У 2012 році провідні українські партії мали власні сторінки в соцмережах лише з декількома тисячами підписників. За 8 років ситуація кардинально змінилася: партії та політики наймають команди для розкрутки власних сторінок в соцмережах та витрачають гроші на виборчі кампанії в онлайн. До «традиційних» майданчиків, на кшталт, Facebook, додалися месенджери й відеоплатформи.

ОПОРА проаналізувала присутність обласних осередків партій на Одещині  в соцмережах. До уваги бралися партії, які на позачергових парламентських виборах 2019 року отримали більше 2%, а також регіональні партії. Загалом 13 обласних представництв. Дві партії, а саме «Сила і Честь» та «Українська стратегія Гройсмана» не представлені в соціальних мережах в Одеській області.

«Слуга народу» має найбільшу присутність в області: 10 сторінок, 1 група та 7 особистих акаунтів в Facebook, 9 акаунтів в Instagram та ще 3 телеграм-канали. Найбільша кількість сторінок цієї політичної сили пов’язана з народними депутатами, обраними в одномандатних округах Одеської області (8 політиків), яким і належить більшість сторінок та акаунтів в Facebook, Instagram та Телеграм. Найбільша сторінка партії «Слуга Народу - Команда Зеленського в Одесі» має 23,5 тисячі вподобань. На сторінці зустрічаються репости дописів Президента України, думки та інтерв’ю основних спікерів партії, описи ухвалених Радою законів, позитиві новини з області, наприклад, про будівництво нової злітної смуги аеропорту Одеси та об’єктів в межах проєкту «Велике будівництво».

Партія «Опозиційна платформа – За Життя» присутня виключно в Facebook – 9 джерел інформації, з яких 4 публічних сторінки (партії та її лідерів), 4 особистих акаунти та 1 група. Сторінка «Оппозиционная Платформа - За Жизнь. Одесса» та група «Одещина. Опозиційна платформа - за життя» мають більше 3 тисяч підписників кожна. Наповнюються переважно репостами зі сторінок народних депутатів від партії, їхніми виступами на телебаченні, критичними публікаціями в бік центральної та місцевої влади. 

ВО «Батьківщина» має 11 акаунтів в соцмережах з прив’язкою до Одеської області. Найбільша сторінка в Facebook «Одеська обласна партійна організація ВО Батьківщина» нараховує майже 10 тисяч підписників. Акаунт створено у серпні 2014 року. Серед дописів виступи та інтерв’ю народних депутатів, обранців місцевих рад, публікації з критикою влади. Сторінка міського осередку «Батьківщина Одеса» нараховує 7,5 тисяч вподобань. За стилем наповнення не відрізняється від обласної сторінки. В день на кожній сторінці публікують 5-10 дописів.

«Європейська солідарність» в області має чотири 4 публічних сторінки, а також 4 особистих акаунти. Окрім того, акаунти в  Youtube, Instagram, а також телеграм-канал використовує народний депутат Олексій Гончаренко. Найбільша сторінка «Європейська Солідарність - Одеська область» нараховує 5550 вподобань. Репости зі сторінки Петра Порошенко, думки та виступи лідерів партії, діяльність нардепа, лідера обласного осередку Олексія Гончаренко – найчастіший контент сторінки.

Сторінка обласного осередку «Голосу» нараховує більше 700 вподобань. Частота дописів у порівнянні з вже згаданими сторінками низька – один допис на кілька днів.

Радикальна партія Олега Ляшка та «Опозиційний блок» представлені в Facebook публічними сторінками їх обласних осередків. Перша сторінка має 178 підписників, друга – 538. Сторінки не наповнюються: останні дописи опубліковані восени минулого року.

Партія Шарія має публічну сторінку Facebook, акаунт в Instagram та найбільший серед обласних осередків телеграм-канал (2880 підписників).  

ВО «Свобода» має 4 облікові записи в Facebook, пов’язані з Одеською областю, та по одному в Youtube та Instagram. Найбільш сторінка «ВО «Свобода» I Одеса» має майже 3700 підписників. Створена у липні 2014 року Серед контенту – інтерв’ю та виступи в ефірах місцевих телеканалів членів осередку.

Партія Одеського міського голови Геннадія Труханова «Довіряй ділам» представлена 12-ма обліковими записами в соціальних мережах: 10-ма сторінками в Facebook, 2 з яких – це публічні сторінки партії, а також її неофіційного лідера Одеського міського голови Геннадія Труханова, а також ще 8 особистих акаунтів місцевих політиків партії, які активно просувають позиції партії. Окрім того, в партії є власний Youtube канал, а в одного з представників партії, заступника міського голови Павла Вугельмана – телеграм-канал. Основна сторінка «Доверяй делам» має майже 2400 вподобань. Зазначимо, хоча «Довіряй ділам» де-юре і має всеукраїнський статус як партія, але де-факто діє лише в Одеській області, мова йде саме про сторінку партії, а не її обласного осередку. На сторінці активно висвітлюється діяльність міського голови, органів місцевої ради та депутатів.

Ще одна регіональна партія – Українська морська партія Сергія Ківалова – має 8 облікових записів в соцмережах. Більшість зосереджена в Facebook: 6, з яких 3 – це публічні сторінки партії та її лідерів, а також ще 3 персональних акаунти. Окрім того, в партії є акаунти Youtube та Instagram.

Джерела комунікації партій в соціальних мережах

Політична реклама

За неповні 5 місяців 2020 року рекламу використовували на сторінках «Європейська Солідарність - Одеська область» та «Партия Шария. Одесса». Сторінки народних депутатів, політиків та лідерів осередків до уваги не бралися. «Європейська солідарність» рекламувала у Facebook та Instagram дописи із закликом приєднатися до команди, фрагмент виступу депутата фракції «БПП «Солідарність» в облраді Юрія Басюка щодо подій 2 травня, передачу обладнання для боротьби з коронавірусом до лікарні, відеоблог нардепа Олексія Гончаренко.

Партія Шарія рекламувала в Instagram власну позицію щодо демонтажу меморіальної дошки Жукова в Одесі і  та тарифів на теплопостачання.

За додатковою інформацією звертайтеся:

 

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.