23 грудня 2018 року відбудуться перші місцеві вибори голів та депутатів сільських, селищних, міських рад у 125 об'єднаних територіальних громадах. Також на цей день призначені додаткові вибори депутатів сільських та селищних рад у 26 громадах.

Відповідні рішення прийняла Центральна виборча комісія під час засідання 12 жовтня, за які проголосували усі 16 членів ЦВК.

Перед початком голосування член Комісії Андрій Євстігнєєв заявив, що законність призначення виборів у семи громадах наразі оскаржується у судах, та вніс пропозицію виключити їх з переліку ОТГ, запропонованому для голосування. Однак голова ЦВК Тетяна Сліпачук зазначила, що чинний порядок призначення виборів передбачає підставу не призначити вибори лише у випадку судового рішення, а не самого факту судового провадження. У результаті пропозицію Євстігнєєва члени Комісії не підтримали.

Перші місцеві вибори Центральна виборча комісія призначила майже у всіх областях України, крім Закарпатської та Харківської. Так, вибори відбудуться у 22 областях: Вінницькій – 3, Волинській – 9, Дніпропетровській – 1, Донецькій – 1, Житомирській – 7, Запорізькій – 8, Івано-Франківській – 4, Київській – 4, Кіровоградській – 4, Луганській – 8, Львівській – 5, Миколаївській – 12, Одеській – 3, Полтавській – 3, Рівненській – 3, Сумській – 4, Тернопільській – 5, Херсонській – 2, Хмельницькій – 3, Черкаській – 27, Чернівецькій – 4, Чернігівській – 5.

Додаткові вибори відбудуться у 12 областях: Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Чернівецькій, Чернігівській. 

Виборчий процес розпочнеться 3 листопада 2018 року. 

Крім того, з постанови ЦВК від 9 серпня щодо звернення до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Комісією було виключено другий пункт, згідно з яким звернення обласних державних адміністрацій мали розглядатись після отримання роз'яснень від Комітету.

Нагадаємо, що 9 серпня Центральна виборча комісія звернулась до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно наявного законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості, враховуючи положення частини другої статті 6 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», призначення в установленому законом порядку Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади, а також за необхідності внесення відповідних змін до законодавчих актів з метою усунення правових колізій та неузгодженостей.