Починаючи з квітня 2017 року в Запорізькій обласній раді з'явилося 11 позафракційних депутатів та депутаток. Це сталося внаслідок їхнього виходу з чотирьох фракцій. В опозиції до політичної більшості лишаються фракції ВО «Батьківщина» та «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Такі результати аналізу Громадянської мережі ОПОРА.

Внаслідок чергових місцевих виборів, що відбулися 25 жовтня 2015 року першість за електоральною довірою виборців в Запорізькій облраді отримали політичні партії: «Опозиційний блок» – 174 392 голосів; «Європейська солідарність» (раніше – «Блок Петра Порошенка «Солідарність») – 80697; «Наш край» – 61 822; Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 51 241;  «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» – 43 520; Радикальна партія Олега Ляшка – 38 753; «Об’єднання «Самопоміч» – 36 688; «Нова політика» – 33 255.

За підсумками виборчого процесу до складу облради увійшли 84 депутати, які створили 8 депутатських фракцій. Найбільше депутатів долучилося до фракції «Опозиційний блок» – 28 членів. Другою за чисельністю фракцією в обласній раді стала «Європейська солідарність» – 13. «Наш край» отримав 10 депутатів, до ВО «Батьківщина» потрапило 8 представників, до «УКРОП» – 7 членів. Фракції «Об’єднання «Самопоміч», «Нова політика» та Радикальна партія Олега Ляшка отримали по  6 депутатів кожна. 

Головою Запорізької обласної ради було обрано депутата облради 7-го скликання від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Григорія Самардака. Це рішення узгоджувалося впродовж трьох пленарних засідань з 3 по 15 грудня 2015 року. Свої зауваження щодо цієї кандидатури публічно висловили голови фракцій «УКРОП» Ярослав Гришин та ВО «Батьківщина» Дмитро Майстро. У таємному голосуванні взяли участь 66 депутатів, з них Григорія Самардака на цій посаді підтримало 62 людини. Шляхом голосування його першим заступником було обрано Єгора Семенкова від політичної партії «Опозиційний блок» (за нього свої голоси віддали 58 з 67 депутатів), а посаду заступника голови облради посів Владислав Марченко від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» (на його користь проголосували 60 з 67 депутатів).  На цей час депутатських груп не утворювали, позафракційних депутатів не було.

Утворені від початку фракції залишаються чинними станом на 1 квітня 2020 року, проте змінився їхній внутрішній кількісний склад. Найбільше депутатів втратила фракція «Опозиційного блоку». З неї пішло 4 депутата. Троє представників полишили ВО «Батьківщина». По двоє депутатів втратили «УКРОП» та «Об'єднання «Самопоміч». У березні 2020 року політиків із таким статусом нараховується в Запорізькій облраді вже 11.

Процес дострокового припинення депутатських повноважень розпочався з квітня 2017 року. За всіма випадками були здійснені заміни. Динаміка процесу у фракціях склалась така: «Опозиційний блок» – 5 замін, Радикальної партії Олега Ляшка – 2 заміни. По одній заміні у фракціях «БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».

Також ОПОРА дослідила, які фракції Запорізької обласної ради втратили своїх членів без складання ними своїх депутатських повноважень. Так лави позафракційних поповнили: з «Опозиційного блоку» Юрій Голота, Світлана Абдурахманова, Олексій Сагайдачний, Олексій Бєліков; з «ВО «Батьківщина» Дмитро Майстро, Олег Суржан, Геннадій Шевченко; з «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Тетяна Ковиліна та  Дмитро Камейко; з «Об’єднання «Самопоміч» Євген Дем’яненко та Віктор Романов.

Після третього пленарного засідання першої сесії обласної ради склалася більшість, до якої увійшли фракції «Опозиційного блоку», «Європейська солідарність», «Наш край», «Об’єднання «Самопоміч», «Нова політика» та Радикальної партії Олега Ляшка. В опозиції залишились «ВО «Батьківщина» та «УКРОП».

 

За додатковою інформацією звертайтеся: