Про специфіку цьогорічних парламентських виборів, законодавства, особливості проведення кампанії в Чернівецькій області, аналіз передвиборчих програм кандидатів та механізми контролю роботи депутатів говорили 7 жовтня політологи, експерти та представники політичних партій та кандидати в народні депутати під час круглого столу, організованого в Чернівцях Громадянською мережою ОПОРА.

08 10-chernivci

Найбільше дискусій викликало питання формування списків політичних партій, внутрішньопартійної демократії, поява в списках представників добровольчих батальйонів, можливості працювати майбутньому парламенту в мирних умовах тощо. Прозвучало, що загрозою наразі є те, що до цього парламенту будуть завищені очікування, які можуть вилитись в хвилі громадських протестів (можливі нові вибори тощо).

Експерти наголосили на тому, що ця виборча кампанія відрізняється хорошим рівнем роботи окружних виборчих комісій. Однак є небезпеки того, що дільничні виборчі комісії формуватимуть проблематично у зв'язку з тим, що не всі партії та кандидати нададуть своїх представників.

Під час обговорення представники політичних партій-суб’єктів виборчого процесу (ВО “Батьківщина” та Громадянської позиції) зауважили, що ними фіксується застосування адміністративного ресурсу, підкупу. Однак оприлюднити конкретні факти відмовились. Також вони зауважили, що якщо адміністративний ресурс раніше виходив від однієї політичної сили, яка узурповувала всі гілки влади, то наразі є кілька адмінресурсів, які подеколи компенсують один одного.

Говорили й про якість передвиборчих програм. Зокрема, про те, що кандидати списують програми, не пропонують реальних механізмів змін та законодавчих ініціатив. Політологи зазначили, що необхідно здійснити якісний аналіз роботи парламентарів. А щодо механізмів контролю, то, за словами учасників круглого столу, найкращий контроль - це коли виборці обиратимуть не за обличчя, а за програмамита реальною роботою того чи іншого політика.

 

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Назар Тимощук , координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

 

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)