У Івано-Франківській області протягом червня – жовтня зафіксувано 45 випадків ймовірного використання інфраструктурних об’єктів та соціально – економічних заходів для непрямої агітації на користь народних депутатів. Найбільше випадків ймовірного піару на субвенціях виявлено на користь народного депутата Віктора Шевченка (позафракційний) – 22 випадки. Це, зокрема, ремонт доріг, ремонт протитуберкульозного диспансеру, реконструкція льодової арени, ремонт бібліотек, ремонт садочків, встановлення дитячих майданчиків, ремонт вуличного освітлення тощо.

Про це йде мова у дослідженні Громадянської мережі ОПОРА ймовірних випадків використання народними депутатами та політичними партіями бюджетних ресурсів з метою дочасної непрямої агітації.

Предметом дослідження стала субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій, кошти Державного фонду регіонального розвитку та Дорожнього фонду, а також інші бюджетні програми і ресурси. ОПОРА досліджувала, як політичні гравців використовували ці субвенції для ймовірного здійснення непрямої агітації виборців. Інформацію для аналізу взяли із відкритих публічних джерел: Інтернет-ЗМІ, друковані ЗМІ, Фейсбук-сторінки народних депутатів та політичних партій.

Інші випадки використання субвенцій: Юрій Соловей ( фракція БПП «Солідарність»)  - 9, Олександр Шевченко (позафракційний) – 5, Анатолій Дирів ( фракція «Народний фронт») - 4, Андрій Іванчук (фракція «Народний фронт») - 4, Михайло Довбенко ( фракція БПП «Солідарність») -  3, Володимир Шкварилюк (фракція «Народний фронт»)  - 2. Серед згаданих випадків кілька було виявлено після оприлюднення загальнонаціонального дослідження.

4.06.2018 року народний депутат Віктор Шевченко  разом із Миколою Палійчуком, головою Постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Івано-Франківської обласної ради  відвідали льодову арену «Нафтохімік» у Калуші.  Як повідомляють ЗМІ та сторінка Шевченка у соціальній мережі, «з  ініціативи нардепа, на реконструкцію закладу, будівництво нових роздягалень та встановлення сучасного LED-освітлення на цей спортивний об’єкт із державного бюджету було виділено півмільйона гривень».  Кошти на об’єкт передбачені субвенціями на  соціально – економічний розвиток у 2017 та 2018 роках.

А 24-го липня цього року на сторінці нардепа у Фейсбук з’явилося повідомлення про те, що «за сприяння Віктора Шевченка Войнилівський ДНЗ «Берізка» отримає новий харчоблок. На його ремонт за сприяння народного депутата України було виділено майже 300 тисяч гривень».

foto 11.12.18 Frankivsk Viktor Shevchenko lider piaru na subvencijah dytsadok

Як повідомляють ЗМІ, 14 жовтня 2018 року у селі Середній Березів Косівського району Івано - Франківської області відкрито дитячий садок . На заході були присутні народний депутат Юрій  Соловей, голова районної державної адміністрації Віталій Кічеряк, голова районної ради Павло Ванджурак, начальник відділу освіти Володимир Козьменчук та інші. Директорка дитячого садка «Березунчик» Ярослава Крушняк зазначила: «завдяки програмі Президента України та клопотанню народного депутата України Юрія Солов’я з державного бюджету було виділено 500 тисяч гривень на завершення ремонтних робіт. Шістнадцять років тому тут був садок на одну групу, пізніше будівлю переобладнали під майстерню. Від сьогодні тут знову лунатиме дитячий сміх» (цитата з матеріалу «Третє відкриття Косівщині: в Середньому Березові відкрили садочок, який чекали довгих шістнадцять років»). Кошти на об’єкт передбаченні субвенцією на соціально – економічний  розвиток  у 2018 році.

foto 11.12.18 Frankivsk Viktor Shevchenko lider piaru na subvencijah Solovej dytsadok

«Залучені з державного бюджету субвенції на соціально-економічний розвиток округів – одна з найпопулярніших тем, про яку говорять народні депутати, обрані в одномандатних виборчих округах. З одного боку фінансові ресурси дозволяють вирішити низку соціально-економічних проблем у регіоні, але з іншого боку це негативно впливає на конкурентністьполітичного середовища в окрузі. Скажімо, якщо одні депутати сформували собі позитивний імідж, вихваляючись масштабними проектами в окрузі, здійсненими за кошти держбджету, й позиціонуючи їх як свої особисті досягнення, інші політичні гравці, які не є народними депутатами та позбавлені можливості залучати державні субвенції, постають перед виборцями у менш позитивному образі. Крім того, не слід забувати, що частина депутатів є членами команд потенційних кандидатів на пост Президента, а інша частина заявила про президентські амбіції. Крім того, тема використання субвенцій формує у виборців викривлене уявлення про функції народного депутата – як про особу, головним обов'язком якої є «вибивання» коштів із держбюджету. Виборцям важливо розуміти, що основною  функцією  народних депутатів  є законотворча діяльність, у меншій мірі  діяльність народних депутатів  стосується забезпечення матеріальними благами окремих територій», - наголошує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

У зв’язку із наближенням двох виборчих кампаній та  метою недопущення використання бюджетних ресурсів у цілях агітації на користь певних кандидатів та/чи політичних партій, Громадянська мережа ОПОРА й надалі буде  фіксувати випадки активностей, що можуть бути пов’язані із використанням державних коштів.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)