5 вересня, по завершенню ІХ Всеукраїнського турніру з вільної боротьби серед юнаків пам'яті тренера, майстра спорту СРСР Володимира Кайди, потенційний кандидат у депутати Володимир Ковальчук вручив подарунки учасникам змагань. Подарунки отримали виключно учасники змагань зі Здолбунова. Під час цього їхні батьки були присутні у спортивному залі.

news 7.09.15 Рівне У Здолбунові триває виборча благодійність 2

Така вибірковість роздачі подарунків Володимиром Ковальчуком має ознаки передвиборної агітації, яка відбувається з порушенням визначених у виборчому законодавстві строків. Так, відповідно до ст. 54 Закону України «Про місце вибори» передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів. Право вести передвиборну агітацію мають місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією для участі у місцевих виборах. Кандидати, які офіційно не зареєстровані не мають право здійснювати передвиборну агітацію.

Передвиборна агітація може проводитися у різних формах, зокрема, у формі проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів.

Згідно ч. 2 ст.54 ЗУ «Про місцеві вибори», місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється.

ОПОРА наголошує , що ч. 6 ст. 54 ЗУ «Про місцеві вибори» передбачено здійснення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що акція не є поодиноким прикладом виборчої «благодійності». Напередодні, до свята Першого вересня, Володимир Ковальчук надавав допомогу батькам, чиї діти навчаються у школах міста. Вони отримали шкільне приладдя та канцтовари. А під час святкування  Дня знань, потенційний кандидат у депутати відвідав три школи міста, де подарував проектор та принтер. Важливим є факт здійснення «благодійності» лише у місті Здолбунів.