У ході передвиборних зустрічей спалахнув конфлікт між кандидатом у депутати Верховної Ради України Сергієм Лабазюком (самовисуванець, народний депутат України, член групи «Справедлива європейська Україна») і представниками Хмельницької ради «Майдану». Як стверджує активістка Наталія Вишнівська, люди, котрі супроводжували кандидата на зустрічі в селі Доброгоща (входить до одномандатного округу № 188 з центром у Хмельницькому) розбили особисту відеокамеру активістки Наталії Вишнівської. Внаслідок інциденту вона зазнала тілесних ушкоджень і звернулася до правоохоронних органів із заявою про завдану матеріальну та фізичну шкоду.

З протилежних позицій висвітлили цю подію хмельницькі телеканали «Ексклюзив», який симпатизує Сергієві Лабазюку, та «33 канал», котрий уже другу виборчу кампанію підряд займає упереджену позицію відносно нього. Їхні знімальні групи опинилися на місці події водночас.

У сюжеті телеканалу «Ексклюзив» інцидент подано як провокативне застосування брудних передвиборних схем зі сторони політичних опонентів Сергія Лабазюка.

Довірена особа Сергія Лабазюка юрист Микола Заганяч спостерігачеві ОПОРИ розповів:

- Під час зустрічей Сергія Лабазюка із громадами сіл Гвардійської сільради о 12.00 він виступав перед громадою села Доброгорща. Тут з’явилися молодики спортивної зовнішньості на чолі з активісткою Наталією Вишнівською, членом ради «Майдан». Під час виступу Сергія Лабазюка вони кричали, перебивали та вигукували фрази: «Кого ви слухаєте, слухайте сюди», - і таке інше. Згодом у натовпі був помічений молодик у балаклаві з предметом, схожим на ніж. По цьому питанню наша команда написала заяву в міліцію.

Як стверджує Микола Заганяч, ці ж активісти супроводжували Лабазюка і на зустрічах у селі Гвардійське (13.30), і в селі Немичинці (15.00). Як він розповідає, місцеві жителі просто обступили Сергія Лабазюка, щоб послухати, тим самим відтіснивши молодиків.

Xm Rada majdanu proty kandydata Xm Rada majdanu proty kandydata molodykiv

«33 канал» наголошує на агресивній поведінці народного депутата і його охоронців та оголошує претензії до його діяльності.

Ним знову порушується питання щодо його голосування за законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян», названий «законом про диктатуру». Крім того, журналісти зачіпають тему перемог заснованої Сергієм Лабазюком «Аграрної компанії-2004» у тендерах, внаслідок яких нею отримано замовлення на ремонти доріг у десятки мільйонів гривень.

- До ради «Майдану» звертається багато людей. Наприклад, із Нафтулівки, яка належить до тієї ж Гвардійської сільради. Чомусь народний депутат не захотів зустрітися з тамтешніми селянами, - наголосила Наталія Вишнівська на спеціально скликаній прес-конференції. – А там від роботи тваринницьких комплексів «Аграрної компанії» Лабазюків нема чим дихати. У нас були питання стосовно зупинок, встановлених його благодійним фондом «Завжди поруч» без дозволів. Нехай то буде узаконено і служить людям, але не варто це використовувати як агітацію. Чомусь Сергій лабазюк гостро відреагував на запитання про виграні тендери на ремонт доріг…

За словами Наталії Вишнівської, Хмельницька рада «Майдану», попри те, що її головуючий Алім Міщук балотується кандидатом у тому ж окрузі № 188 як самовисуванець, не підтримує жодного кандидата, але до багатьох із них має незручні запитання.

- Мої конкуренти, про яких два роки не було чутно, знову розпочали свою, так би мовити, активну діяльність, але не на благо людей, а щоб поливати брудом своїх опонентів, - прокоментував цю ситуацію перший заступник голови парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Лабазюк. – Вони спілкуються з виборцями з екранів телевізора, жодного разу не бачивши їх життя в реальності. Сьогодні, аби перемогти у виборах до парламенту, вони застосовують брудні схеми, починаючи від маніпулюванням громадською думкою і закінчуючи спробами зриву моїх зустрічей з жителями області. Прикриваючись ім’ям різних громадських організацій, вони розповсюджують неправдиву інформацію про мою діяльність як народного депутата.

Нагадаємо, про позицію Сергія Лабазюка під час голосування 16 січня цього року йшлося в кореспонденції «Опоненти сфальсифікували листівку проти народного депутата Лабазюка» на сайті ОПОРИ.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora