31 січня на вул. Сумській у Лебедині в день приїзду лідерки ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко зіпсували 3 борди цієї політичної сили. Вихідні дані на бордах, де згадується ім'я кандидатки в Президенти, відсутні.

Інцидент стався вночі. За інформацією відділу комунікації поліції Сумської області, вранці 31 січня, до чергової служби Лебединського відділення поліції через лінію «102» надійшло анонімне повідомлення про те, що червоною фарбою обмальовано інформаційний білборд кандидатки в президенти України. Інформація підтвердилась. Факт пошкодження був зареєстрований, тривають перевірки, в рамках яких поліція встановлює осіб, причетних до цієї події.

У цей же день спостерігачі ОПОРИ у Лебедині зафіксували на цій же вулиці ще два пошкоджені борди. Один з них має аналогічний до згаданого зміст. Інший – рекламна конструкція  із зображенням Миколи Смілика, члена ВО «Батьківщина», директора ПСП «Хуторянське» Охтирського району. Частково текст на всіх цих конструкціях замальований темно-червоною фарбою.

31 01 Sumy bordi

31 01 Sumy bordi2

31 01 Sumy bordi3

«За інформацією наших колег,  така тенденція зберігається по всій України під час візитів Юлії Тимошенко. Ми намагались промоніторити цю ситуацію, щоб її не було: борди ці були поклеєні фактично за декілька днів - не дуже давно. Або збіг обставин, або хтось навмисне зробив. Хто саме - фактів у нас немає, тому робити якихось звинувачень ми не будемо», - зазначила у коментарі заступниця голови Сумської обласної організації ВО «Батьківщина» Олена  Дяговець.

Борди, які містять у тексті прізвище та ім'я кандидатки, не містять вихідних даних. Речниця Сумської ВО «Батьківщина» Олена Дяговець ситуацію з відсутністю вихідних даних прокоментувала так: «Вони були поклеєні до реєстрації виборчого фонду. Як тільки буде зареєстрований фонд, на днях буквально, і далі все розміщення по бордовій кампанії буде фінансуватись з виборчого фонду, і там уже юридична стрічка буде зазначена. Там на білбордах нема прямих закликів і агітації, навіть обличчя немає – їх клеїли в той момент, коли не було виборчого фонду, щоб не було юридичних суперечок».

За інформацією ЦВК, Юлія Тимошенко відкрила свій виборчий фонд 31 січня.

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, пошкодження агітаційних матеріалів зареєстрованих кандидатів можуть кваліфікуватись відповідно до ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України як перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднані з пошкодженням майна. Окрім того, після реєстрації кандидата на пост Президента, усі його друковані агітаційні матеріали підлягають обов’язковому маркуванню. В разі по клеєння таких матеріалів до реєстрації як кандидата на пост Президента України, після набуття цього статусу такі агітаційні матеріали мають бути замінені з врахуванням вимог закону щодо вихідних даних або зняті. Також слід відмітити, що ВАСУ в Узагальненні щодо особливостей провадження у справах за адміністративними позовами з приводу оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, інших учасників виборчого процесу, пов’язаних з підкупом виборців, зазначає, що за певних обставин, лише оголошення імені кандидата в депутати чи на пост Президента України навіть без вказівки на його статус, може бути розцінено як передвиборна агітація, яка заборонена виборчими законами. Тобто такі агітаційні матеріали можуть мати ознаки адміністративного правопорушення передбаченого ст. 212-13 КУпАП.

За інформацією ЦВК станом на 31 січня виборчі фонди відкрили: Андрій Садовий, Ігор Шевченко, Олександр Шевченко, Євгеній Мураєв, Олександр Вілкул, Дмитро Добродомов, Руслан Кошулинський, Юлія Тимошенко, Олег Ляшко.

У рамках візиту на Сумщину Юлія Тимошенко побувала у Лебедині та в обласному центрі, поспілкувалась з виборцями с. Голубівка Лебединського району, Чернечинської громади на Охтирщині.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області