Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова 14 червня заборонив діяльність трьох політичних партій. Разом з тим, розгляд справ щодо заборони ще двох партій перенесено. 

Про це повідомляє керівник проєктів Громадянської мережі ОПОРА.

Позивачем у всіх справах є Міністерство юстиції України за участі третьої сторони – Служби безпеки України. Під час розгляду в залі були присутні представники Міністерства юстиції, які озвучували позовні вимоги, а на деяких засіданнях – представники Служби безпеки України. Також в онлайн-форматі у роботі суду брали участь представники центрального офісу Міністерства юстиції та СБУ. Представників партій на засіданнях не було. 

Так, колегія суддів заборонила діяльність трьох партій: “Наші”, “Держава” та “Блок Володимира Сальдо. Усі кошти, майно та інші активи цих партій і їхніх регіональних осередків мають передати державі. 

Разом з тим, розгляд справи щодо заборони “Прогресивної соціалістичної партії України” перенесено. Причиною стало подання партією зустрічного позову, в якому представники політичної сили просять визнати протиправними дії Мін’юсту щодо вимоги заборонити їхню діяльність. Судовий розгляд призначено на 23 червня, щоб представники Мін’юсту та СБУ мали час ознайомитися з позовом та підготувати відповідь.

Також суд переніс розгляд справи щодо заборони діяльності “Робітничої партії” у зв’язку з тим, що Мін’юст додав додаткові позовні вимоги. Відтак, суд взяв паузу до 5 липня для вивчення позовних вимог.

Зазначимо, що представника ОПОРИ не допустили до залу засідань, пояснивши це обмеженнями у зв’язку з пандемією та внутрішнім розпорядженням суду. Натомість під час розгляду справи щодо “Блоку Володимира Сальдо” представників громадськості попросили очікувати на рішення поза приміщенням суду. За словами Тараса Радя, представники суду попередили, що і наступні засідання будуть проходити без преси. 

Додамо, що на засіданнях щодо заборони партій "Соціалісти" та "Справедливість та розвиток" 13 червня журналісти мали вільний доступ до зали засідань.

За словами радниці з юридичних питань ОПОРИ, безпідставне недопущення представників ЗМІ у судовий процес для висвітлення резонансних справ може свідчити про недотримання принципу гласності судового процесу. Навіть обставини пандемії не є перешкодою для недопуску ЗМІ в судове засідання за умови дотримання всіх карантинних заходів. Про це ж саме йдеться у повідомленні прес-служби суду на його офіційній веб-сторінці. Тому не зрозумілою видається позиція суду, коли на одні засідання журналісти потрапили безперешкодно, а на інші - не були допущені нібито через пандемію. З цією метою ОПОРА звернеться до керівництва суду щодо надання всіх чинних розпорядчих документів суду щодо встановленого пропускного режиму  для відвідувачів суду, в тому числі і журналістів.