У Новопсковському районі Луганської області представники ОПОРИ зафіксували проведення інтерв’юерами з числа місцевих мешканців соціологічного дослідження політичного характеру.

Зокрема, опитування здійснюється за анкетою, яка складається з 11 питань. Окрім типових для стандартного соцдослідження питань щодо віку, джерел отримання інформації та намірів брати участь у голосуванні на президентських виборах, у анкеті присутній політичний блок. До нього відносяться наступні питання, загалом акцентовані на особі Президента України: «Якби вибори президента України відбулися найближчої неділі, то за кого з кандидатів Ви б проголосували?» (з наданням варіантів: Бойко Юрій, Вілкул Олександр, Гриценко Анатолій, Зеленський Володимир, Ляшко Олег, Мураєв Євгеній, Порошенко Петро, Садовий Андрій, Тимошенко Юлія, Шевченко Олександр, Яценюк Арсеній), «Яке ваше ставлення до Петра Порошенка?» (пропонується надати відповідь за 5 - бальною шкалою), «Які позитивні зміни, що відбулися завдяки Петру Порошенку, Вам відомі?».

21 01 2018 Lug oprosBPP opr

Водночас, нетиповим для соціологічного дослідження є вимога обов’язкового надання персональних даних опитуваного: «Вкажіть, будь ласка, ваше прізвище, ім’я та по-батькові», «Вкажіть вашу поштову адресу для отримання кореспонденції»,   «За яким номером телефону з Вами можна зв’язатися для надання інформації». За словами інтерв’юера, вимога надання продиктована «бажанням надати респонденту правдиву та своєчасну інформацію про політичне життя в країні», що прописано у інструкції.

21 01 2018 Lug oprosBPP instr

Крім того, в інструкції чітко вказується «не давати анкету в руки опитуваного», а персональні дані «записувати розбірливо».

На питання щодо «замовника» проведення анкетування, інтерв’юер повідомив, що це – Громадська організація «Солідарність» з відповідними реквізитами: ідентифікаційний код 39721371, 03151 м. Київ, вул. Молодогвардійська 22, п/р 26007010318576 Банк ПАТ «МІБ» м. Київ, МФО 380582. За інформацією громадського руху «ЧЕСНО», зазначена громадська організація відома тим, що влітку 2018 року здійснила спонсорський внесок для розміщення у столиці біл-бордів із символікою партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».При цьому, ініціатором самого дослідження є інша громадська організація «Інститут розвитку і сприяння демократії». За даними відкритих онлайн-сервісів, очільником зазначеного громадського об’єднання є Добровольський Іван Олександрович. Як повідомляє сайт «Посіпаки», особа з такими даними є помічником народного депутата України Сергія Алєксєєва. Останній, в свою чергу, входить до депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка».

На правах анонімності потенційний інтерв’юер розповів, що «за вихід», метою якого є збір анкет 50 осіб, інтерв’юер отримує на руки 500 гривень. Загалом до виборів планується провести «чотири хвилі» таких опитувань. 

Нагадаємо, у грудні і січні у різних населених пунктах Луганщини спостерігачами ОПОРИ фіксувалися спроби набору агітаторів для роботи в інтересах «#команди Порошенка».

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк відмічає, що зазначені соцопитування мають ознаки прихованої дочасної агітаційної діяльності, що порушує принцип рівного виборчого права, тобто створює нерівні умови для тих кандидатів на пост Президента, які зареєстровані та не використовують такі методи в ході виборчої кампанії.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що передвиборна  агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів (ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України»). Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, для цілей, визначених виборчим законом, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України (ч. 4 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України»).

Відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» прямо забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.