Процес формування складу дільничних виборчих комісій в одномандатному виборчому окрузі №206 проходив з численними порушеннями. Комісія прийняла рішення про відхилення подань кандидатур до складу ДВК у зв’язку з пропущенням строку їх подання та не встигла сформувати склад комісій у встановлений законом строк.

У п’ятницю, 1 липня, в останній день визначеного законом строку для утворення дільничних виборчих комісій, ОВК розпочала засідання після 16:00. На засіданні були присутні кандидати, довірені особи кандидатів та народні депутати України. Під час розгляду питання про відхилення подань, внесених суб’єктами, виникла суперечка за участі членів комісії та народних депутатів.

Причиною конфлікту став проект постанови, у якому зазначалося, що окружна виборча комісія відхиляє подання кандидатів в народні депутати, які надійшли з порушенням строку їх подання, тих, щодо яких комісія виявила факти внесення недостовірних відомостей, та тих, у яких не усунуто виявлені технічні описки та неточності.

Нагадаємо, у середу, 29 червня, прийом подань від кандидатів у народні депутати України було призупинено більш ніж на 6 годин. Подання не реєстрували через те, що доступ до журналу реєстрації документів заяв і скарг, у який вносяться відомості про прийняті документи, мав лише голова комісії Євгеній Артеменко. Через погіршення стану здоров’я, його госпіталізували, відтак робота комісії з прийому подань була заблокована. За час бездіяльності членів комісії, до обов’язків яких належить прийом документів від суб’єктів виборчого процесу, в приміщенні ОВК утворилася черга з кандидатів та їх довірених осіб, які очікували на можливість реалізувати своє право подавати кандидатури до складу ДВК. Станом на 23:59 29 червня у черзі залишалося 20 осіб, тож їхні подання приймалися уже вночі 30 червня, про що заступник голови виборчої комісії Ірина Примера робила відповідні записи у журналі.

Окрім того, голова комісії Євгеній Артеменко та заступник голови Ірина Примера заявили про те, що велика кількість прийнятих подань містила недостовірні відомості про внесених до них осіб. Також члени комісії, котрі здійснювали перевірку подань, повідомляли про те, що довірені особи окремих кандидатів не розуміли, які саме документи приносять у комісію та відмовлялися усувати неточності.

Попри спроби народних депутатів України завадити прийняттю відповідної постанови про відхилення подань, внесених частиною суб’єктів, рішення набрало необхідну кількість голосів. При цьому стало відомо про те, що ЦВК замінила голову ОВК №206. Після конфлікту під час засідання 1 липня було оголошено перерву. До комісії прибули працівники Секретаріату ЦВК, спільно з якими відбувалося повторне опрацювання подань. Засідання відновилося вже за участі новопризначеного голови, який запропонував повернутися до обговорення рішення про відхилення подань, однак пропозиція не набрала необхідної кількості голосів.

Таким чином, частина кандидатів, які через прогалини в роботі комісії не мали змоги внести подання вчасно, були позбавлені можливості реалізувати своє право делегувати членів до складу ДВК. У результаті, для участі в жеребкуванні на включення до складу ДВК комісія прийняла подання лише від 33 із 66 суб’єктів.

Окружна виборча комісія провела жеребкування лише о 22:50 1 липня. Перед формуванням керівного складу комісій, близько 23:30 голова ОВК оголосив перерву в засіданні та попросив усіх присутніх, хто не є членом комісії, залишити залу засідань, зауваживши, що призначення осіб на керівний склад тириватиме близько 20-25 хвилин, після чого комісія затвердить відповідне рішення. На питання представника ОПОРИ про те, у якій формі проводитиметься робота комісії із розподілу керівних посад, голова та інші члени ОВК пояснили, що проводитиметься “закрита нарада комісії”. Водночас жоден з членів комісії не зміг пояснити, яким нормативним актом передбачено таку форму роботи комісії як “закрита нарада”.

 

Ця “нарада” членів ОВК триває й надалі, а рішення про затвердження складу ДВК станом на 11:20 2 липня 2016 року не прийняте, Таким чином, окружною виборчою комісією порушено встановлений частиною 3 статті 107 Закону “Про вибори народних депутатів України” строк для формування складу ДВК.

Станом на 4 годину ранку 2 липня у приміщенні Чернігівської районної ради, де знаходяться кабінети ОВК, окрім членів комісії, залишилися спостерігач ОПОРИ, представники ЗМІ та довірена особа Максима Вікторовича Микитася, Олег Косовець. При цьому останній мав змогу безперешкодно перебувати у залі засідань та слідкувати за процесом призначення керівного складу комісій, попри позицію ОВК щодо неможливості присутності інших осіб, окрім членів комісії. Спостерігач ОПОРИ поцікавилася, чому саме для цієї довіреної особи зроблено виняток, на що голова комісії Анатолій Сульдін відповів, що Олег Косовець його консультує. Водночас голова ОВК намагався закрити двері до зали, унеможливлюючи відеофіксацію спостерігачем.   

Координатор громадського спостереження ОПОРИ в Чернігівській області зазначає: “Через низку порушень виборчого законодавства, які відбувались 29 червня та 1, 2 липня 2016 року, під загрозою опинився процес належної організації виборів у 206 виборчому окрузі. По-перше, було виявлено порушення окружною виборчою комісією прав кандидатів щодо внесення кандидатур до складу ДВК, що порушує принцип рівного виборчого права. По-друге, низка порушень, вчинена деякими суб’єктами подання кандидатур (зокрема, внесення неправдивих відомостей у документи), окружною виборчою комісією та іншими особами під час внесення подань та проведення засідання з формування складу ДВК, призвела до порушення встановлених строків формування виборчих комісій. По-третє, непрозорим є процес розподілу керівного складу в дільничних виборчих комісіях - усі суб’єкти подання, представники ЗМІ, офіційні спостерігачі не мають змоги стежити за призначенням голів, заступників та секретарів ДВК. Виняток становить лише довірена особа одного з кандидатів, якій надано можливість бути присутньою на так званій “закритій нараді”. Інші суб’єкти введені в оману щодо можливості бути присутніми під час роботи комісії. Варто наголосити, що відповідно до статей 11 та 13 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, виборчий процес здійснюється на засадах публічності і відкритості. На разі ми не спостерігаємо реалізацію цього принципу в ОВК № 206”.

 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.