Агітація у громадському транспорті, на вокзалах, в установах комунальної власності, - порушення, що були виявлені громадськими спостерігачами протягом останнього тижня.

На Волині кандидати у депутати та партії продовжують порушувати виборче законодавство. Одним із видів порушень, зафіксованим днями спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА у Луцьку є агітація у громадському транспорті та на автостанціях.

Агітаційні листівки кандидата в депутати по 22 виборчому округу Ігоря Рицка були наклеєні на автомобілях служби таксі «ЛЮКС-TAXI». 18 жовтня було помічено кілька таких автомобілів.

22 Rucko Lutsk

Також у транспортних засобах громадського користування були розміщені агітаційні листівки іншої кандидатки по тому ж округу – Ірини Констанкевич. Її листівки висять у салонах маршрутних автобусів фірми «Луцьк Експрес», які курсують за маршрутом Луцьк-Київ-Луцьк. Такі факти зафіксовано спостерігачами щонайменше у 3 автобусах 14 та 18 жовтня.

22 Konstantynevy4 ьфкыркгелн

Інші за формою листівки, але теж із агітацією за Ірину Констанкевич, були розміщені й біля каси автостанції цієї ж служби перевезень у Луцьку, що знаходиться біля місцевого РАЦСу. На зауваження спостерігачів про те, що ці дії є порушенням Закону, працівники фірми відповіли, що ці матеріали були розміщені за вказівкою керівництва.

Konstantynevych Lutsk

Схоже порушення зафіксовано 13 жовтня і в смт Колки Маневицького р-ну (ВО № 23), де біля входу у приміщення автостанції були наклеєні агітаційні листівки висуванки ВО «Батьківщина» Людмили Кирди.

Зазначимо, що всі ці факти мають ознаки порушення ч.9 ст.74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», яка забороняє розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях автобусних вокзалів.

Також, згідно ч.5 ст.74. цього Закону, заборонено розміщувати агітаційні матеріали та політичну рекламу на будинках і в приміщеннях підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності.

У місті Ковель (ВО № 21) у дитячому садочку № 10 уже кілька днів, що було перевірено 17 жовтня, лежать агітаційні листівки кандидата в народні депутати Валерія Івасюка. В 23 виборчому окрузі в смт Маневичі плакат із політичною рекламою "Блоку Петра Порошенка" розміщено на будівлі районної комунальної власності.

21 Коval Ivasuk

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.