У всіх семи територіальних виборчих округах Хмельницької області окружні виборчі комісії вчасно провели перші засідання. Усі засідання були повноважними. З-поміж частих причин відсутності окремих членів комісій – проживання за межами округів, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Перше засідання ОВК виборчого округу №187 відбулось 19 лютого у Хмельницькому за адресою, вказаною на сайті ЦВК. Участь у засідання взяли 29 членів комісії з 37. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, що були присутні на засіданні, причина відсутності восьми членів комісії невідома. Не з’явилися представники таких кандидатів Сергія Носенка, Юрія Кармазіна, Віталія Скоцика, Олександра Данилюка, Василя Журавльова, Олександра Ващенка, Володимира Петрова та Ігоря Шевченка.

Голова комісії Аліна Брезденюк вперше працює у виборчій комісії. Під час засідання всі присутні члени комісії прийняли присягу, а також розглянули чотири питання.

ОВК  виборчого округу №188 провела засідання 20 лютого в Хмельницькому. Адреса, за якою збиралася комісія, відповідає зазначеній на сайті ЦВК. Присутні на засіданні 30 з 36 членів комісії. Відсутні представники Ігоря Шевченка, Віталія Скоцика, Олександра Данилюка (ці члени комісії, за інформацією, наданою спостерігачам, мають бути замінені, оскільки їм довелося б доїжджати з Києва та Київської області), Віктора Кривенка, Сергія Капліна (причина неявки цих членів комісії невідома), Юрія Кармазіна (за сімейними обставинами).

Присутні члени комісії прийняли присягу та розпочали роботу.

Своє перше засідання ОВК виборчого округу №189 провела 19 лютого у місті Красилові в складі 29 із 36 членів комісії. Адреса роботи комісії відповідає зазначеній на сайті ЦВК. З невідомих причин не прийшли на засідання представники Віталія Скоцика, Ігоря Шевченка, Ігоря Смешка, Євгенія Мураєва, Олександра Данилюка, Руслана Кошулинського та Віталія Купрія.

Вів засідання не призначений голова Валерій Гунько, а членкиня комісії від Петра Порошенка Леся Маланчак, яка, за інфомацією ОПОРИ, вже має досвід роботи у виборчих комісіях. Як пояснили присутнім, голова через брак досвіду попросив колегу провести засідання.

Присутні члени комісії прийняли присягу.

Перше засідання ОВК виборчого округу №190 відбулось 19 лютого у місті Шепетівці за адресою, що вказана на сайті ЦВК. У засіданні взяли участь 28 із 36 членів комісії.  Не прийшли представники Василя Журавльова, Юрія Дерев’янка, Віталія Скоцика, Юрія Кармазіна, Юрія Тимошенка, Віталія Купрія, Олега Ляшка та Ігоря Шевченка. Причини неявки або невідомі, або це відмова від участі в засіданні, проживання за межами Хмельницької області. В деяких випадках з членами комісії не змогли сконтактувати.

Голова ОВК Юрій Демчук, представник кандидата Олександра Данилюка, відмовився головувати на першому засіданні, тож цю його функцію перейняв заступник Георгій Григорович, представник кандидата Володимира Петрова.

Під час засідання комісії члени прийняли присягу: кожен окремо зачитав текст присяги та поставив відповідний підпис. Комісія позитивно проголосувала за призначення голови, заступника та секретаря такими членами, що працюватимуть на платній основі, затвердила графік роботи та план чергування.

На виборчому окрузі №191 засідання ОВК відбулось 20 лютого в місті Старокостянтинові. Участь у засіданні взяли дві третини складу комісії – 24 з 36 членів, тож засідання було повноважним. Не були на засіданні: заступниця голови комісії від кандидата Олександра Соловйова, оскільки відмовилась працювати в комісії, члени комісії від Євгенія Мураєва та Віктора Кривенка у зв’язку з відрядженням. Серед відсутніх – члени комісії від Миколи Габера, Олександра Данилюка, Віталія Купрія, Олександра Мороза, Валентина Наливайченка, Романа Насірова, Сергія Носенка, Юрія Тимошенка, Ігоря Шевченка. Більшість із них проживають за межами округу, інші ж не з’явилися з невідомих причин.

Присягу члени комісії не зачитували, натомість розписувались на окремих аркушах з текстом присяги. Під час засідання вирішили, які члени ОВК працюватимуть на платній основі, розглянули питання матеріального забезпечення роботи ОВК, режим роботи, графік чергувань, кількість залучених осіб та затвердили кошторис ОВК.

Перше засідання ОВК у виборчому окрузі №192 відбулось 19 лютого в місті Дунаївцях, за адресою, що відповідає вказаній на сайті ЦВК. Участь у засіданні взяли 26 з 36 членів комісії. Не з’явилися представники Олександра Мороза, Юрія Бойка, Олександра Данилюка, Ігоря Смешка,  Віталія Скоцика, Віктора Кривенка, Сергія Носенка, Ігоря Шевченка, Олександра Соловйова та Руслана Кошулинського. З-поміж причин відсутності – проживання за межами округу, відрядження, з окремими членами комісії не змогли сконтактувати.

ОВК у виборчому окрузі №193 зібралась на перше засідання 20 лютого у місті Кам’янці-Подільському за адресою, що відповідає вказаній на сайті ЦВК. На засіданні були присутні 27 із  35 членів комісії. Не з’явилися представники Олександра Мороза (голова комісії), Юрія Дерев’янка, Віктора Кривенка, Олександра Данилюка, Віталія Купрія, Віталія Скоцика та Ігоря Шевченка. Членкиня комісії від Романа Безсмертного прийшла на засідання, однак відмовилася приймати присягу, аргументуючи це тим, що вона не матиме можливості відвідувати засідання комісії. Причина неявки інших членів комісії невідома.

Оскільки голова комісії була відсутня, члени комісії одноголосно вирішили, щоб засідання вів член комісії Олег Підскоцький. Присутні члени комісії підписали текст присяги, яку зачитав головуючий.

У ч. 2 та ч. 3 ст. 22 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за сорок днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти осіб. Подання стосовно кандидатур до складу окружних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата) вносяться кандидатами на пост Президента України, які зареєстровані у Центральній виборчій комісії.

Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України «Про вибори Президента України» повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніше як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення і скликається її головою.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)