Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська взяла участь у презентації соціологічного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, на тему: «Політичні партії очима виборців: як створити передумови ефективного представництва».

Відповідно до даних дослідження, загалом українці не довіряють політичним партіям. Так, лише трохи менше 20% респондентів довіряють політичним партіям. Більшість, а це майже три чверті – не мають такої довіри. Основні причини недовіри до політичних партій: невиконання передвиборчих обіцянок (56%), корумпованість партій (41%) та залежність від олігархів (31%). Молодші респонденти частіше говорять про проблеми корупції в партійному житті та залежність від олігархів. При цьому респонденти практично не говорять про проблеми доступності політичних партій, їх несистемної діяльності та браку чіткої структури партії й прийняття рішень. Стосовно виконання політичними партіями своїх функцій, то більшість респондентів скептично оцінюють їх виконання. Лише стосовно участі у державному управлінні та підготовці законів більшість респондентів відповідають ствердно.

На думку респондентів, існуючим в Україні політичним партіям найбільше не вистачає уміння та бажання захищати інтереси простих людей (43%) та уміння вирішувати конкретні проблеми, що турбують простих громадян (34%). Також партіям не вистачає незалежності від олігархів (30%) та прозорості і підзвітності перед суспільством (24,5%). Лише 8% респондентів вважають, що партіям не вистачає достатнього фінансування на свою діяльність. Лише трохи більше третини опитаних вважають, що в Україні є політична сила, яка представляє їх інтереси. При цьому молодь значно рідше бачить такі партії, а от старі респонденти частіше відповідають ствердно. Серед виборців політичних партій, найбільш оптимістичні стосовно представлення їх інтересів є виборці «ОПЗЖ» – майже 68% вважають що в Україні є політична сила, яка відстоює їх інтереси. Серед виборців «ЄС» таких 54%, «Батьківщини» - 48,5%. Серед виборців «Слуги народу» таких тільки 37,5%. Водночас, порівняно з 2015 роком стало більше людей, які вважають, що в Україні все ж є партія, яка представляє їхні інтереси. Так, частка таких людей зросла з 23% до 36%.

Близько 19% українців загалом готові долучитись до політичних партій. Найбільше таких серед виборців «Батьківщини» – близько 24%. Майже стільки ж готові долучатись виборці «ЄС» – 22,5%. Водночас, коли мова заходить про фінансування політичних партій, то найбільш щедрими є виборці «Європейської солідарності» – 16%.

Із детальною інформацією щодо результатів опитування можна ознайомитися на сайті Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Ольга Айвазовська у своєму виступі описала український політичний ландшафт: «У нас часто ведеться дискусія: багато в Україні партій чи мало, норма це чи відхилення? Якщо порівнювати Україну з іншими країнами, в тому числі ЄС, то хочу нагадати, що зараз в Україні зареєстровано 370 партій, до прикладу, в Литві –77, Польщі – 87, Німеччині – 116, Сполученому Королівстві – 379, Франції – 650, а в Іспанії – 5 тисяч. Статистичні дані демонструють певну циклічність процесів і те, що в Україні були належні умови для реєстрації політичних партій». Айвазовська повідомила, що у межах чинного законодавства в 2021 році в Україні було зареєстровано 8 нових об’єднань, в 2020 році, коли відбувалися місцеві вибори, таких було 17, у 2019 – лише 3, водночас у 2015 році, коли були перші вибори з пропорційною системою, тільки у великих громадах було зареєстровано 79 організацій. Експертка зауважила: «Але якщо подивитися на статистику щодо поширення партій, ми бачимо іншу картину. 370 суб’єктів не означає, 370 гравців. Беручи до уваги останні місцеві вибори, то 112 політичних об’єктів висунули кандидатів лише у п’яти і менше областях України. Понад 50% висунули кандидатів лише в 1 області. Лише 5 партій, і 4 з них – парламентські, виснули кандидатів у всіх регіонах».

«40 політичних сил під час останніх виборів змінили свого бенефіціара, тобто відбувся «продаж» юридичної особи. 25% партій, які брали участь у виборах, напередодні змінили назву. Щодо 56 організацій вже було звернення до суду щодо їхньої ліквідації через неучасть у виборах протягом останніх 10 років. З них 19 задоволено, 2 залишено без розгляду», – розповіла Айвазовська.

Відповідаючи на питання слухачів конференції, Ольга Айвазовська звернула увагу на те, що важливо, щоб особа мала можливість позбавлятися членства в партій одразу після написання заяви про відмову. Тому що бути членом партії – це право, а не обов’язок. Натомість залишається дуже проблемним це зробити для осіб, які входять до керівних органів партії.  

Експертка зауважила, що наразі майже неможливо отримати доступ до статутів партій: «Важливо, щоб така інформація публікувалася, адже вона не становить жодної таємниці. Ці регуляції мають бути публічними і для членів партії, і для виборців, і для суспільства в цілому». Також відкритими мають бути реєстри членів партії, зокрема для того, щоб розуміти, чи є партія масовою. Це потрібно також для того, щоб дискусія про використання додатку «Дія» для написання заяви про позбавлення членства у партії мала під собою ґрунт.

«В Україні є ринок політичних партій, який чітко демонструє, що партії є прибутковими організаціями і частина юросіб використовують це з маніпулятивними цілями, – підсумувала Айвазовська. – Підхід до зловживання правом об’єднання у політичні партії наразі в Україні є досить очевидним. У той же час має бути максимально досконале ліберальне законодавство про діяльність партій, але при наявності відкритості діяльності, прозорості та підзвітності».

Запис пресконференції "Політичні партії очима виборців: як створити передумови ефективного представництва"