ОВК № 112 з центром в місті Рубіжне вже тиждень не може прийняти необхідні для подальшої роботи рішення. Останнє засідання, на якому були присутні 16 членів комісії, відбулося 17 жовтня о 15.00, але, як і на попередніх засіданнях, на ньому не було прийнято жодного рішення через небажання сімох членів комісії голосувати за будь-які постанови порядку денного.

Сьогодні стало відомо, що 17 жовтня 2014 р. голова ОВК № 112 Сергій Хортів звернувся до прокуратури та СБУ  з проханням втрутитись та допомогти відновити роботу комісії.

«Комісія не працює вже більше тижня. Сім із шістнадцяти членів ОВК відмовляються голосувати за будь-які постанови, що ускладнює процес підготовки до дня голосування та може призвести до їх зриву в нашому окрузі. Ми подали відповідну заяву до Прокуратури та СБУ через відмову сімох членів ОВК виконувати покладені на них законом обов’язки. В свою чергу, інші девять членів ОВК відповідально виконують свою частину роботи з організації складу ДВК та загалом виконують всі необхідні заходи для проведення виборів в 112 окрузі», - так прокоментував ситуацію голова окружної комісії Хортів C. І.

Інші члени комісії, що відмовляються голосувати за будь-які постанови на засіданнях мотивують це тим, що голова ОВК № 112 публічно не прийняв присягу.

«Я відмовляюся голосувати через те, що голова комісії відмовився приймати присягу на попередньому засіданні, а відповідно до ст.37 п. 8 закону України «Про вибори народних депутатів України», така особа не має права приймати участі в засіданнях та голосувати. У нас є 7 свідків,  серед присутніх на минулому засіданні журналістів та довірених осіб та є відповідний аудіозапис, які можуть довести, що голова не приймав присяги, але як нам стало відомо, пізніше, в документах з’явився підпис голови про те, що він нібито прийняв присягу», - заявив Дикий Любомир Павлович.

Як стало відомо представникам ОПОРИ, відмовляються голосувати за постанови ті члени комісії, що представляють наступні політичні партії: «Народно-трудовий союз України», Партія «Зелені», Радикальна партія Олега Ляшка, Партія Зелених України, партія «СОБОР», Україна Майбутнього та фракція що зареєстрована у Верховній Раді України «Свобода».

 
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                                                     Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora                                            
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora, #вибори14, #elect_ua)