Після офіційного старту виборчого процесу з виборів Президента України близько 30 кандидатів розгорнули агітаційну кампанію в Херсонській області. Серед них лідерами по кількості заходів є кандидати Олег Ляшко, Петро Порошенко,  Юлія Тимошенко. Основним типом порушень за січень-лютий стало розміщення агітаційної та друкованої продукції кандидатів без відповідних вихідних даних, порушення вимог оприлюднення опитувань громадської думки та випадки пошкодження білбордів та сітілайтів. Про ці та інші тенденції виборчої кампанії-2019 на Херсонщині розповіли представники Громадянської мережі ОПОРИ на прес-конференції 27 лютого.

Як розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області, у переважній більшості випадків кандидати використовують традиційні засоби агітації – зовнішня реклама, розміщення матеріалів з ознаками «джинси» в ЗМІ, організацію роботи наметів.

«Певною особливістю цієї кампанії стало застосування форми соціологічного опитування для збору персональних даних виборців. Особливо активно застосовували цей засіб представники кандидата Петра Порошенка. Збір персональних даних також зафіксовано представниками Юлії Тимошенко та Анатолія Гриценка.  Фактично чи не єдиною формою публічних заходів, окрім візитів кандидатів, стала робота агітаційного автобусу Олега Ляшка», – зазначив Координатор.

Лідерами з комбінування декількох форм агітації, що дозволило охопити більше половини території області, є кандидати Олег Ляшко, Петро Порошенко,  Юлія Тимошенко. Саме їх кампанії в регіоні відзначаються максимальним використанням різноманітних форм агітації, мобілізації партійних та штабних структур, супроводжується значним залученням фінансових ресурсів.

Другою групою за активністю та територією покриття є кандидати Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Анатолій Гриценко, Володимир Зеленський, Руслан Кошулинський, Сергій Тарута та Андрій Садовий. Всі інші кандидати обрали стратегії представлення на зовнішніх носіях реклами або розміщення поодиноких статей з ознаками «замовності» у ЗМІ.

Серед форм передвиборної агітації найменше кандидатами застосовуються публічні заходи, робота з виборцями напряму. Окрім застосування автобусу Радикальної партії Олега Ляшка  та функціонування наметів, епізодичних випадків збору персональних даних та підписів виборців, штаби та партії майже не взаємодіють з виборцями. Натомість основну увагу сконцентровано у зовнішній рекламі (білборди, сітілайти). Значно меншим за охопленням є використання кандидатами друкованих ЗМІ й власної друкованої агітаційної продукції. Аудіовізуальні ЗМІ та інтернет у цілях агітації повною мірою використовують лише декілька кандидатів. Починаючи з другої половини січня поступово зростає поширення друкованих агітаційних матеріалів про кандидатів у Президенти через мережу вуличних наметів. За результатами моніторингу така активізація фіксується як на території обласного центру, так і в районах області.

Також ОПОРА фіксує все більшу синхронізацію президентської кампанії, що вже активно ведеться, та неофіційного старту виборів до Парламенту. За словами координатора, через це зростають ризики тіньового використання коштів в електоральних цілях в умовах відсутності юридичних механізмів контролю та санкцій за порушення виборчих стандартів. Серед чинних народних обранців лише Юрій Одарченко та Денис Силантьєв системно та публічно працюють на кандидатів у Президенти від своєї політичної сили.

Впродовж січня-лютого 2019 року Херсонщину відвідали наступні кандидати на пост Президента України: Олександр Соловйов, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Сергій Носков, Анатолій Гриценко та Дмитро Добродомов. Більшість кандидатів обмежились 1-2 публічними заходами з залученням виборців переважно у форматі зустрічей та публічних лекцій, записом у ЗМІ та поширенням інформаційних матеріалів після зустрічей. У переважній більшості випадків зустрічі були відкриті, окрім обмеження доступу певній групі громадян  на зустрічі з Олександром Вілкулом у Каховці та достатньо закритого візиту лідера «Опозиційної платформи – За життя» Юрія Бойка. Єдиним з кандидатів, який влаштував певне «турне» на території області, є лідер «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул, який впродовж 13 та 14 лютого відвідав Велику Лепетиху, Каховку, Новотроїцьке та Херсон. Здебільшого зустрічі з кандидатами збирали прихильників та зацікавлених осіб, а також організовані групи, що підвозились автобусами з інших населених пунктів області.

