Сьогодні, 16 липня, спостерігачі ОПОРИ отримали повідомлення про те, що в окремих аптеках комунального підприємства Чернігівської обласної ради “Ліки України” виборці отримують лікарські засоби безкоштовно на підставі сертифікатів, виданих Благодійним фондом “Європа”.

Прибувши на місце, спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як працівники аптеки видають ліки особам, які пред’являють сертифікати. У двох сусідніх аптеках по 70-100 людей очікували своєї черги для отримання товару.

2016 07 16 11.12.18

16 07 206 2

16 07 206

Номерні сертифікати дійсні з 1 липня по 1 серпня 2016 року містять печатку та емблему Благодійного фонду “Європа”, засновниками і кінцевими бенефіціарними власниками якого, згідно з даними ЄДРПОУ, є, зокрема, народний депутат України Валерій Дубіль (ВО “Батьківщина”) та депутат Чернігівської обласної ради Олег Авер’янов  (Радикальна партія Олега Ляшка).

Як пояснила завідувач аптеки № 99 Олена Заяц, працівники аптеки обмінюють сертифікати на ліки, при цьому реєструють номер сертифіката та прізвище особи, що отримала безкоштовно товар. “Депутат раздает сертификаты малоимущим людям для того, чтобы они получили препаратов на 200 гривен”. На запитання спостерігача, який саме депутат їх роздає, завідувач відповіла: “На сколько я знаю, Власенко, ну кандидат в депутаты. Договор был подписан генеральным директором. Сертефикаты выпускают с 1 июля до 1 августа”.

З приводу цього факту спостерігач ОПОРИ викликала поліцію. Правоохоронці, що прибули на місце події, відібрали пояснення у працівників аптеки, громадян, що прийшли із сертифікатами, та офіційного спостерігача.  

Деякі виборці у розмові зі спостерігачами зізнавалися, що сертифікати видають від ВО “Батьківщина”, В. Дубіля або Ю. Власенка. Натомість на питання правоохоронців відповідають, що при розповсюдженні сертифікатів агітація не проводилася.

Нагадаємо, що символіка цього благодійного фонду використовувалася у агітації за кандидата від ВО “Батьківщина” Юрія Власенка, а народний депутат України В. Дубіль активно агітував за кандидата впродовж виборчої кампанії.

16 07 206 1

206 16 07

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.