З другої половини грудня спостерігачі ОПОРИ фіксують систематичне проведення представниками політичної партії «Наш край» заходів з елементами дочасної агітації та окремими ознаками підкупу виборців у містах та районах Луганщини.

Зокрема, на початку тижня у місті районного значення Кремінна уздовж траси, яка з’єднує Луганщину та Донеччину розміщені 2 білборди «Нашого краю»: «Наш край за мир! Сергей Шахов» з портретним зображенням зазначеного нардепа та постер-поздоровлення з днем святого Миколая від імені партії.

20 12 2018 Luganshchyna kray 7

Натомість, 14 грудня у Рубіжному в міському палаці культури під егідою «Нашого краю» відбулося свято з приводу «спортивних успіхів» мешканців міста. Під час заходу партійці поздоровили ветеранів спорту міста, нагородили їх грамотами та подарунками.

20 12 2018 Luganshchyna kray 1

Одночасно із цим, у під’їздах багатоповерхових будинків Сєвєродонецька встановлено дошки оголошень у синьо - білих кольорах з написом «Сєвєродонецьк – серце нашого краю» (слоган, який використовують представники зазначеної політичної сили в регіоні).

20 12 2018 Luganshchyna kray 8

З цього приводу у коментарі ОПОРІ заступник Сєвєродонецького міського голови  Ігор Слєсарєв (є членом «Нашого краю») зазначив:

«Це інформаційні дошки, які повинні знаходитися у кожному під’їзді згідно з нормативними документами. Вони знаходяться у зоні відповідальності комунального підприємства «Житлосервіс Світанок». Партійної символіки там немає і партія «Наш край» не  має жодного відношення до їх встановлення».

Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. У зв’язку з цим, зазначені випадки можна розцінювати як один з елементів дочасної агітації. Центральна виборча комісія України заявляє, що не має юридичних інструментів щодо заборони дочасної агітації. Але нагадує, що вона є частиною суспільних правовідносин, яка регламентується не юридичними, а моральними нормами.

Поряд із цим, в іншому населеному пункті області, райцентрі Білокуракинського районі – смт Білокуракино 19 грудня ОПОРА зафіксувала черговий випадок надання населенню 5-кілограмових пакетів із цукром з символікою та у кольорах «Нашого краю» («Луганщина. Наш край. Всегда Ваш Сергей Шахов»). Роздача здійснювалася за стандартною схемою: з попереднім записом та наданням анкетних даних волонтерам організації і подальшим призначенням місця і часу отримання продпакунка «під розпис». Благодійну допомогу супроводжувала політична реклама: великий і малий календарі та примірник газети «Наш край» №24 (61) від 14 грудня 2018 - 10 січня 2019 року.

20 12 2018 Luganshchyna kray 2

20 12 2018 Luganshchyna kray 320 12 2018 Luganshchyna kray 4

Поряд із цим, розповсюджувався бланк заяви на вступ до партії «Наш край», анкета – опитувальник з політичних уподобань за кандидатів у президенти та незаповнений бланк звернення до народного депутата Сергія Шахова.

Нагадаємо, що голова Луганської обласної організації «Нашого краю» Сергій Шахов обраний в 2016 році народним депутатом України за 114 одномандатним виборчим округом Луганської області, куди не входять Кремінський та Білокуракинський райони.

Як зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА  в Луганській області  як підкуп виборців може кваліфікуватися надання безоплатних послуг або послуг за зниженою ціною під час виборчої кампанії. Однак, до моменту початку виборчої кампанії вказаний факт не може розглядатися як порушення.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)