7 депутатів Харківської міської та 5 депутатів Харківської обласної ради за чотири з половиною роки склали свої мандати. В більшості випадків причиною були особисті заяви самих депутатів. 

Напередодні чергових місцевих виборів 2020 року Громадянська мережа ОПОРА аналізує політичну ситуацію в обласній та міській радах Харкова щоб визначити наскільки сталим є партійний розвиток всередині рад та як часто депутати припиняли повноваження з моменту обрання до тепер. У попередньому матеріалі ми звертали увагу на те, що більше половини від складу місцевих рад змінювали свою фракційність. Ситуація зі складанням мандату трохи інша: більшість депутатів не складали повноважень, проте деякі з них лишились мандату. 

Депутатський корпус Харківської міської ради представлений 84 депутатами, а Харківської обласної ради – 120 депутатами. 

Харківська міськрада: особисті заяви, смерті та фракційний остракізм

За чотири з половиною роки в Харківській міській раді змінилось 7 депутатів, серед причин – особисті заяви, смерті, голосування фракцією за позбавлення мандату та перемога на виборах народних депутатів.

Першим склав свої депутатські повноваження Андрій Лесик. 11 травня 2016 року на засіданні фракції «За Харків, за Відродження», було прийняте рішення про виключення Андрія Лесика зі складу фракції. Однією з можливих причин була участь депутата у сутичках, які проходили біля Меморіалу Слави в Харкові. 17 травня була скликана позачергова сесія Харківської міської ради, одним з питань якої було дострокове припинення повноважень депутата Харківської міської ради.

Саме питання викликало неабияке обговорення серед депутатського складу міської ради. Міський голова Геннадій Кернес в негативному ключі висловився про діяльність Андрія Лесика і про його особистість загалом. До засудження підключились депутати фракції «За Харків, за Відродження» Ігор Терехов, Алла Бобейко, Вячеслав Ільєнко, Тетяна Топчій, Тетяна Поздєєва, Володимир Зінченко та Максим Мусєєв. Голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» Тарас Сітенко засудив Андрія Лесика за прояви українофобії та сепаратизму, але заявив, що законних підстав позбавляти депутата мандату – немає. 

«За» позбавлення мандату проголосували 63 депутати, сам Андрій Лесик голосував «Проти». Вже 18 травня Харківська міська виборча комісія прийняла постанову «Про реєстрацію депутатом Харківської міської ради 7 скликання Медведєва Юрія Ігоровича». Прийняття рішення викликало дискусії серед членів комісії.  Як зазначив член Харківської міської виборчої комісії Микола Чернічкін, рішення про дострокове припинення повноважень Андрія Лесика винесено необґрунтовано. Зазначимо, що в якості правової підстави винесення рішення Харківською міською радою про дострокове припинення повноважень депутата є посилання на норми Закону України «Про місцеве самоврядування», а саме п. 14 ч. 1 ст. 26 (виключна компетенція сільських, селищних, міських рад) та ст. 59 Закону (акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування). Статтями передбачено виключно процедурні моменти винесення рішень місцевими радами, тому посилання на них як обґрунтування дострокового припинення повноважень є недопустимим.

Сам Андрій Лесик звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Харківської міської ради (третя сторона – Харківська міська виборча комісія) про незаконність дострокового припинення повноважень депутата. Нагадаємо, що відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» повноваження депутата  місцевої  ради можуть припинятися достроково також за рішенням відповідної ради у зв'язку з особистою заявою депутата місцевої  ради  про  складення ним депутатських повноважень. Натомість у позовній заяві депутат зазначив, що жодних усних або письмових заяв про складення депутатських повноважень ним надано не було, що ставить питання про законність винесеного рішення. Слід зазначити, що пізніше під час засідання Харківської міської виборчої комісії до розгляду було залучена ухвала Харківського окружного адміністративного суду, в якій йдеться про повернення позовної заяви позивачу у зв’язку із її непідсудністю цьому адміністративному суду згідно з п. 6 ч. 3 ст. 108 Кодексу адміністративного судочинства України.

Під час пленарного засідання 7-ї сесії Харківської міської ради 6 липня 2016 року прийняв присягу Юрій Медведєв, який йшов наступним у списку Партії «Відродження».

30 червня 2016 року помер Іван Корінько, депутат від фракції «За Харків, за Відродження». Лише 7 вересня 2016 року Харківська міська рада зібралась на засідання, під час якого постановила визнати обраним депутатом Харківської міської ради, наступного за списком – Віталія Кривулю.

