У декількох виборчих округах Києва, зокрема у 215 (Деснянський район) і 220 (Подільський район), спостерігачами ОПОРИ зафіксована агітаційна продукція без вихідних даних, що є порушенням виборчого законодавства.

У 215 і 220 виборчих округах була виявлена друкована агітація Сергія Мунтяна (самовисуванець), Олега Куцериба («Правий сектор») по 215 округу і Юрія Дідовця (Радикальна партія Олега Ляшка) по 220 округу без вихідних даних.

 news 14 10 2014 Kiev Bez vuhidnuh foto1 

news 14 10 2014 Kiev Bez vuhidnuh foto4 

news 14 10 2014 Kiev Bez vuhidnuh foto6

 news 14 10 2014 Kiev Bez vuhidnuh foto5 

news 14 10 2014 Kiev Bez vuhidnuh foto2

Відповідно до ст. 69, ч. 7 Закону «Про вибори народних депутатів України» «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск». Варто додати, що відсутність вихідних даних найймовірніше свідчить про фінансування політичної реклами не з коштів виборчого фонду:«Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі,фінансує із коштів свого виборчого фондузаходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку» (ст. 68, ч. 7 цього ж закону).

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.