У Броварській міській раді VII скликання були як і більш-менш стабільні фракції, так і гучні політичні скандали з виключенням із партії, переходом між фракціями, бійкою тощо. Найбільше змін та переформатувань відбувалось впродовж 2016 року. Такі результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді м. Бровари залишається 7 фракцій, депутатська група «Рідне місто» та позафракційні депутати.

Найбільше депутатів втратила фракція «Об'єднання «Самопоміч», яка тепер нараховує трьох депутатів, замість п’яти. 22 березня 2016 року Максима Семенова було виключено з фракції за рішенням партії. Причиною виключення депутата стало голосування за ключові питання всупереч узгодженому рішенню фракції та порушення дисциплінарного статуту партії, нині депутат входить до групи «Рідне місто». Андрій Василенко самостійно оголосив про бажання скласти депутатський мандат, на 23-й позачерговій сесії 22 грудня 2016 року. Броварська міська  рада проголосувала за, хоча багато депутатів не хотіли «відпускати» його, через бездоганну репутацію та професійний підхід до своєї роботи у раді. Відповідно на місце цього депутата потрапила Людмила Кулініч. Спочатку вона увійшла до фракції «Об'єднання «Самопоміч», однак через внутрішні розбіжності полишила фракцію 22 червня 2017 року і стала позафракційною депутаткою. 

На одного депутата зменшився склад фракції «Європейська солідарність» (раніше «Блок Петра Порошенка «Солідарність»). 15 березня 2016 року бурхливі події навколо формування більшості у  міській раді у 2016 році не оминули фракцію «БПП «Солідарність»: «епічне» голосування за міст на Торгмаш та персональний склад виконкому відбулося завдяки «зраді» Юрія Чередника. Депутата було виключено з фракції нібито через його спільне голосування з коаліцією. «Про це під час сесії заявив заступник фракції Леонід Черепейнік. Позицію фракції Леонід Черепейнік пояснив так: Юрій Чередник голосує спільно з міським головою Ігорем Сапожком і партією «Єдність». Дійшло навіть до того, що в Юрія Чередника забирали пульт для голосування однопартійці, пояснювали це тим, що він має голосувати разом з партією від якої обирався, а не з коаліцією. А  «історична сесія» 16 березня 2016 року закінчилася тим, що Павло Різаненко (народний депутат 8 скликання, обраний за 97 округом від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність») особисто силоміць вивів учорашнього «однодумця» із сесійної зали.

Фракція ВО «Батьківщина» утворена 16 грудня 2015 року лише з трьох осіб, оскільки Вадим Мутило відмовився входити до фракції партії у Броварській міській раді відразу після оголошення результатів виборів. 22 лютого 2016 року Олександр Рєзнік склав повноваження депутата Броварської міської ради, оскільки став заступником міського голови Ігоря Сапожка. «В купі з голосами «Єдності», РПЛ та УКРОПу, «Батьківщина» отримала собі позицію заступника міського голови в особі лідера фракції Олександра Резніка». На його місце до ради зайшов Андрій Тютюнник, який увійшов до складу фракції.

Фракція партії «Єдність» утворена 19 червня 2018 року є найбільш цілісною серед інших фракцій. За час свого існування через смерть фракцію залишив Володимир Оксютенко. Його місце в міській раді зайняла депутатка Галина Сундук. Фактично абсолютно промерська партія, яка завжди працює з ним в одній команді. Представники партії давно працюють у Броварах, у «Єдності» 4 співробітники управління освіти та науки, одна представниця Броварського відділення пенсійного фонду та одна представниця первинної ланки медицини. Можливо, саме через це фракція не втратила жодного свого представника – ніхто не став «тушкою» та не залишив фракцію. Ймовірно, що саме через приналежність членів фракції до бюджетних установ міста, ця фракція майже в 100% випадків підтримувала проєкти, запропоновані міськадміністрацією.

Депутатська фракція «ДемАльянс» утворена 17 грудня 2015 року напевно найбільш послідовна опозиційна партія. Зараз складається з трьох депутатів, хоча всього до міськради від партії пройшло 4 депутати. Найбільше ротацій депутатів відбулося у цій фракції. Партія «Демократичний Альянс» вперше потрапила до Броварської міської ради після останніх місцевих виборів у 2015 році. Майже одразу фракція втратила одного члена Андрія Лопатюка, якого назвали «тушкою», його звинувачували у невиконанні рішень команди. Дуже швидко Лопатюк став головою бюджетної комісії: за нього голосували представники майбутньої провладної більшості, а також ВО «Свобода» і ВО «Батьківщина».

У 2016 році голова фракції Аліна Дяченко склала повноваження й у фейсбуку та особистому блозі розповіла про причини свого рішення. Майже одночасно з нею міську раду залишив депутат від «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Василенко. Якщо Василенка депутати «звільнили» без проблем, то «звільнення» Дяченко, яка на той час уже мешкала та працювала в іншому місті, розтягнулося на 3 сесії. Причому голосування  за таке суто формальне питання викликало шквал емоцій у депутатів. Так, депутати вимагали особисто подати заяву, що суперечить вимогам Закону України «Про статус народних депутатів місцевих рад», а також висували «конспірологічні» теорії, кому це вигідно.

Рішення про складання депутатських повноважень Аліни Дяченко було прийнято на 23 сесії Броварської міської ради 22 грудня 2016 року. На її місце, наступний за списком зайшов Сергій Іллюхін. Але на черговій сесії міської ради 24 жовтня 2019 року секретар міської ради Петро Бабич повідомив про заяви Олега Берестового та Сергія Іллюхіна щодо складання своїх депутатських  повноважень. Вже на їхні місця потрапили Ірина Нікітчіна та Ангеліна Козлова. Нині до складу фракції входять: Андрій Саук, Ірина Нікітчина, Ангеліна Козлова. 

Фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» була утворена 22 грудня 2015 року. З початку каденції і до квітня 2020 року налічує троьх депутатів: Миколу Зінченка, Петра Бабича (чинний секретар), Володимира Білоконя. Щоправда останній також входить до депутатської групи «Рідне місто». 

Фракція ВО «Свобода» була утворена 17 грудня 2015 року. До міськради пройшло 4 депутати. Зараз до фракції входять лише двоє: Олег Шевчук та Сергій Бойко.

Олексій Здоровець зараз позафракційний, перший секретар Броварської міської ради. Був виключений з фракції та партії 17 березня 2016 року через те, що голосував сумісно з провладною більшістю. Проте формально залишався секретарем міської ради до 30 травня 2016 року, хоча на робочому місці не з’являвся. 

Василь Кочубей також виключений з фракції 17 березня 2016 року через спільне голосування з коаліцією. Події, які відбувалися навколо цих осіб, заслуговують детального опису, оскільки їхні виключення не обмежилися простим юридичним процесом. Були і бійки, і стрибки з вікон, і переслідування, і потрапляння в мусорні баки, і навіть кров.

Втікач у вікно

22 лютого 2016 року секретарем Броварської міської ради шляхом таємного голосування було обрано представника партії ВО «Свобода» Олексія Здоровця. Його кандидатуру підтримали 23 з 36 депутатів, які взяли участь в голосуванні (7 – проти, 3 – утрималися, 3 – недійсні). Однак, через те, що Здоровець «стушкувався», зрадивши свою партію. Таким чином,, під час сесії 18 березня 2016 року голова фракції ВО «Свобода» у міській раді Олег Шевчук зачитав рішення про виключення Олексія Здоровця з партії («за порушення партійної дисципліни та підтримку працівників КГБ та екс-регіоналів»). Після чого до зали увірвалися представники так званого «Легіону Свободи», розпилили сльозогінний газ і накинулися на Олексія Здоровця.

У цей момент Ігор Сапожко оголосив про завершення сесії «у зв'язку з неможливістю її проведення» і швидко покинув залу в супроводі своїх охоронців, в той час як Олексій Здоровець залишився заблокованим у президії. Після бійки йому вдалося прорватися з сесійної зали на другий поверх, а звідти через вікно екс-свободівець вистрибнув на вулицю і втік у двори прилеглих будинків. До міськради прибули посилені наряди поліції включно з начальником броварської поліції Олегом Янчинським. У коридорі правоохоронці намагалися затримати окремих учасників бійки.

Після вищезгаданих подій секретар не з’являвся на робочому місці і, відповідно, свої обов’язки не виконував. «Відсутній на робочому місці у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю», – йдеться в офіційній відповіді міського голови Ігоря Сапожка, наданої на звернення голови фракції ВО «Свобода» у Броварській міській раді Олега Шевчука.

Олексій Здоровець став лідером нового політичного осередку «Сила людей» у Броварах. 4 березня 2017 року в автобіографії колишнього свободівця та секретаря міськради Олексія Здоровця з’явився новий рядок. На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook він оголосив, що став лідером Броварської міської організації політичної партії «Сила людей». Олександр Солонтай, один з лідерів «Сила людей», повідомив, що позиція партії – Олексій Здоровець формально їм підходить. Також Олексій Здоровець балотувався на виборах народних депутатів України в 2019 році як самовисуванець.

