Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадської мережі ОПОРА у Запорізькій області Максим Бабак проаналізував помилки працівників поліції при оформленні матеріалів про адміністративні правопорушення під час виборів народних депутатів України. Так, серед помилок у матеріалах справи можливо виділити такі, які мають ймовірний характер недбалості.

Серед поширених можливо виділити такі: 

1. Не зазначена частина статті КУпАП. 

2. Не зазначена спеціальна норма виборчого законодавства. 

3. Не додані докази до справи. 

4. Нерозбірливий почерк працівника поліції. 

Всі зазначені обставини є поширеними серед виборчих справ про вчинення адміністративного правопорушення, які суд розглядав та скерував на доопрацювання.

«Через зазначені помилки особи, які вчинили адміністративне правопорушення змогли уникнути відповідальності, що є неприпустимим. Адже, особа, яка уникає відповідальності у неї формується засади безкарності, що в подальшому можуть породжувати більш тяжкі порушення виборчого законодавства», - зазначив Максим Бабак.  

На підставі рішень судів було зроблено аналіз та направлено лист до начальника ГУНП в Запорізькій області з вимогою взяти до уваги зазначений аналіз та врахувати помилки в майбутньому.

У листі Управління превентивної діяльності ГУНП в Запорізькій області зазначено, що враховуючи допущенні помилки під час збирання доказової бази та оформлення матеріалів адміністративного протоколу з боку окремих працівників сектору превенції Бердянського ВП та Вознесенівського ВП ДВП ГУНП в Запорізькій області та керуючись статтею 14 Дисциплінарного статуту Національної поліції України 22.11.2019 року розпочато проведення службового розслідування.

Відповідно до Наказу ГУНП в Запорізькій області від 19.02.2020 року результатом службового розслідування  стало притягнення 10 працівників поліції до дисциплінарної відповідальності. 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project