З середини січня по 14 лютого на Донеччині ОПОРА фіксує зменшення кількості випадків «піару» з боку народних депутатів під час заходів, що були здійснені за рахунок коштів держсубвенцій. У той же час, спостерігається збільшення випадків іншої промоції та реклами.  Зокрема, в ході подій, здійсненних за кошти, що виділені з обласного, районного та міського бюджетів.

Так, народний депутат Максим Єфімов наприкінці січня зробив декілька публікацій у Facebook зі світлинами та описом робіт на будівництві місцевого вітропарку. Кожна публікація була підписана хештегом команди нардепа.

Водночас, народний депутат Юрій Солод опублікував на своїй сторінці Facebook інформацію про ремонт квартир у будинку, який було пошкоджено у результаті воєнних дій у Слов’янську. Відповідний пост супроводжувався коментарем депутата: «Головне, що наша робота не була марною». У іншій публікації нардеп повідомив, що взяв на депутатський контроль план реконструкції школи №11 у м. Слов'янськ.

Народний депутат Дмитро Лубінець  активно публікує на своїй сторінці у Facebook пости про свої візити на урочисті відкриття садочків, футбольного поля та Центральної районної бібліотеки у Волноваському районі. На світлинах Дмитро Лубінець перерізає стрічки разом з головою Волноваської РДА Дмитром Такаджі, рідше народний обранець фігурує  з головою Волноваської районної ради Валерієм Лубінцем.

«Відповідну активність народних обранців можна розцінювати як їхню потенційну підготовку до парламентських виборів, що мають відбутися восени 2019 року. Публікації, які роблять депутати,  не завжди містять інформацію про те, звідки були виділені кошти на ремонти або будівництво об'єктів. Тож такі пости на особистих сторінках народних депутатів ймовірно розраховані на формування їхнього позитивного образу серед людей», - розказала координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

За її словами важливо протидіяти практикам зловживання бюджетними ресурсами у виборчих інтересах. Адже це є невід’ємною частиною процесу попередження застосування адміністративного ресурсу і забезпечення політичної неупередженості посадових та службових осіб органів влади. 

Під бюджетним адміністративним ресурсом розуміється використання бюджетних коштів та засобів у інтересах окремих політичних партій та кандидатів. Застосування бюджетного адміністративного ресурсу не лише суперечить базовим стандартам виборчого процесу, а й підриває принципи бюджетних процесів та відносин.  Як зазначається у Бюджетному кодексі України, бюджетна система України базується на принципах ефективності і результативності, справедливості й неупередженості під час розподілу ресурсів між громадянами і територіальними громадами. Використання бюджетних коштів у виборчих інтересах, як правило, спотворює ці принципи і створює передумови для неефективного використання ресурсів держави.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.