25 серпня 2016 року до міської ради надійшла заява Миколи Дегтярьова (фракція «За Харків, за Відродження») про складання депутатських повноважень, в заяві депутат зазначив, що причиною став стан здоров’я. 14 вересня 2016 року Харківська міська рада припинила повноваження депутата, 18 жовтня міська виборча комісія прийняла постанову про визнання обраним Віктора Кітаніна, а 26 жовтня під час сесії він  склав присягу.

14 грудня 2016 року Андрій Чепель (фракція «За Харків, за Відродження») звернувся до міської ради із заявою про припинення депутатських повноважень, а під час сесії 21 грудня його повноваження були припинені. 19 січня 2017 року Харківська міська виборча комісія визнала обраною Гунбіну Олену, а вже  22 лютого вона склала присягу. 

Більше року Харківська міська рада працювала без змін, поки 19 березня 2018 року не подав заяву про припинення депутатських повноважень Олександр Фельдман (фракція «Наш край»). 18 квітня міська рада проголосувала за припинення повноважень депутата. 19 червня міська виборча комісія визнала обраною Катерину Кордік, наступного дня вона склала присягу. 

23 серпня 2019 року помер Іван Попович (фракція «За Харків, за Відродження»). А через місяць, 21 вересня, міська виборча комісія прийняла постанову про визнання обраним Олексія Топчія, який 17 жовтня склав присягу. 

Остання заміна в Харківській міській раді відбулась після того як Марія Мезенцева (фракція «Об’єднання «Самопоміч») перемогла на позачергових виборах народних депутатів 21 липня у 168 окрузі. 12 серпня депутатка звернулась із заявою про складення депутатських повноважень, 21 серпня міська рада прийняла відповідне рішення. Лише через 2 місяці, 25 жовтня, Харківська міська виборча комісія постановила визнання обраним Олега Головка, який склав присягу лише 27 листопада 2019 року.

77 депутатів Харківської міської ради працюють із самого початку роботи ради 7-го скликання. Найцікавішим як зі сторони розголосу, так і зі сторони юридичної легітимності, безумовно, було позбавлення повноважень депутата міської ради Андрія Лесика, при тому, що відкликання депутатів Харківської міської ради не відбувалось.

Харківська обласна рада: 96% депутатів не складали мандатів

Ситуація з замінами депутатів в Харківській обласній раді більш стабільна. За чотири з половиною роки достроково припинили свої повноваження лише 5 обранців. В усіх випадках припинення повноважень відбувалось після особистих заяв депутатів за власним бажанням, окрім Юлії Світличної та Миколи Кириченка, які були обрані народними депутатами.

Першим склав мандат Володимир Бєлий (фракція«Відродження»). 17 жовтня 2016 року він звернувся до обласної ради із заявою, 8 грудня рада прийняла відповідне рішення. 9 грудня Харківська обласна виборча комісія зареєструвала депутатом Давида Чихладзе, який склав присягу 23 лютого 2017 року.

Через рік, а саме 26 лютого 2018 року, заяву про припинення депутатських повноважень подав Віктор Попов (фракція «Відродження»), який пояснив свою заяву тим, що невдовзі він мав стати Почесним консулом Словаччини в Харківській, Сумській та Полтавській областях. Вже 1 першого березня обласна рада прийняла рішення. 22 березня обласна виборча комісія визнала обраною Віру Сивицьку і лише 7 червня 2018 року вона склала присягу. 

Через більш ніж пів року, 24 січня 2019 року до обласної ради надійшла заява від Сергія Щербаня (фракція «Об’єднання «Самопоміч»), його повноваження були припинені 28 лютого 2019 року. 15 березня обласною виборчою комісією була прийнята постанова про визнання обраним Олександра Дорошенка, який склав присягу 30 травня.

Під час позачергових виборів народних депутатів 21 липня 2019 року до Верховної Ради України потрапив Микола Кириченко (фракція «ВО «Батьківщина»), який балотувався від партії «Слуга народу» під номер 53 у виборчому списку партії. Заява від депутата про складення повноважень надійшла 7 серпня 2019 року і вже 15 серпня, обласна рада прийняла рішення про дострокове припинення повноважень. Обласна виборча комісія постановила визнати обраним депутатом Харківської обласної ради, наступного в списку – Олександра Бібіка, який склав присягу 5 грудня 2019 року.

Останнє дострокове припинення повноважень у Харківській обласній раді ще не пройшло повний цикл процедур. 15 березня 2020 року на проміжних виборах народного депутата здобула перемогу Юлія Світлична (позафракційна). 27 березня депутатка подала заяву про дострокове припинення повноважень депутата, проте рада ще не збиралась на сесію, щоби прийняти відповідне рішення. Юлія Світлична склала присягу народного депутата 13 квітня 2020 року.

 

За додатковою інформацією звертайтеся: