адреса житла" не було зазначено поштовий індекс.»

В свою чергу, Сергій Соломаха, член  ОВК №205, зазначив, що  «питання реєстрації офіційних спостерігачів взагалі не було підготовлено згідно Закону і не могло розглядатися в принципі. Його треба було переносити на наступне засідання, як не підготовлене. Ніхто ці подання взагалі не перевіряв, не реєстрував, бо журнал реєстрації відсутній. Проектів постанов не було взагалі.»

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області, так прокоментувала ситуацію: «На засіданні, яке мало місце 25 лютого це питання не набрало достатньої кількості голосів  в зв’язку з недостатність документів. Ця інформація викликала резонанс у соціальних мережах і навіть були припущення , що ОПОРА буде проводити спостереження взагалі. Вчорашнє засідання розвіяло всі сумніви, за те щоб спостерігачі ОПОРИ мали змогу провадити діяльність в окрузі проголосувало комісія проголосувала одноголосно.»

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначив: «До повноважень окружних виборчих комісій за п.14. ч.1 ст.26 ЗУ "Про вибори Президента України" відноситься реєстрація офіційних спостерігачів не лише від кандидатів у Президенти України, від партій - суб’єктів виборчого процесу, а й від громадських організацій у відповідному територіальному окрузі. Відповідно до ч.8 ст.69 цього ж Закону "Окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному територіальному виборчому окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання". Таке подання було подано представником ОПОРИ до ОВК ще 20 лютого 2019 року. Тобто строки реєстрації спостерігачів були порушені.» 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.
 
 
(#вибори; #opora; #опора)