Представництво чоловіків та жінок у складі Тернопільської обласної та міської рад є досить нерівномірним. У складі обох рад 14% від усього складу становлять жінки та 86% чоловіки. Керівні посади в обох радах займають чоловіки, лише одна жінка займає посаду заступника міського голови Тернополя. Із 17-ти постійних депутатських комісій  у двох радах  головами є троє жінок.

У редакції Закону України «Про місцеві вибори», який був чинний під час виборів 2015 року, наявна норма, яка мала б покращити ситуація, щодо нерівномірного представництво чоловіків та жінок у складі рад місцевого значення. У статті 4 цього Закону зазначено, що представництво осіб однієї статті у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку. Однак ця норма не змогла позитивно вплинути на пропорційне представництво обох статей у Тернопільській обласній раді шостого скликання та Тернопільській міській раді сьомого скликання. Кількість чоловіків у цих органах місцевого самоврядування значно більша, аніж кількість жінок – 86% проти 14% відповідно.

Представництво жінок та чоловіків у складі Тернопільської обласної ради 6 скликання

За результатами місцевих виборів 2015 року до складу Тернопільської обласної ради увійшло 64 депутати, із них 56 чоловіків та 8 жінок. Якщо проаналізувати склад депутатських фракцій, то по двоє депутаток увійшло у фракції ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода», і по одній у фракції «Європейська Солідарність», «Громадянська позиція», «Українське об’єднання - УКРОП», Об’єднання «Самопоміч».

Протягом роботи Тернопільської обласної ради 6 скликання відбулись деякі персональні зміни у депутатському складі, що в незначній мірі вплинули на представництво обох статей. 28 листопада 2019 року Тернопільська обласна рада на своєму засіданні підтримала заяву депутата Петра Гадза від  «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» про дострокове складання ним своїх повноважень. Відповідно Тернопільська обласна виборча комісія визнала обраним депутатом Володимира Богайчука.

Сергій Тарашевський, який від липня 2017 року працював у складі фракції Радикальна партія Олега Ляшка, також достроково припинив свої повноваження. Особисту заяву він подав 17 жовтня 2019 року, відповідно 10 грудня 2019 цю заяву підтримали депутати своїм рішенням.  Постановою Тернопільської обласної виборчої комісії новим депутатом облради визнано Ігоря Яцишина.

У фракції ВО «Свобода» змінено двох депутатів. У зв’язку зі смертю достроково припинено повноваження Олександра Башти. 21 грудня 2019 року постановою Тернопільської обласної виборчої комісії депутатом облради визнано Богдана Лихого. У зв’язку із обранням Наталі Турецької депутаткою Тернопільської міської ради, Тернопільська ОВК зареєструвала Василя Чашку депутатом Тернопільської обласної ради.

Таким чином, станом на 1 квітня 2020 року у складі Тернопільської облради кількість жінок зменшилась на одну депутатку. А щодо керівного складу цього органу місцевого самоврядування, то тут жінки взагалі відсутні, і протягом усього часу його роботи не обіймали посаду ні голови, ні заступників.

За інформацією із сайту Тернопільської обласної ради, серед депутаток лише Лариса Римар є головою постійної депутатської комісії з питань соціально-економічного розвитку, промисловості, енергетики, транспорту, зв’язку, туризму, курортно-рекреаційної та зовнішньоекономічної діяльності. Депутатка Ольга Поляк входить до складу постійної комісії з питань духовності, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства. Троє депутаток входять до складу постійної комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту – Наталія Масник, Ольга Заставна, Ольга Бабій. Інна Вовчок та Надія Заріцька працюють у складі постійної комісії з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

Представництво жінок та чоловіків у складі Тернопільської міської ради 7 скликання

За результатами місцевих виборів 2015 року  мандат депутатів Тернопільської міської ради отримало 7 жінок та 35 чоловіків. Троє депутаток пройшли у раду за списком ВО «Свобода», по одній депутатці – за списками ВО «Батьківщина», «Громадського руху «Народний контроль», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Радикальна партія Олега Ляшка.

У депутатському складі Тернопільської міської ради 7 скликання  відбулись заміщення депутатських мандатів у фракції – ВО «Свобода». Один депутат помер, а 3 депутатів втратили свої мандати через процедуру відкликання за народною ініціативою.

У жовтні 2017 року було достроково припинено депутатські повноваження Володимира Стаюри, у зв’язку із смертю. Після цього випадку Тернопільська міська виборча комісія своєю постановою №8 від 8 листопада 2017 року зареєструвала Наталю Турецьку депутатом міськради. У січні 2018 року було відкликано Ігоря Турського, Івана Сороколіта та Романа Навроцького за народною ініціативою. Відповідно депутатський мандат отримали Ігор Костюк, Андрій Стукало та Мар’ян Козбур (постанови Тернопільської міської виборчої комісії №17 від 13 лютого 2018 р. та №19 від 4 квітня 2018 р.). Усі вищезазначені особи були включені у виборчий список ВО «Свобода» і увійшли в однойменну фракцію міської ради. Таким чином фракція цієї політичної сили оновилась і її склад поповнився ще однією жінкою.

Мером міста у 2015 році переобрано Сергія Надала, а серед 5 його заступників, за інформацією із сайту міської ради, станом на 1 квітня 2020 року лише одна жінка – Вікторія Остапчук, заступник міського голови із питань діяльності виконавчих органів ради. Секретарем ради є Віктор Шумада, який обіймає цю посаду ще від початку роботи ради 7 скликання.

У порівнянні із Тернопільської обласною радою, у Тернопільській міській раді більше жінок очолюють  постійні депутатські комісії. На сайті міськради зазначено, що постійну депутатську комісію з питань житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності очолює Галина Гевко. Головою постійної депутатської комісіії з питань містобудування є Наталія Паньків, також до її складу входить Наталія Шоломейчук. Наталія Турецька та Вікторія Шараськіна працюють у постійній комісії  міської ради з гуманітарних питань. Оксана Яциковська та Марія Баб’юк входять у комісію з питань бюджету та фінансів. У комісії з питань регулювання земельних відносин працює Ліна Прокопів

Міжфракційні об’єднання «Рівні можливості»

У серпні 2017 року на засіданні 17 сесії Тернопільської міської ради було оголошено про створення міжфракційного депутатського об’єднання  «Рівні можливості». Головою групи є Наталія Шоломейчук , а  до його складу увійшли Марія Баб’юк, Галина Гевко, Наталія Паньків Ліна Прокопів, Вікторія Шараськіна.

У грудні 2017 року в Тернопільській обласній раді теж було зареєстровано депутатську групу «Рівні можливості» у такому складі: Ольга Бабій, Інна Вовчок, Надія Заріцька, Ольга Заставна,  Наталія Масник, Ольга Поляк, а очолила це об’єднання Лариса Римар.

Голова депутатської групи «За рівні можливості» у Тернопільській міській раді Наталія Шоломейчук повідомила, що таке об’єднання створювалось із метою відстоювання того, що чоловіки і жінки мають рівні можливості в реалізації своїх  прав та можливостей і потрібно доносити цю інформацію до суспільства. Депутатка також зазначила, що мала надію, що чоловіки доєднаються до цієї групи, але, на жаль, цього не сталося.

Уповноважений представник депутатської групи «Рівні можливості» у Тернопільській обласній раді Лариса Римар у коментарі зазначила, що, на жаль, у суспільстві поняття гендерної рівності трактується дещо неправильно, дехто трактує цей термін як нетрадиційні стосунки між статями. Тому задля впровадження гендерної культури, варто просувати та роз’яснювати у суспільстві суть гендерних цінностей.