Також, як зазначив координатор довготермінового спостереження ОПОРИ в Херсонській області, у порівнянні з попереднім етапом моніторингу ЗМІ суттєво зросла кількість матеріалів, які містять ознаки «замовності» («джинси») в друкованих регіональних ЗМІ. Лише поодинокі видання маркують політичною рекламою чи передвиборчою агітацією дані матеріали. Серед лідерів із застосування даного маркування – газети «Гривна», «Новий день» та «Трудова слава» (Новотроїцьк). Водночас варто зазначити, що навіть у даних виданнях відповідно маркуються не всі матеріали з ознаками «замовності». Подібні маніпуляції ЗМІ є порушенням не тільки професійних журналістських стандартів, а й Закону «Про рекламу». Лише за лютий 2019 року довготерміновими спостерігачами зафіксовано більше ніж 170 матеріалів з ознаками «замовності». 

Перше місце і чверть від загальної кількості матеріалів з ознаками «замовності» припадає на позитивне висвітлення кандидатки Юлії Тимошенко. На другому місці Володимир Зеленський (20%). На третьому – Анатолій Гриценко (17%), а Петро Порошенко, один з лідерів попереднього етапу, значно зменшив свою присутність у друкованих ЗМІ і зміг посісти лише четверту сходинку з 15%.

Основною тенденцією останнього місяця у використанні цього сегмента агітації є поява регулярних випадків «чорного піару». Переважно дані матеріали у звітному періоді були спрямовані на дискредитацію Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка та Володимира Зеленського.

Крім того, кандидати та їхні команди активно використовують в агітаційній кампанії соціальні мережі. Про це розповіла комунікаційниця ОПОРИ в Херсонській області.

«Найбільш активною в Фейсбуці виявилася сторінка херсонської команди кандидата в Президенти Володимира Зеленського. Незважаючи на те, що вона була створена тільки в січні 2019 року, за два місяці в ній налічується 563 дописи. Щоправда, сторінка більше схожа на форум, де спілкуються прихильники кандидата, щодня розміщуючи різні матеріали, пов'язані з Володимиром Зеленським, та слова підтримки. На другому місці сторінка «Херсонщина Радикальна», присвячена Олегу Ляшку та діяльності місцевих осередків Радикальної партії – 254 дописи. Трійку лідерів замикає херсонська «Батьківщина» – 202 пости», – зазначила.

На сторінці херсонської «Громадянської позиції» за січень-лютий налічується 123 дописи, «Опозиційного блоку» – 77, «УКРОПУ» – 60 постів. На сторінці «Блок Петра Порошенка.Херсон» 48 дописів, «Національний корпус» – 47. Найменше матеріалів за два місяці на сторінці херсонського представництва «Об’єднання «Самопоміч» – 31.

Переходячи до теми порушень, координатор повідомив, що основним типом порушень за звітній період стали випадки розміщення агітаційної та друкованої продукції кандидатів без відповідних вихідних даних (Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Андрій Садовий, Анатолій Гриценко, Ілля Кива, Олександр Шевченко, Ігор Шевченко), порушення вимог оприлюднення опитувань громадської думки та випадки пошкодження білбордів та сітілайтів (розірвані білборди Олександра Вілкула в Херсоні та Новій Каховці, помальовані білборди Петра Порошенка та Олександра Шевченка, розбиті сітілайти з агітацією Євгена Мураєва та рекламою «Опозиційного блоку»).

Стосовно діяльності, яка містить ознаки використання адміністративного ресурсу, поки що спостерігачами ОПОРИ були зафіксовані поодинокі випадки розміщення інформаційних матеріалів з промоцією кандидата Петра Порошенка головою Херсонської ОДА Андрія Гордєєва та працівниками адміністрації. Окрім того, у засобах масової інформації 185 виборчого округу було розміщено матеріал з цитатами народного депутата Сергія Хланя, в якому зазначається чітка прив’язка виділення коштів на забезпечення водою округу з діяльністю Президента Петра Порошенка.

«Зловживання таким різновидом адміністративного ресурсу нерідко відбувається без порушень формально встановлених вимог законодавства, але несе руйнівні наслідки для конкурентності виборів», – наголосив координатор.  

Низка порушень, пов'язана з місцями для агітації, які органи місцевого самоврядування повинні були визначити не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів, тобто до 30 грудня.

Як розповіла, серед 29 місць для агітації, визначених Херсонською міською радою, у 23 місцях відсутні передбачені рішенням рекламні щити, стенди чи дошки оголошень, 5 є в наявності, проте не мають відповідного маркування і розрізнити дошки оголошень та місця передвиборчої агітації неможливо. І тільки одне відповідає критеріям доступності й має напис «агітаційна дошка» (дошка оголошень біля будівлі ТОВ «Унікум ЛТД», ринок Житлоселище, вул. Комкова 77-а).

У районах Херсонської області 12 органів влади прийняли рішення про відведення місць для агітації пізніше встановленого законом терміну, 5 рад визначили місця, заборонені законом, 5 рад не прийняли рішення взагалі, а 2 – використовують старий документ 2015 року.

