У 93 ВО на офіційному сайті Миронівської райдержадміністрації та райради (Київська область) опублікували новину з ознаками агітації на користь кандидата-мажоритарника Костянтина Бриля. За якийсь час повідомлення стерли, але воно збереглося в кеші пошукових систем.

У повідомленні сайт органів виконавчої і місцевої влади повідомляє своїх читачів про те, що кандидат у народні депутати Костянтин Бриль зустрічався з громадою села Центральне Миронівського району. Наводиться цитата промовця агітаційного характеру: «Мені добре знайомі нагальні потреби мого рідного краю і я докладу всіх зусиль для вирішення проблем та створення умов для всебічного розвитку регіону, який має дуже великий потенціал. Я закликаю Вас всіх прийти на вибори і проголосувати, тому що від вашого вибору багато в чому залежить майбутнє нашої держави і обраний народом шлях на інтеграцію з Євросоюзом. Ми проголосуємо за своє майбутнє».

bryl

У приймальній Миронівської РДА нас скерували до працівниці Юлії Фарінець як до людини, відповідальної за наповнення сайту. У коментарі Громадянській мережі ОПОРА вона розповіла, що інформацію про візит отримала від сільського голови Центрального:

"Нам сільський голова повідомила, що приїжджав до них у село такий кандидат. Що не агітував – ніде нічого. Просто казав прийти на вибори тай все. Так вона розповіла, а ми написали".

Новину вирішили зняти, бо отримали таку рекомендацію:

"Нам сказали, що новина не має бути на сайті, - пояснює Юлія Фаринець. – Зробили ми таку помилку, але виправилися".

Кандидат у депутати Костянтин Бриль у коментарі Громадянській мережі ОПОРА зазначив, що у Центральному був з агітаційним візитом, але про інформаційну підтримку Миронівську РДА не просив:

"Я в Центральному виступав, це було тиждень тому, - каже кандидат. – Виступав в клубі, проводив свою агітаційну роботу. А до чого тут Миронівська РДА, не знаю".

Бриль вважає, що публікація агітації на його користь на офіційному веб-сайті органу виконавчої владти  – це некомпетентність працівників РДА.

"Вони просто погано знають законодавство. Чому вони таку інформацію озвучують? Я ж їх про це не просив" - зауважив він.

Громадянсмька мережа ОПОРА зазначає, що новина, опублікована на сайті Миронівської РДА та райради, підпадає під ознаки політичної реклами, зафіксовані у частині 3 статті 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів». Відповідно до визначення, наведеного у законі, до політичної реклами належить привернення уваги до участі в публічних заходах кандидата у депутати.

Пункт 2 частини 1 статті 74 забороняє брати участь у передвиборчій агітації органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує чиновникам, що неупередженість органів державної влади та органів місцевого самоврядування до партій і кандидатів є однією з основоположних засад виборчого процесу  відповідно до частини 2 статті 11 ЗУ «Про вибори народних депутатів».

Громадянська мережа ОПОРА інформує, що публікація новин агітаційного характеру на офіційному сайті органів влади на користь того чи іншого кандидата або партії має ознаки використання адмінресурсу.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.