Майже десять днів на базі виборчого штабу кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко паралельно функціонує харківський обласний штаб "Руху опору". За результатами роботи організовано блок-пости та мобілізовані громадяни.

На думку депутата Харківської обласної ради, голова виборчого штабу кандидата в Президенти Юлії Тимошенко в 177 окрузі, керівника харківського обласного штабу Руху опору Іван Варченко, головна мета формування "Руху опор"у - це мобілізація громадян на захист територіальної цілісності та правопорядку в країні. За його словами, на разі є необхідність в оборонно-мобілізаційній роботі, у рамках  якої ведеться організація блок-постів, допомога в їхній життєдіяльності. Зокрема, він говорить про 20 блок-постів, що вже існують в Харкові та області.

Іван Варченко додає, що до захисту держави долучаються не лише чоловіки, але й жінки. «Ще до створення харківського осередку "Руху опору" останні самостійно об'єдналися через соціальні мережі у жіночий батальйон, чисельність якого на разі становить 50 жінок», - наголосив депутат облради. Він підкреслив, що головне завдання таких формувань полягає, перш за все, у інформаційній роботі та вмінні мобілізувати медичні бригади.

Кількість мобілізованих, констатує Іван Варченко, станом на 25 квітня перевищує 1000 чоловіків. Як він пояснює, списки мобілізованих створюються по всіх районах області і передаються до Міністерства оборони України, після чого загони мобілізованих діють у взаємозв'язку з прикордонниками та правоохоронцями.

Пан Варченко акцентує, що в переліку активістів "Руху опору" не лише прихильники Юлії Тимошенко: “Зрозуміло, що це важко повністю роз'єднати з виборчою кампанією, але ми абсолютно чесно відпрацьовуємо мобілізаційну кампанію, не акцентуючись на тому, чи хтось є прихильником Юлії Тимошенко, чи не таким. До нас може прийти навіть “регіонал”, сказати, що він хоче захищати Україну, і він буде захищати її. Практично вся громадськість зав'язана на тому, що треба допомагати армії, треба допомагати правоохоронній системі, щоб вона виконувала свої функції. І наш штаб не намагається нести якусь унікальну функцію. Це наша громадська позиція. Тобто люди будь-які, в тому числі у форматі виборчої кампанії, повинні розуміти, що вони патріоти України, і що її треба захищати”.

Kharkiv ruch oporu

 
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.