Зміна керівництва у місцевих радах зазвичай є ознакою зміни політичної конфігурації у цих же радах. Кіровоградщина не виключення: триває конфлікт щодо дострокового припинення повноважень заступника голови обласної ради, за перший рік депутатської каденції тричі змінювався секретар міської ради Кропивницького. 

У 2015 році головою Кіровоградської обласної ради став депутат від партії ВО «Батьківщина» Олександр Чорноіваненко. Його заступниками обрали депутата від БПП «Солідарність» Юрія Гугленка та депутата від ВО «Свобода» Ігоря Степуру. Конфлікт, який розпочався 17 вересня 2019 року, триває і зараз.

Так, у вересні депутати проголосували за дострокове припинення повноважень заступника голови обласної ради Ігоря Степури. З клопотанням включити таке питання до порядку денного до голови облради звернулася депутатка з фракції «Опозиційна платформа - За життя» Людмила Давиденко. З1 депутат поставив підпис під заявою з формулюванням щодо заступника голови обласної ради: «недосконале виконання службових обов’язків».

Проєкт рішення вносили «з голосу», також він не був оприлюднений на сайті облради за 20 днів до розгляду. Відповідно,  Ігор Степура відразу ж оскаржив рішення обласної ради у Кіровоградському окружному адміністративному суді. 14 лютого 2020 року суд  задовольнив адміністративний позов про скасування рішення Кіровоградської обласної ради та поновив його на посаді заступника голови.

5 березня на сесії Кіровоградської обласної ради депутати не проголосували за відновлення Ігоря Степури на посаді заступника голови обласної ради, робота обласної ради була заблокована депутатами фракції ВО «Свобода». Сесійне засідання перенесли на 12 березня. Цього дня до сесійної зали депутати обласної ради від ВО «Свобода» потрапили пошкодивши двері.  Депутат від ВО “Свобода” Руслан Степура повідомив, що працівники Національної гвардії не допускали його та колег на засідання.

У відповіді обласної ради від 13 квітня на запит Громадянської мережі ОПОРА зазначено, що «заступник голови Кіровоградської обласної ради на даний час не обраний».  Щодо політичної конфігурації у Кіровоградській обласній раді, то окрім окремих кадрових питань конфліктів між депутатами не виникає.

У міській раді Кропивницького з жовтня 2016 року секретарем є депутат від фракції «Наш край» Андрій Табалов. А фракції та групи партій «Наш край», «Європейська солідарність», «Рідне місто», «Опозиційна платформа – За життя» (раніше - фракція «Опозиційний блок»), «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та частина позафракційних депутатів  стали в основному голосувати синхронно. Натомість фракції ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода», «Об’єднання «Самопоміч» час від часу виступають в опозиції до більшості депутатів.

Але так «одностайно» було не завжди – за рік після місцевих виборів у Кропивницькому змінилося 3 секретарі міської ради.

Першим секретарем міської ради був обраний представник «Об’єднання «Самопоміч» Володимир Смірнов. Через три місяці, у березні 2016 року Володимира Смірнова звільнили і секретарем міської ради обрали депутата від Радикальної партії Олега Ляшка Сергія Бойка. Ще через півроку під час таємного голосування секретарем обрали Андрія Табалова.

Цікаво, що за кожного з секретарів міської ради було віддано по 24 голоси «за». Хоча були це різні «голоси». Наприклад, у 2015 році депутати фракції «Опозиційний блок (тепер група «Опозиційна платформа – За життя») працювала як опозиційна більшості, а вже через рік і по сьогодні депутати цієї фракції голосують в основному з більшістю міської ради