65 депутатів Харківської міської та 60 депутатів Харківської обласної ради за 4 з половиною роки змінили своє фракційне представництво. У більшості випадків причинами були перейменування фракцій або вихід з них.

25 жовтня 2015 року відбулись чергові вибори депутатів місцевих рад, за результатами яких сформовано депутатський корпус Харківської міської ради – 84 депутати та Харківської обласної ради – 120 депутатів. Громадянська мережа ОПОРА дослідила, наскільки часто депутати змінювали фракції та як змінився фракційний склад рад з моменту обрання до сьогодення.

Харківська міська рада: незмінність у меншості

Під час першої сесії Харківської міської ради було утворено 4 фракції: «За Харків, за Відродження» у складі 57 депутатів, «Об’єднання «Самопоміч» – 13 депутатів, Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Наш край»  – по 7 депутатів відповідно. Харківську міську раду очолив міський голова Геннадій Кернес, секретарем ради обрано Олександра Новака. Цікаво те, що останній отримав перемогу в своєму окрузі з результатом у 47,2%, проте у загальному списку Партії «Відродження» посів лише 69 місце і став депутатом після того, як 12 обранців від цієї партії відмовились від мандату. Першим заступником міського голови став Ігор Терехов. Керівництво Харківської міської ради зосередилось в руках представників Партії «Відродження».

Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді залишається 2 фракції, які були утворені на початку скликання та не зазнали суттєвих змін: фракція «Об’єднання «Самопоміч» та «Наш край». Кількісний склад фракції  «Наш край» не змінився з моменту обрання: жоден з депутатів не заявляв про вихід або перехід з фракції. Фракція «Об’єднання «Самопоміч» «втратила» одного депутата: 23 липня 2018 року депутат Ігор Черняк подав заяву на ім’я міського голови про вихід із фракції політичної партії. Депутат пояснював це розбіжностями щодо інструментів і цілей щодо політичної боротьби.

Криза «Відродження» або «Опозиційний блок» по-харківськи

Політична партія «Відродження», список якої на виборах очолював Геннадій Кернес, отримала абсолютну перемогу на виборах, здобувши 57 мандатів. Депутати, обрані від партії, утворили фракцію «За Харків, за Відродження». 18 червня 2019 року фракція припинила своє існування, а 56 депутатів з фракції «За Харків, за Відродження» утворили нову фракцію «Опозиційний блок «Довіряй ділам». Головою фракції став Ігор Терехов.  Не увійшов до нової фракції лише Максим Мусєєв, який останній раз був присутній на 21 сесії, що відбулась 22 серпня 2018 року. Наразі депутат знаходиться у розшуку через підозру у державній зраді.

Нова фракція була утворена під час виборчої кампанії позачергових виборів народних депутатів України, коли міський голова Харкова Геннадій Кернес балотувався до Верховної Ради України під №3 у списку «Політичної партії «Опозиційний блок», а «Довіряй ділам» було основним гаслом під час агітації.

Від «Солідарності» до «Центру»

Наступний фракційний перехід у Харківській міській раді відбувся через декілька днів після дня голосування на позачергових виборах народних депутатів України, а саме 24 липня 2019 року. Тоді всі 7 депутатів фракції «Солідарність» звернулись до міського голови із повідомленням про створення нової фракції «Центр» і припинення діяльності фракції «Солідарність». Головою фракції став Олександр Давтян.

У складі 7 депутатів фракція «Центр» проіснувала майже 5 місяців, поки 16 грудня 2019 року Ігор Романенко не повідомив про свій вихід з неї та вступ до фракції «Опозиційний блок «Довіряй ділам».

Обласна рада: тренд на позафракційність

За результатами чергових місцевих виборів до складу Харківської обласної ради увійшли 120 депутатів. Головою Харківської обласної ради обраний Сергій Чернов (Партія «Відродження»), його першим заступником – Віктор Коваленко (Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), заступником – Володимир Скоробагач (Партія «Відродження»). Депутати утворили 6 фракцій однойменних партій: «Відродження» – 50 депутатів, «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 20 депутатів, «Опозиційний блок» – 19 депутатів, «Об’єднання «Самопоміч» – 12 депутатів, «Наш край» – 11 депутатів та «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» - 8 депутатів.

Незмінною у кількісному складі від початку каденції залишилась лише фракція «Батьківщини». Особливістю обласної ради є те, що депутати не переходили з фракції в фракцію, а виходили з них. Так, 61 депутат вийшов з фракції.

Найменші зміни відбулись у складі фракцій «Об’єднання «Самопоміч» та «Наш край», які за весь період діяльності «втратили» по 1 депутату.

6 грудня 2018 року депутат від фракції партії «Об’єднання «Самопоміч» Назар Ванюшин увійшов до складу депутатської групи «Єдність та розвиток Харківщини», яка була створена у складі 90 депутатів Харківської обласної ради, очолила групу Юлія Світлична, на той момент Голова Харківської обласної державної адміністрації. В цей же день депутат вийшов з фракції «Об’єднання «Самопоміч». 2 серпня 2018 року у ЗМІ з’явилась інформація про вихід Назара Ванюшина і з партії з посиланням на його пост на Фейсбуці, проте станом на 27 квітня 2020 року – пост видалений.