Смітник Кочубея

Василь Кочубей написав заяву про вихід з партії, однак цьому передували певні події. ВО «Свобода» вважає «останні дії депутата Броварської міської ради Василя Кочубея такими, що несумісні зі статутною діяльністю партії та дискредитують ідеологію нашої політичної сили». Нібито відразу після отримання посади голови земельної комісії Василь Кочубей приєднався до промерського депутатського табору. Під час зустрічі з виборцями 9 квітня 2016 року о 14:00 колишній член фракції ВО «Свобода» Василь Кочубей мав провести зустріч зі своїми виборцями в міському клубі. Дізнавшись про це, активісти Броварського міського осередку ВО «Свобода» також з’явилися там, аби символічно оголосити виборцям, що їхній депутат, мовляв, зрадник, оскільки пройшов до міської ради в лавах національно-патріотичної партії, для якої є принциповим не йти на компроміси з колишньою Партією регіонів. Кочубея закинули до сміттєвого баку, при цьому лідери активістів постійно кричали: «Не бити!». Коли ж охоронець дістав предмет, схожий на металеву палицю, бійки як такої, уникнути не вдалося. Уже через кілька хвилин на місце події прибув наряд поліції (мешканці навколишніх будинків телефонували на 102 близько десяти разів). На місці поліцейські опитали кількох присутніх. 

Депутатська група «Рідне місто» налічує 5 депутатів, зокрема Вадима Андрієвського та Вікторію Коваленко, які не входять до жодної з фракції, а до ради потрапили як висуванці від Радикальної партії Олега Ляшка. Також до групи входять: Сергій Бельський, Володимир Білокінь, Максим Семенов. 

У Броварській міській раді сьомого скликання також є позафракційні депутати, які не входять до складу жодної фракції та групи. Це: Олексій Здоровець, Людмила Кулініч, Василь Кочубей, Андрій Лопатюк, Вадим Мутило, Юрій Чередник.

Загалом весна 2016 року була сповнена яскравих подій на політичній арені: «15 березня броварська міськрада остаточно розділилася на владу та опозицію: ціною великою політичної крові, вилитої на обличчя зеленки, сутичками з тітушками прямо у сесійній залі та народженням чергових «тушок» у складі депутатського корпусу».

Партійні переходи в Броварській міській раді

Ім'я та прізвища депутата

Звідки

Куди

Дата

1

Чередник Юрій Павлович

«Європейська солідарність» (раніше «БПП  «Солідарність»)

Позафракційний
(рішення фракції)

15.03.2016

2

Здоровець Олексій Михайлович

ВО «Свобода»

Позафракційний (рішення фракції)

17.03.2016

3

Кулініч Людмила Іванівна

«Об’єднання «Самопоміч»

Позафракційний
(за власним бажанням)

22.06.2017

4

Кочубей Василь Михайлович

ВО «Свобода»

Позафракційний (рішення фракції)

17.03.2016

5

Резнік Олександр Вікторович

ВО «Батьківщина»

Заступник міського голови (склав повноваження)

28.04.2016

6

Дяченко Аліна Олексіївна

фракція «ДемАльянс»

Склала повноваження за власної заяви

25.10.2016

7

Василенко Андрій Петрович

«Об’єднання «Самопоміч»

Склав повноваження за власним бажанням

15.12.2016

8

Берестовий Олег Ігорович

фракція «ДемАльянс»

Склав повноваження за власним бажанням

23.10.2019

9

Іллюхін Сергій Миколайович

фракція «ДемАльянс»

Склав повноваження за власним бажанням

23.10.2019

10

Кулініч Людмила Іванівна

«Об’єднання «Самопоміч»
(на місці Андрія Василенка)

Позафракційна (через розбіжності з політикою партії)

22.06.2017

11

Бельський Сергій Костянтинович

ВО «Батьківщина»

Увійшов до депутатської групи «Рідне місто»

26.09.2019

12

Семенов Максим Володимирович

«Об’єднання «Самопоміч»

Позафракційний, увійшов до депутатської групи «Рідне місто»

21.04.2016

13

Андрієвський Вадим Анатолійович

Радикальна партія Олега Ляшка

Позафракційний, увійшов до депутатської групи «Рідне місто»

26.09.2019

14

Коваленко Вікторія Миколаївна

Радикальна партія Олега Ляшка

Позафракційна, увійшола до депутатської групи «Рідне місто»

26.09.2019

15

Семенов Максим Володимирович

«Об’єднання «Самопоміч»

депутатська група, увійшов до депутатської групи «Рідне місто»

26.09.2019