За час каденції Волинської обласної ради VII скликання було зафіксовано 43 випадки міжфракційних переходів депутатів. Обласні обранці переходили із фракції у фракцію, покидали свої і ставали позафракційними, ліквідовували фракцію і відновлювали її роботу знову, складали депутатські мандати, їх виключали із фракцій колеги. Наскільки змінились фракції у Волинській обласній раді за період з листопада 2015 року до 1 квітня 2020 року дослідила Громадянська мережа ОПОРА.

Із семи депутатських фракцій, сформованих на початку каденції Волинської обласної ради, станом на 1 квітня 2020 року залишилось лише чотири: «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Всеукраїнське об’єднання «Свобода» та «Об’єднання «Самопоміч». Також була створена депутатська група «Патріоти Волині», про що уже розповідала Громадянська мережа ОПОРА в одному з попередніх матеріалів. Такі зміни у фракціях відбулись у зв’язку з тим, що обласні депутати переходили з фракції у фракцію, або ж ліквідовували фракції і ставали позафракційними з різних об’єктивних та суб’єктивних причин. Таких фактів у Волиньраді загалом було зафіксовано 43, а в таких «міграційних» процесах були задіяні 35 депутатів обласної ради.

Нагадаємо, що станом на листопад 2015 року, коли відбувались перші засідання Волинської обласної ради, в раді були створені фракції  «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Об’єднання «Самопоміч», Радикальної партії Олега Ляшка, «Наш край». В своєму початковому складі вони проіснували лише протягом перших десяти місяців.

Під час пленарного засідання 8 вересня 2016 року голова обласної ради зачитав заяву голови фракції ВО «Батьківщина» Василя Столяра щодо виключення депутатів Валентини Касарди, Людмили Кирди та Сергія Слабенка із фракції. Відповідне рішення було прийняте на зборах фракції ВО «Батьківщина». Відтак, троє депутатів стали позафракційними.

Після відповідної заяви тодішній керівник Волинської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Олег Кіндер прокоментував ситуацію із виключенням депутатів.

«У квітні, крім Василя Столяра, виключено з партії Романа Карпюка – за безпідставне усунення Валентини Касарди з посади голови фракції всупереч рекомендаціям вищого керівництва партії. Водночас рекомендовано відкликати обох із тих посад, на які рекомендувала їх «Батьківщина»: Карпюка – із заступника голови облради, Столяра – з голови постійної комісії з питань екології, природних ресурсів та охорони навколишнього середовища», – заявив Олег Кіндер.

На цьому ж засіданні депутати припинили повноваження своєї колеги із фракції «УКРОП» Ірини Констанкевич у зв’язку з її обранням народним депутатом України у виборчому окрузі №23 за результатами проміжних парламентських виборів. Замість неї до складу фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» була включена новообрана депутатка Людмила Тимощук.

12 квітня 2017 року під час пленарного засідання голова обласної ради повідомив про вихід депутатів Бориса Бабійчука та Костянтина Зінкевича із фракції «Об’єднання «Самопоміч». Оскільки у фракції залишилось лише двоє депутатів – Михайло Імберовський та Володимир Кметь, фракція «Об’єднання «Самопоміч» була розформована. Усі четверо депутатів стали позафракційними.

Разом з тим, цього ж дня на офіційному сайті Волинського обласного осередку політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» з’явилась заява щодо виходу з фракції двох депутатів.

«12 квітня два депутати Волинської обласної ради Костянтин Зінкевич та Борис Бабійчук написали заяви про вихід із фракції «Об’єднання «Самопоміч». Члени виконавчого комітету «Об’єднання «Самопоміч» у Волинській області звернулися до виконавчого комітету партії щодо виключення з партії Костянтина Зінкевича та Бориса Бабійчука та відсторонення їх від керівництва районними осередками», – йдеться у заяві.

Під час засідання обласної ради, яке відбулось 7 вересня 2017 року, стало відомо про виключення депутата Володимира Кучера із фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Також фракція «УКРОП» заявила про включення до свого складу цього депутата.

23 листопада 2017 року троє експредставників фракції «Об’єднання «Самопоміч», Борис Бабійчук,  Костянтин Зінкевич, Володимир Кметь та позафракційний Олексій Панасюк заявили про повторне утворення фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Волинській обласній раді.

Під час засідання обласної ради 18 грудня 2017 року новообраний депутат Валентин Кошельник увійшов до складу фракції «Солідарність». Депутатський мандат він отримав після складання повноважень його колеги Олега Куха в результаті обрання на посаду голови Любешівської ОТГ.

«Волинська обласна рада достроково припинила повноваження депутата, члена фракції «Солідарність» Олега Куха. Окрім того, рішенням сесії Олега Куха вивели зі складу постійної комісії обласної ради з питань використання майна спільної власності  територіальних громад сіл, селищ, міст області. Такі рішення прийняли у зв’язку з обранням Олега Івановича головою Любешівської ОТГ. У складі фракції «Солідарність» у Волинській обласній раді тепер працюватиме Валентин Кошельник. Він був наступним у виборчому списку «Солідарності»,повідомили на офіційному сайті партії.

Під час засідання обласної ради 4 квітня 2018 року депутат Володимир Дибель заявив про вихід із фракції «Наш край» та увійшов до складу фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Разом з тим, до складу цієї ж фракції прийняли і позафракційного Михайла Імберовського.

Долучення до фракції «УКРОП» двох депутатів прокоментував голова фракції «Українського об’єднання патріотів» Вячеслав Рубльов на офіційному сайті партії. «Вступ депутатів до фракції УКРОПУ для нас означає, що громада й депутати зокрема бачать, що укропівці роблять важливі та корисні справи для Волині. Вони розуміють, що «Українське об’єднання патріотів» відстоює збереження й відновлення економіки, розвиток освіти, покращення інфраструктури, якісну медицину – всі ті важливі речі, які болять кожному волинянину. І для втілення наших ідей ми докладаємо максимум зусиль. Тому наших однодумців стає більше», – заявив Вячеслав Рубльов.

Оскільки після виходу одного з депутатів у фракції «Наш край» залишилось троє членів, що суперечить Регламенту ради, депутати Святослав Кравчук, Роман Микитюк і Михайло Скопюк автоматично припинили членство у фракції «Наш край» і стали позафракційними. Фракція припинила своє існування.

Під час пленарного засідання 20 грудня 2018 року депутати Анатолій Грицюк і Юрій Ройко заявили про вихід із фракції Радикальної партії Олега Ляшка і стали позафракційними. Перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик наголосив, що оскільки фракція не може складатись менше, ніж з чотирьох депутатів, вона припиняє своє існування. Відтак, ще троє депутатів – Вячеслав Богдан, Микола Буліга, Сергій Котюк, які входили до фракції Радикальної партії Олега Ляшка, відтепер стають позафракційними.

На цьому ж засіданні депутата Петра Савчука виключили із фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Депутат став позафракційним.

26 липня 2019 року вчергове відбулись суттєві зміни у Волинській обласній раді. Депутат Ігор Палиця склав повноваження депутата і голови обласної ради у зв’язку з обранням народним депутатом України за результатами позачергових парламентських виборів. На посаду голови було обрано представницю фракції «УКРОП» Ірину Вахович, яка водночас вийшла зі складу фракції. Замість депутата, який склав депутатський мандат, до ради увійшов Олександр Голуб. Його прийняли до складу фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».

На сесії 17 грудня 2019 року було оголошено про вихід із фракції «Солідарність» семи депутатів: Володимира Бондаря, Олега Бегаля, Володимира Гунчика, Володимира Дейни, Валерія Дунайчука, Віталія Заремби, Віктора Козака. Депутати Роман Микитюк, Вячеслав Богдан, Микола Буліга, Володимир Бондар, Олег Бегаль, Володимир Гунчик, Володимир Дейна, Валерій Дунайчук, Віталій Заремба, Віктор Козак увійшли до новоствореної депутатської групи «Патріоти Волині». Водночас, депутати Юрій Гупало і Валентин Чернецький, вийшовши зі складу фракції «Солідарність», стали позафракційними.

12 лютого 2020 року депутат Валентин Кошельник заявив про вихід із фракції «Солідарність». Відтак, фракція припинила існування. Депутати Валентин Кошельник, Михайло Бегаль, Валерій Діброва, Леонід Стефанович стали позафракційними.