21 січня 2020 року Микола Кривенко (Політична партія «Наш край») вийшов зі складу фракції.

Блок Петра Порошенка «Солідарність»: кінець історії

На відміну від Харківської міської ради, де фракція «Солідарності» була перейменована одразу після виборів до парламенту, фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність» проіснувала у незмінному складі до грудня 2019 року.

Харківська обласна рада майже рік після вказаних подій працювала без змін у складі фракцій, поки 4 грудня всі 20 депутатів фракції політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»  вийшли з її складу, ставши позафракційними, після чого фракція перестала існувати.

Віктор Коваленко, Анатолій Русецький, Олена Колмик, Олександр Антоненко, Віктор Бєлінський, Іван Глянь, Анатолій Гацько, Анатолій Дмтрієв, Віктор Звєрєв, Вісхан Ісламов, Віталій Кошеленко, Ольга Львова, Лариса Орлова, Микола Пушкар, Микола Уманець, Андрій Хвесик, Ігор Ясинський одразу після виходу з фракції створили депутатську групу «За Харківщину».  Харківська обласна рада, у відповідь на запит надала інформацію про те, що станом на 1 квітня група налічує 16 депутатів, екс-голова Зміївської РДА Віталій Кошеленко, не був зазначений як член депутатської групи «За Харківщину».

Станом на 27 квітня 2020 року Юлія Світлична подала заяву про складення мандату та прийняла присягу народного депутата. Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», пункту 10 частини 1 статті 43 та статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Харківська обласна рада ще не припинила достроково повноваження депутата обласної ради Юлії Світличної.

З фракції в групу: як утворилася депутатська група «Слобожанщина»

Частина депутатів, що входили до складу фракцій «Відродження» та «Опозиційний блок» віддали перевагу депутатській групі, ставши позафракційними.

Так, 23 грудня 2019 року 31 депутат, який представляв фракцію партії «Відродження» (Тетяна Біловол, Світлана Боровська, Віталій Бура, Анатолій Васенін, Микола Вахно, Євгеній Водовозов, Олексій Гармаш, Людмила Гасан, Ігор Горішній, Олена Гречаніна, Тетяна Деменко, Владислав Заколодяжний, Володимир Золотарьов, Максим Колінько, Ганна Кузнецова, Микола Купрєєв, Олексій Мацак, Людмила Немикіна, Араіс Оганесян, Віталій Панов, Олена Пилипенко, Михайло Пилипчук, Сергій Пієв, Світлана Родак, Володимир Святаш, Дмитро Сталінський, Дмитро Тітов, Микола Тітов, Олександр Ткаченко, Вячеслав Чигрінов, Давид Чихладзе) та 6 депутатів політичної партії «Опозиційний блок» (Денис Кришталь, Василь Кухар, Олександр Кухар, Валерія Мураєва, Євгеній Сироткін, Віталій Терещенко) вийшли зі складу своїх фракцій та стали позафракційними.

21 січня 2020 року Олег Каратуманов (Політична партія «Опозиційний блок»), а 23 січня Денис Дорожкін (Партія «Відродження») також вийшли зі складу своїх фракцій.

27 лютого 2020 року вихідцями з фракцій партії «Відродження» та політичної партії «Опозиційний блок» разом з Володимиром Горбатовським, Дмитром Горло, Олександром Гусаровим, Віктором Костенко, Віктором Намчуком (політична партія «Наш край»), Олександром Губіним, Вячеславом Коростельовим, Антоном Новіковим (політична партія «Опозиційний блок»), Альбертом Кононенко, Олексієм Литвиновим (партія «Відродження») створили нову депутатську групу «Слобожанщина». Станом на 1 квітня 2020 року до неї входять 49 депутатів ради.

Замість висновків

Процес фракційних переходів всередині місцевих рад демонструє стан сталості розвитку політичних партій всередині рад. Аналіз фракційних переходів показує, що тільки фракції політичних партій «Об’єднання «Самопоміч», «Наш край» та «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» зберегли склад депутатського корпусу з початку каденції та не змінювали назву. У той час, як найбільша за чисельністю а радах політична партія «Відродження», змінила назву фракції у Харківській міській раді. Частина її депутатського корпусу в обласній раді залишила фракцію, увійшовши до складу утвореної депутатської групи. Така ж ситуація спостерігається всередині фракції «Опозиційний блок» Харківської обласної ради.

Показовим є розвиток місцевих осередків і фракцій партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Одразу після виборів до Верховної Ради фракція з такою назвою у Харківській міській раді перестала існувати, а всі депутати увійшли у новостворену під назвою «Центр». У Харківській обласній раді фракція проіснувала до грудня 2019 року, після чого більшість депутатів утворили депутатську групу «За Харківщину».