У Луганській області прихильники кандидата на пост Президента України Андрія Садового роздавали друковану літературу, яка не містить вихідних даних. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ в Луганському регіоні.

Так, 18 лютого на вулицях Сєвєродонецька (наприклад, на проспекті Гвардійському) прибічники Андрія Садового роздавали людям дитячі розмальовки, на титульному аркуші яких є напис «Саме зараз! Андрій Садовий». У брошурі також міститься звернення до батьків дітей, у якому говориться про важливу роль батьків у вихованні дитини та у формуванні майбутнього України в цілому. Звернення підписано Андрієм Садовим, міським головою Львова, який оголосив про намір балотуватися на посаду Президента України. На інших сторінках розмальовки у віршованій формі містяться заклики брати участь у голосуванні, зображуються виборчі дільниці поряд із казковими персонажами.

Слід наголосити, що жодна сторінка роздаткового матеріалу не містить вихідних даних, тобто тиражу, відповідальних за випуск, назву типографії тощо, що наразі суперечить виборчому законодавству та може розглядатися як порушення закону України «Про вибори Президента України».

Таку ж роздачу спостерігачі ОПОРИ зафіксували на тому ж місці й 15 лютого.

18 лютого громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області подав до поліції Сєвєродонецька заяву з проханням розібратися у ситуації, встановити осіб, винних у скоєнні правопорушень, скласти протоколи про адміністративні правопорушення.  

Стаття 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за «виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

«Окрім того, розмальовка або інша друкована продукція (книги, зошити тощо), призначенням яких є не тільки інформаційне висвітлення діяльності кандидата, можуть бути придбані та використані в навчальних та інших цілях. Тобто така продукція є товаром, оскільки здатна задовольняти певну потребу людини та придатна для обміну на інші товари. У зв’язку з цим проглядається порушення ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» - неправомірне (безоплатне) надання виборцеві товарів. Подальша юридична кваліфікація на адміністративне (ст. 212-10 КУПАП) чи кримінальне (ст. 160 ККУ) правопорушення залежить від умов та обставин, за яких роздавалися розмальовки, та їх вартості», - зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.