Представники Громадянської мережі ОПОРА на Київщині продовжують фіксувати зовнішню рекламу кандидатів у Президенти, яка розміщена з ознаками порушень. Зокрема у Білій Церкві зафіксовані білборди без вихідних даних нових кандидатів Ольги Богомолець та Олександра Шевченка.

22 січня представники Громадянської мережі ОПОРА у Білій Церкві на перехресті вулиць Князя Володимира та Надрічної зафіксували білборд зареєстрованого кандидата у Президенти Олександра Шевченка. Білборд не містить маркування, передбаченого  ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України».

22 01 19 bordy bez vyhidnyh danyh Shevchenko Kyivska obl

Джерело: власне фото

Також у Білій Церкві по вулиці Сквирське Шосе розміщено білборд кандидатки у Президенти Ольги Богомолець без необхідних вихідних даних.

22 01 19 bordy bez vyhidnyh danyh Bohomolec Kyivska obl

Джерело: власне фото

Стосовно обох випадків, представник ОПОРИ, який зафіксував ознаки порушення ведення агітації, написав заяву про ймовірне адміністративне правопорушення за ст. 212_13 КУпАП до правоохоронних органів.

«Попри те, що рекламна продукція була розміщена зазначеними кандидатами до їх офіційної реєстрації, післяреєстрації кандидата у президенти в ЦВК,  він одразу стає суб’єктом виборчого процесу і на наступний день може офіційно вести агітаційну діяльність. А отже всі матеріали, які агітують за кандидата, зокрема друковані матеріали та зовнішня реклама, мають відповідати ЗУ «Про вибори Президента України», а саме – ч. 3 ст. 59. До того ж, всі кандидати повинні мати рівні умови для ведення агітації, а її фінансування – здійснюватися з виборчого фонду кандидата. Наразі ж ми продовжуємо фіксувати подібні  порушення по всій Київщині і повідомляємо про це правоохоронні органи», - наголошує координатор Громадянської мережі ОПОРА у Київській області.

Нагадаємо, відповідно до ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. А згідно з ч. 16 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України», виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів забороняється.