Ще одним етапом виборчого процесу було створення 18 лютого окружних виборчих комісій. Враховуючи наявність лише нижньої кількості можливого складу комісій, аномальної кількості кандидатів, комісії створювались, починаючи з 35 членів у ОВК №184. Окрім того, до складу комісій потрапили люди, які проживають поза межами виборчих округів, а в деяких випадках і поза межами Херсонської області. Це дає підстави вважати, що одним з ризиків виборчого процесу стане саме організаційна складова забезпечення кворуму для засідання комісії. Наприклад, ОВК №186 змогла зібратися на своє перше засідання лише з другої спроби.

У Херсонській області утворено 5 окружних виборчих комісій з виборів Президента України на територіальних виборчих округах №182-186. Усі ОВК провели перше засідання вчасно. До керівного складу ОВК увійшли представники різних кандидатів на пост Президента України, серед яких троє мають досвід роботи на виборах. До складу ОВК №182, 183, 186 увійшло 37 членів комісії, до ОВК №185 – 36, а до ОВК №184 – 35 чоловік.

Серед голів комісій найдосвідченішою є Віталія Оніщенко – голова ОВК№184. Вона три рази працювала на виборах, щоправда, не на керівних посадах. А під час позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року встигла побувати членом комісії у двох округах Херсонщини – 185 та 183. Усі інші голови комісій не мають досвіду роботи на виборах.

Серед заступників найбільше досвіду має Віктор Борідко (ОВК №184) – він з 2010 по 2015 встиг п’ять разів попрацювати членом комісії під час президентських, парламентських та місцевих виборів. Заступник по 186 ОВК Ігор Білоус три рази долучався до складу комісій під час попередніх виборів, під час позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року і також встиг побувати членом комісії у двох округах Херсонщини – 185 та 186.

Що стосується секретарів ОВК, серед них всі вперше працюватимуть на виборах. Вже відбулось 9 замін в усіх окружних виборчих комісіях округу, повністю оновив своє представництво у комісіях кандидат Ігор Шевченко.

Як розповів представник ОПОРИ, станом на 26 лютого 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала довірених осіб у кожному з виборчих округів Херсонщини для 12 кандидатів. (Олександра Вілкула, Анатолія Гриценка, Юрія Деревяненка, Володимира Зеленського, Романа Кошулинського, Олега Ляшка, Євгена Мураєва, Петра Порошенка, Руслана Ригованова, Сергія Тарути, Юлії Тимошенко, Андрія Садового). Ще 3 кандидати зареєстрували по 4 довірені особи (Юрій Бойко, Микола Габер, Олександр Шевченко), 1 довіреного представника має Сергій Каплін. Реєстрація довірених осіб ще раз проявила сегментацію колишнього моноліту, який лишився від «Партії регіонів» – до команди кандидата Юрія Бойка переважно перейшли представники Херсонської міської та районних у місті рад, а до Олександра Вілкула обласні депутати. Водночас майже монолітним у політичному представництві є довірені особи Руслана Кошулинського, де всі представники в округах мають тривалу партійну приналежність до ВО «Свобода». Найстрокатішим щодо політичного минулого виглядає перелік довірених осіб у Сергія Тарути (довірені особи балотувались у минулому від «Відродження», ВО «Батьківщина», «Нашого краю», Соціалістичної партії та «Опозиційного блоку»), Юрія Дерев’яненка (довірені особи мають зв'язок з «Блоком Петра Порошенка «Солідарність», партією «Вітчизна», Рухом нових сил Михайла Саакашвілі),  Андрія Садового (3 представники «Об’єднання «Самопоміч», представник Радикальної партії та ВО «Свобода»).

Також у ході прес-конференції був представлений громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області  який розповів про процедуру тимчасової зміни місця голосування.

«Для цього потрібно прийти з паспортом до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації або фактичного проживання. Заява виборця про тимчасову зміну місця голосування подається до органу ведення Державного реєстру виборців особисто. Процедуру можна пройти до 25 березня включно», – зазначив громадський омбудсмен.

Стосовно голосування на виборах Президента України, запланованого на 31 березня 2019 року, звертатися до відповідного органу Державного реєстру виборців про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси можна до 25 березня включно (частина третя статті 34, частина перша статті 35(1) Закону України «Про вибори Президента України»).

Омбудсмен порадив не тягнути зі зверненням до останнього моменту й зробити це якомога швидше, бо з другої половини березня навантаження на Держреєстр буде великим.

Наприкінці заходу координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Херсонській області наголосив на тому, що посилена увага з боку правоохоронних органів до перебігу виборчого процесу та відкритість до співпраці з громадськими спостерігачами дозволяла системно фіксувати виборчі порушення і створює передумови для ефективного запобігання та протидії потенційним виборчим зловживанням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: