Відповідно до чинного законодавства місцеві ради обираються на п’ятирічний термін і відповідно голови міських рад теж обираються на п’ять років, а голови обласних рад перебувають на посаді до кінця терміну дії ради, якщо їх не звільнить сама рада. Проте ні Чернівецький міський голова, ні голова Чернівецької обласної ради так і не змогли відбути повний термін роботи своїх рад, оскільки першого відсторонили від виконання обов’язків депутати міської ради, а другого – суд.

Відсторонення від виконання обов’язків міського голови

Особливістю роботи Чернівецької міської ради 7 скликання є те, що міський голова Олексій Каспрук має зовсім незначну підтримку поміж депутатів. Разом з тим, активну опозицію голові представляли депутати від фракції «Рідне місто» (10 осіб), більшість депутатів, які були обрані від ВО «Свобода» та «Об’єднання «Самопоміч», а також в значній мірі депутати від ВО «Батьківщина» та «Громадський рух «Народний контроль». Тому міський голова може опиратись тільки на депутатів, які обрані від «БПП «Солідарність», а також на окремих депутатів в інших фракціях, або ж тих, хто став позафракційним.

При таких умовах все частіше лунали думки про повторення сценарію 2010 року, коли депутати висловили недовіру та відправили у відставку міського голову Миколу Федорука, а замість нього виконуючим обов’язки став представник Партії регіонів Віталій Міхайлішин. На початку роботи ради імплементація такий сценарій був неможливим, оскільки так і не було обрано секретаря міської ради, який міг би стати виконуючим обов’язки міського голови після відсторонення Олексія Каспрука. Кандидатуру, запропоновану міським головою, депутати не підтримали і близько двох років міська рада функціонувала без секретаря. Врешті кандидатом від депутатського корпусу став представник фракції «Рідне місто» Василь Продан. Під пропозицією щодо його обрання секретарем ради підписалися депутати фракції «Рідне місто», «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина» та «Народний контроль». 30 листопада 2017 року відбулося голосування за секретаря, і 26 з 42-ох депутатів міської ради підтримали на цю посаду кандидатуру Василя Продана.

 Через постійні конфлікти з депутатським корпусом у квітні 2017 року міський голова направив звернення до Верховної Ради з проханням оголосити позачергові вибори Чернівецької міськради і міського голови, проте Верховна Рада так і не задовільнила відповідне звернення.

26 липня 2018 року 29 депутатів Чернівецької міської ради відправили у відставку міського голову Олексія Каспрука, у результаті чого виконуючим обов’язки міського голови став Василь Продан. Напередодні голосування він подав обґрунтування до проекту рішення про відставку Каспрука з 17 пунктів на 42 сторінках. Участь у голосуванні за відставку не брали представники фракції «БПП «Солідарність» та окремі позафракційні депутати. 

Близько 9 місяців управління містом здійснював Василь Продан, але 23 квітня 2019 року суд визнав незаконним рішення про дострокове припинення повноважень міського голови й відновив його на посаді мера міста.

Відсторонення від виконання обов’язків голови обласної ради

Що стосується голови обласної ради, то від початку його роботи, ніхто навіть не намагався змінити його на посаді і виконував свої обов’язки до того часу, поки проти нього не була відкрита кримінальна справа і він був відсторонений рішенням суду.

В жовтні 2019 року в місцевих ЗМІ з’явилась інформація, що в кабінеті голови Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна (ВО «Батьківщина») та керівника юридичного відділу апарату ради проводять обшуки детективи НАБУ. Згодом було повідомлено, що проти голови обласної ради відкрито кримінальне провадження за вимагання хабаря в місцевого підприємця.

Завдяки ухвалі суду вдалось встановити, що детективи Національного антикорупційного бюро України звинувачують голову Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна у вимаганні та отриманні майже 200 тисяч доларів хабаря.

«Досудове розслідування вказує на те, що голова Чернівецької обласної ради у період часу до 23.07.2019 висловив мешканцю міста Чернівці прохання надати неправомірну вигоду в сумі 200 тисяч доларів США для себе за вчинення дій із використанням наданої йому влади та свого службового становища», – йдеться в оприлюдненій ухвалі Вищого антикорупційного суду. Детективи НАБУ стверджують, що за ці кошти голова Чернівецької облради погодився сприяти передачі одному товариству в довгострокову оренду цілісного майнового комплексу Чернівецького обласного комунального підприємства «Бальнеологічний санаторій “Брусниця”». В ухвалі суду також зазначається, що в період часу з 23.07.2019 по 15.10.2019 голова Чернівецької облради встиг отримати 180 тисяч доларів США неправомірної вигоди за вчинення вказаних дій. У рамках справи суд арештував також і мобільний телефон голови Чернівецької облради, який вилучили під час обшуку квартири фігуранта справи. 

4 лютого голові Чернівецької обласної ради Івану Мунтяну вручили повідомлення про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди. А 13 лютого, в ході судового засідання прокурор САП пропонував обрати Іванові Мунтяну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів з можливістю внесення застави у розмірі 15,1 мільйонів гривень. Однак вищий антикорупційний суд призначив заставу в розмірі 10 млн гривень. Згодом за Івана Мунтяна була внесена зазначена застава, у коментарі кореспонденту molbuk.ua, голова обласної ради повідомив,  що заставу за нього внесли родичі та близькі люди.

28 лютого 2020 року колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду ухвалила рішення про відсторонення голови Чернівецької обласної ради від займаної посади у зв'язку із притягненням до кримінальної відповідальності до 4 квітня. 2 квітня Вищий антикорупційний суд ще на два місяці відсторонив голову Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна від займаної посади, на що була подана апеляція, проте суд апеляційної інстанції відмовив у задоволені апеляційної скарги сторони захисту, тож Іван Мунтян не може виконувати повноваження голови обласної ради ще мінімум до 2 червня 2020 року. Обов’язки голови обласної ради наразі виконує його заступниця Інга Маковецька, яка обрана депутатом від Радикальної партії Олега Ляшка.