Окружна виборча комісія №69 (центр - Мукачево) запланувала процедуру повторного підрахунку голосів на всіх 133 дільницях округу на ранок суботи, 27 липня. Про це інформує спостерігач ОПОРИ із чергового етапу засідання комісії, яке триває із 21 липня. У п’ятницю, 26 липня, на ОВК вирішували організаційні питання повторного підрахунку голосів.

Нагадаємо, рішення про повторний підрахунок голосів ОВК прийняла на засіданні 24 липня на підставі заяв кандидата у народні депутати Віктора Балоги («Єдиний Центр») та уповноваженої особи від кандидата у нардепи Едгара Токаря («Слуга народу»).

Спостерігач ОПОРИ звернувся до окружної виборчої комісії із інформаційним запитом  щодо ознайомлення із заявами кандидатів про повторний підрахунок голосів, який ОВК одразу ж розглянула і близько 17.00 надала електронні копії заяв.

Як йдеться у заяві до ОВК кандидата Віктора Балоги, що є у розпорядженні закарпатської команди ОПОРИ, він наголошує на порушеннях на 14 конкретних ДВК та просить про проведення повторного перерахунку голосів на них, а також і на усіх інших ДВК округу. Зокрема, як йдеться у заяві кандидата, на ДВК зафіксовано факти порушення таємниці голосування, що проявилося присутності у кабінках більше однієї особи; кількість виборчих скриньок була меншою, ніж встановлено нормами, а приміщення для голосування були фізично непридатними до наявної кількості виборців; зафіксовано випадки надання виборцями бюлетенів без передбачених Законом документів. 

Довірена особа кандидата Едгара Токаря Святослав Туз у коментарі комунікаційниці ОПОРИ зазначив, що їхня команда фіксувала понад 30 порушень у день голосування, складала по них акти та написала скарги. За його словами, наразі триває кримінальне провадження за невідповідне поводження із виборчою документацією, його розслідують в ГУНП у Закарпатській області.

Як відомо зі скарг та доданих до них документів, які кандидат Едгар Токар подав до ОВК 69, на одній із ДВК «допущені факти незаконного голосування у кількості, що перевищує 5 відсотків кількості виборців, які отримали бюлетені на виборчій дільниці», також, як твердиться у заяві, бюлетенів у скриньках було більше як на 5 відсотків кількості виборців, які отримали бюлетені на ДВК. Відтак кандидат у заяві просить не лише провести повторний підрахунок голосів, а й визнати голосування недійсним. На ще на двох ДВК, йдеться у заяві кандидата Токаря, також мали місце факти опускання виборчого бюлетеня до виборчої скриньки за виборців іншими особами, а ще голосування особами, які не мали права голосу, або ж не були включені до списків виборців. І в цьому випадку кандидат просить не лише провести перерахунок на двох ДВК, а й визнати результати голосування недійсними.

«Закон «Про вибори народних депутатів України» чітко регулює обставини, при яких окружна виборча комісія приймає рішення про повторний перерахунок на дільничній виборчій комісії, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Закарпатській області. - Рішення про перерахунок повинно стосуватися тих ДВК, де при розгляді скарги виявлено достатні підстави для перерахунку, наприклад - задокументовано порушення та складені відповідні акти».

Також, як стало відомо на засіданні ОВК 69 у п’ятницю вранці, до комісії надійшла ухвала Ужгородського міськрайонного суду у кримінальному провадженні.

Згодом кандидат Віктор Балога на своїй сторінці «Фейсбук» оприлюднив ухвалу Ужгородського міськрайонного суду, згідно з якою відомо про відкриття кримінального провадження щодо ймовірного порушення Закону під час голосування на спеціальній виборчій дільниці №210712, що у Мукачівській районній лікарні.

Як можна зрозуміти із тексту ухвали, до поліції звернувся кандидат Едгар Токар щодо ймовірного порушення законодавства у контексті списку виборців на цій спецдільниці. Наразі справу розслідує слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області. Як йдеться в ухвалі судді-слідчого, він зобов’язав ОВК надати поліції списки виборців спецдільниці №210712.

Станом на 26 липня на сайті ЦВК оприлюднено результати голосування по одномандатному виборчому округу №69. За результатами, лідером став кандидат Віктор Балога (35,81%), на другій позиції - кандидат Едгар Токар (34,47%). Різниця між кандидатами склала 798 голосів.

Відповідно до частин 10 та 11 Закону України «Про вибори народних депутатів України», за наявності заяв або скарг, підтверджених відповідно оформленими актами, складеними кандидатами у депутати, їх довіреними особами, уповноваженими особами партій, офіційними спостерігачами, виборцями, про порушення вимог цього Закону під час проведення голосування та (або) підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі, що ставлять під сумнів результати підрахунку голосів виборців на цій виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі, а також за наявності акта або письмової заяви чи скарги осіб, зазначених у частині першій статті 93 цього Закону, про порушення вимог цього Закону під час транспортування до окружної виборчої комісії протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та інших документів окружна виборча комісія може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі. У разі неможливості усунення без перерахунку виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та (або) одномандатному окрузі неточностей у протоколі (протоколах) дільничної виборчої комісії у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі, а також у разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами дільничної виборчої комісії по загальнодержавному округу та (або) одномандатному округу окружна виборча комісія зобов'язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі.

                                                                              
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)