На ОВК № 217 (Оболонський район) зірвали пломби на комп’ютерах серверної, а адміністраторів комп’ютерного набору взагалі ще не призначили.

25 жовтня на засідання 217 ОВК (Оболонський район) голова Гольдський Віктор Сергійович запропонував замінити адміністраторів комп'ютерного набору, «ЗА» проголосувало 12 членів комісії. Проте відразу після засідання 3 члени комісії Ю. Мороз, О. Кухар, В. Штепа написали письмову відмову, щоб їхні голоси не рахували, проте рішення про призначення нових адміністраторів не скасували.

Коли 26 жовтня о 10.00 голова прийшов на ОВК спрацювала сигналізація, яку він забув вимкнути. Приїхала міліція, також з'ясувалося, що 2 пломби на комп'ютерах були зірвані. О 14.00 відбулося засідання ОВК для вияснення, хто буде виконувати обов'язки адміністраторів комп'ютерного набору (серверна). До попередніх адміністраторів дзвонила ЦВК і просила виконувати свої обов’язки. Голова Гольдський Віктор Сергійович запропонував вислухати «старих» і «нових» адміністраторів, з'ясувалося, що новопризначені не пройшли навчання ЦВК. Під час голосування за призначення у комісії не вистачило голосів за жодне з рішень.

0 kyiv skarha1

На ОВК приїхав радник міністра МВС і кандидат у депутати Антон Геращенко заявив, що члени комісії понесуть відповідальність у разі неналежної роботи.

Після перерви у засіданні ОВК з’ясувалися нові обставини. Вчора 25 жовтня на засідання ОВК голова висловив недовіру адміністраторам комп’ютерного набору, оскільки кандидат у депутати Турчінов С. В. подав скаргу на IT працівників, як нібито у ручному режимі здійснили розподіл керівних посад без забезпечення рівномірності територіального розподілу. Проте про цю скаргу голова не повідомив членів. 26 жовтня о 14.00 на засіданні ОВК голова повідомив, що саме скарга кандидата стала підставною недовіри до IT працівників, проте саму скаргу не розглядали. Хоча відповідно до ст. 111, ч. 5 Закону «Про вибори народних депутатів України» «Скарга щодо порушень, які мали місце до дня голосування, розглядається виборчою комісією у строк, передбачений частиною четвертою цієї статті, але не пізніше 24 години дня, що передує дню голосування». Після перерви у засіданні о 16.00 комісія вирішила спочатку розглянути скаргу кандидата. Висновок комісії – скарга не відповідає вимогам закону про вибори, як результат – «старі» адміністратори  залишилися виконувати свої обов’язки.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora