Адміністративний суд Києва визнав як порушення присяги дії заступника голови ОВК 93-го виборчого округу Віталія Куценка. Факт про недотримання прав та обов’язків членом ОВК був виявлений під час судової тяжби між "Блоком Петра Порошенка" і окружною комісією щодо реєстрації подання на членів ДВК.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, окрема ухвала по заступнику голови ОВК була прийнята 14 жовтня. Віталій Куценко у справі виступав у ролі третьої сторони. Відповідно до інформації, озвученої свідками, Віталій Куценко, поза межами роботи в складі ОВК, відвідував місцеві відділення політвиборчого штабу одного із суб'єктів виборчого процесу - партії «Блок Петра Порошенка», де надав консультації стосовно оформлення пакету документів щодо внесення кандидатів на членів ДВК, здійснював перевезення виборчої документації замість уповноваженої від партії особи, приніс  до ОВК пакет документів, що містив подання.

Тобто порушив ч.3 ст.36 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» - присягу члена виборчої комісії та обов'язки члена ОВК.

Вимога Закону стосовно неупередженості члена комісії під час виконання ним своїх обов'язків означає безсторонність члена виборчої комісії та нейтральність до суб'єктів виборчого процесу, а отже - до партій, кандидатів, інших суб'єктів виборчого процесу (згідно ст.11 Закону України «Про вибори народних депутатів»).

Суд постановив направити до ЦВК окрему ухвалу для притягнення до відповідальності заступника ОВК № 93 та вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону.

Громадянська мережа ОПОРА інформує, що, відповідно до ч.3 статті 37 ЗУ «Про вибори народних депутатів», ЦВК може достроково припинити повноваження члена окружної виборчої комісії, зокрема, у таких випадках:

 - порушення присяги члена комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов'язків, засвідченим не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить;

 - одноразове грубе порушення законодавства України про вибори, встановлене рішенням суду або рішенням виборчої комісії вищого рівня.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.