На комедійні заходи «Ліги сміху» роздають безкоштовні квитки окремим категоріям громадян, а під час концертів транслюють відео агітаційного характеру на користь кандидата у президенти Володимира Зеленського та агітують проти інших кандидатів.

5 та 6 лютого представники Громадянської мережі ОПОРА відвідали концерти «Ліги Сміху в  Ірпені та Броварах. 

Перед початком обох заходів на  екран для глядачів  транслювали відеоролик агітаційного характеру зі зверненням  кандидата  на пост Президента Володимира  Зеленського, де йшлося, зокрема, про  діяльність його політичної партії, а також низку роликів за участі кандидата.

Джерело: відео з інтернет-мережі

Даний захід може мати ознаки агітаційного відповідно до ч. 1 ст. 58 ЗУ «Про вибори Президента України», яка визначає, що  передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечатьКонституції Українита законам України та може проводитися у форматі концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб’єкта виборчого процесу чи кандидата на пост Президента України, а також оприлюднення інформації про таку підтримку.

Після показу відео ведучі наголосили, що приїхали не агітувати на чиюсь користь, проте  закликають  всіх 31 березня прийти на вибори  проголосувати за будь-кого. Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 58 ЗУ «Про вибори Президента України» визначає як форму агітації публічні заклики голосувати за або не голосувати за кандидата на пост Президента України або публічні оцінки діяльності кандидата на пост Президента України.

Під час самого концерту були жарти на різні теми, зокрема про чинного Президента Петра Порошенка, про кандидатів на пост Президента – Олега Ляшка , Юлії Тимошенко та політичну партію «Самопоміч», самі жарти містили заклики не голосувати за Юлію Тимошенко та Петра Порошенка. 

Координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Київській області зазначає: «Відповідно до даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань,«Ліга сміху» є товариством з обмеженою відповідальністю «Продюсерський Центр «Ліга Сміху», серед засновників якої є Володимир Зеленський, враховуючи його нинішній статус кандидата в президенти України, дуже складно розмежувати політичну та комерційну діяльність. Кандидату варто було б уникнути використання роликів, які можуть мати певний провокативно-агітаційний характер, оскільки такі дії можуть бути розцінені правоохоронними органами якпорушення ч.15 ст.64Закону. Кандидатам на пост Президента України, які займають посади, у тому числі за сумісництвом в установах, організаціях забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації. Крім того, проведення даних заходів може перечити принципу рівних умов, коли для фінансування передвиборної агітації  можуть використовуватись виключно кошти Державного бюджету України та кошти виборчих фондів кандидатів на пост Президента України»

Між тим, у Ірпінському будинку культури, де відбувався один із заходів, працювала каса, де можна було одразу придбати квитки перед концертом. На запитання представниці ОПОРИ, чи існують безкоштовні квитки та для кого вони призначені, касир повідомила, що безкоштовно квитки від  компанії «95 квартал» можна отримати лише особам, які мають статус соціально-незахищеного та учасникам АТО. Також у Фейсбук напередодні опублікований пост, де дописувач Irina  Gorbacheva дякувала за 70 безкоштовних квитків для учасників бойових дій Васильківщини та їх сімей на концерт «Ліги сміху», що відбувся того ж дня.

07 02 2019 liga smihu Vasylkiv Kyivska oblast

Згідно з ч. 6 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)