Львівський окружний адміністративний суд не задовольнив позов кандидатки у народні депутати Оксани Юринець щодо перерахунку голосів на дільниці №461864 (117 виборчий округ). За інформацією, опублікованою Юринець, колегія суддів винесла окрему ухвалу, якою визнає, що були порушення і зобов’язує Центральну виборчу комісії їх усунути. ОПОРА цього документу від представників кандидатки у народні депутати наразі не отримала. В разі його наявності, до опублікуємо у матеріалі.

Позовну заяву кандидатка у народні депутати (самовисування) Оксана Юринець подала до Львівського окружного адміністративного суду 23 липня. Судове засідання відбувалося 24 та 25 липня. Юринець просила у суді визнати протиправним протокольне рішення ОВК №117 про прийняття та оголошення змісту протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №461864. Відповідно і перерахувати голоси виборців на цій ДВК.

Позовна заява базується на виявленому і зафіксованому спостерігачкою Громадянської мережі ОПОРА факті порушення виборчого законодавства в приміщенні окружної виборчої комісії. Спостерігачка ОПОРИ Анжеліка Зозуля засвідчила у залі суду, що зверталася у поліцію  в ночі 22 липня щодо того, що члени ДВК №461863 привезли документацію з результатами голосування виборців у відкритому пакеті. Також члени дільничної виборчої комісії  мали із собою печатку в приміщенні окружної виборчої комісії.

Відео

Відтак Оксана Юринець вважає, що неналежне транспортування виборчої документації та прийняття її членами ОВК № 117 без перерахунку, могло вплинути на результати волевиявлення виборців.

«Під час розгляду справи з’ясовується, що є різні протоколи з засідання ДВК з розбіжністю у +20 голосів за кандидата-лідера. Позовом «Юринець-ОВК» зацікавилася третя сторона - це кандидат, який здобув більшість голосів і який, на наше здивування, замість зайняти позицію відстояти Закон, займає бік відповідача», - повідомила на своїй сторінці у соціальній мережі Юринець.

25 липня Львівський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову кандидатки у народні депутати Оксани Юринець, аргументуючи це тим, що недостатньо доказів для необхідності перерахування голосів на дільниці №461863. Зі слів юристів Юринець вони готують апеляційну скаргу. Також за словами Оксани Юринець суд виніс окрему ухвалу, якою визнає, що порушення були і зобов’язує Центральну виборчу комісію вжити дій щодо їхнього усунення.

«Це ще не кінець, це початок роботи. Ми далі працюватимемо разом з ЦВК. Всі матеріали ми передамо до Центральної виборчої комісії», - зазначила Оксана Юринець у розмові з представниками Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, що у 117 виборчому окрузі перемагає кандидат від політичної партії «Голос»  Ярослав Рущишин. За нього проголосувало 19 937 виборців. На другому місці кандидатка Оксана Юринець(само висування), за яку віддало свої голоси 18 872 виборці. 

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)