У Житомирі 27 лютого зафіксовано пошкоджені агітаційні білборди та сітілайти кандидатів на пост Президента Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко та Олександра Вілкула.

На агітаційні матеріали наклеїли наліпки із зображенням червоно-синього кольору, яке схоже на прапор Російської Федерації, перекреслений лініями.

Довірена особа кандидата Володимира Зеленського по ВО №62 (м. Житомир) Євген Яремчук розповів ОПОРІ, що про ситуацію знають і будуть писати заяву в поліцію.

«На жаль, брудні технології стали частиною нинішніх перегонів. Я сподіваюсь, що правоохоронні органи спрацюють чітко і знайдуть  як виконавців, так і замовників цього неподобства. Чекаємо юриста і будемо писати заяву у поліцію», – зазначив Євген Яремчук.

Пошкоджені й білборди Юлії Тимошенко.

Довірена особа кандидатки у Житомирі Анжеліка Лабунська розповіла: «Ми вже повідомили про це центральний офіс в Києві, щоб вони замінили ці пошкоджені білборди. По Бердичеву ми знаємо, хто це зробив, знаємо в обличчя цих людей. Тепер це продовжилося і в Житомирі. Ми будемо писати заяву в поліцію».

Також наклеєні наліпки і на агітаційні плакати Олександра Вілкула.

У поліції є інформація про 11 пошкоджених агітаційних білбордів у Житомирі. Про це у коментарі ОПОРІ розповіла керівниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко.

«Заяви не надходили, але зареєстрували за повідомленням поліцейських, які виявили пошкодження 11 білбордів  5 кандидатів», – зазначила Алла Ващенко.

Як повідомляла ОПОРА, у Бердичеві Житомирської області зафіксували 16 пошкоджених агітаційних білбордів кандидатів на пост Президента Юлії Тимошенко, Юрія Бойка, Олександра Вілкула та Сергія Тарути.

Згідно з чинним законодавством такі дії можуть бути кваліфіковані правоохоронними органами як хуліганство за ст. 296 Кримінального кодексу України. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)