Центральна виборча комісія на своєму засіданні 27 липня 2019 року зобов’язала окружну виборчу комісію скласти протокол з позначкою «Уточнений» через виявлені у протоколі помилки та неточності. У свою чергу, окружна виборча комісія прийняла рішення перерахувати голоси виборчої дільниці №070958 через допущені помилки у протоколі про підсумки голосування відповідної дільничної виборчої комісії.

Під час розгляду протоколів окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу №21 та інших документів ЦВК виявила в них низку помилок та неточностей та зобов’язала окружну виборчу комісію №21 розглянути на своєму засіданні питання щодо внесення змін до встановлених підсумків голосування виборців у межах цього округу в порядку, передбаченому законом.

Про це ЦВК повідомила окружну виборчу комісію електронним листом. У ньому також йшлося про те, що відповідно до частини 3 статті 97 Закону України «Про вибори народних депутатів України» окружна виборча комісія зобов’язана розглянути питання про внесення змін до встановлених підсумків голосування виборців у межах одномандатного виборчого округу №21, скласти протокол з позначкою «Уточнений» та транспортувати їх до Центральної виборчої комісії не пізніше 18:00 29 липня 2019 року. Відповідний лист на засіданні 28 липня 2019 року зачитала голова ОВК №21 Надія Корнієвська.

Під час засідання голова окружної виборчої комісії №21 озвучила також перелік розбіжностей і неточностей у протоколі, які потрібно виправити та скласти протокол з позначкою «Уточнений».

Після того, як голова ОВК зачитала лист від Центральної виборчої комісії, комісія розпочала обговорення ситуації, кожен бажаючий член комісії висловив свою думку щодо можливого варіанту вирішення проблеми. Загалом обговорювалось три варіанти: зобов’язати ДВК скласти протокол з позначкою «Уточнений», скласти протокол з позначкою «Уточнений» на основі тих відомостей, якими володіє ОВК, і скласти протокол з позначкою «Уточнений» після перерахунку голосів дільниці №070958. На своє засідання ОВК №21 запросила і трьох представників відповідної дільничної виборчої комісії.

Питання перераховувати чи не перераховувати голоси виборчої дільниці №070958 виникло тому, що у протоколі про підсумки голосування відповідної ДВК не було вказано результатів голосування за кандидата Олега Місірука (цього кандидата взагалі не вписали в протокол). Члени дільничної виборчої комісії стверджували, що не вписали кандидата, оскільки він не одержав жодного голосу виборців. У зв’язку з допущеною помилкою дільничною виборчою комісією, окружна виборча комісія, передаючи відомості через ІАС «Вибори» до ЦВК, також допустила помилки, «присвоїла» кількість голосів, відданих за Віктора Мовчана, Олегу Місіруку, а кількість голосів за Юрія Поліщука (наступний у списку) – Віктору Мовчану і т.д. Натомість навпроти останнього у списку кандидата Богдана Сінчука помилково зазначили 0.

Після обговорення окружна виборча комісія вирішила перерахувати голоси на виборчій дільниці №070958. За таке рішення проголосувало 10 з 12 присутніх на засіданні членів ОВК.

Під час повторного перерахунку голосів дільниці №070958 ОВК встановила факт внесення недостовірних відомостей у протокол про підсумки голосування на відповідній дільниці. Зокрема, у протоколі ДВК було вказано кількість контрольних талонів – 215, натомість було виявлено у запакованому конверті 214.

Крім того, перераховуючи недійсні виборчі бюлетені, серед них було знайдено один, який мав бути зарахований до невикористаних. Голова ДВК пояснила, що один бюлетень зіпсував член ДВК, оскільки людині, яка тимчасово змінила місце голосування, мали видати лише бюлетень в багатомандатному виборчому окрузі, натомість помилково проставили номер виборця на бюлетені в одномандатному виборчому окрузі. Від цього бюлетеня член комісії не відокремив контрольний талон і не видав його виборцю. Відтак, цей бюлетень не повинні були рахувати до недійсних.

Перерахувавши усю запаковану виборчу документацію, ОВК на основі нових відомостей склала уже власний протокол з позначкою «Уточнений».

Нагадаємо, що відповідно до частини 3 статті 97 Закону України «Про вибори народних депутатів України» окружна виборча комісія зобов'язана у строк, визначений Центральною виборчою комісією, розглянути питання про внесення змін до встановлених підсумків голосування виборців у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу або в одномандатному окрузі, за необхідності здійснюючи повторний підрахунок голосів на окремих виборчих дільницях цього одномандатного округу. Протокол з поміткою "Уточнений" складається у порядку, передбаченому частиною шостою статті 95 та частиною шостою статті 96 цього Закону. Зазначений протокол та інші необхідні виборчі документи транспортуються до Центральної виборчої комісії в порядку, встановленому частиною дев'ятою статті 95 цього Закону.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)