Спостерігачі ОПОРИ на Херсонщині фіксують випадки голосування поза кабінками. На зауваження виборці реагують агресивно.

Так, на виборчій дільниці № 650739 в Херсоні виборець швидко проголосував, не заходячи в кабінку, вкинув в скриньку бюлетені та пішов до виходу. На зауваження спостерігача ОПОРИ він відповідав грубо та не хотів зупинятися, поки до нього не підійшов поліцейський.

Правоохоронець викликав слідчо-оперативну групу для складання протоколу про можливе порушення. Громадянин погрожував спостерігачу та поводився агресивно.

Слідчо-оперативна група взяла пояснення стосовно цього факту у виборця й спостерігача.

У Новій Каховці на виборчій дільниці № 650595 спостерігач ОПОРИ також намагався зупинити голосування поза кабінкою, але виборець це проігнорував та агресивно вимагав показати Закон. 

Згідно з ч. 5 ст. 85 Закону «Про вибори народних депутатів України» виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)