На Закарпатті окружна виборча комісія №69 (центр - Мукачево) здійснить перерахунок голосів по одномандатному виборчому округу на усіх 133 дільницях. Відповідне рішення ОВК №69 прийняла сьогодні, 24 липня. 

За інформацією спостерігача ОПОРИ, до окружної виборчої комісії №69 із центром у місті Мукачеві, надійшла заява від кандидата у народні депутати Віктора Балоги із проханням здійснити перерахунок голосів на всіх 133 дільницях виборчого округу. Члени ОВК розглянули заяву кандидата під час засідання 24 липня та проголосували за здійснення перерахунку голосів.

За словами спостерігача, члени ОВК розпочнуть наступне засідання, під час якого здійснюватимуть перерахунок завтра, 25 липня о 9 годині.

Інформацію про повторний підрахунок голосів комунікаційниці ОПОРИ підтвердив голова ОВК №69 Олександр Гнатів.

«Оскільки були заяви від двох кандидатів, ми прийняли рішення перерахувати голоси на всіх дільницях», - зазначив Олександр Гнатів.

До слова, на момент публікації матеріалу на сайті Центральної виборчої комісії постанову про повторний підрахунок голосів на всіх дільницях округу №69 ще не оприлюднили.

Згідно з частиною 10 статті 94 Закону України «Про вибори народних депутатів України», за наявності заяв або скарг, підтверджених відповідно оформленими актами, складеними кандидатами у депутати, їх довіреними особами, уповноваженими особами партій, офіційними спостерігачами, виборцями, про порушення вимог цього Закону під час проведення голосування та (або) підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі, що ставлять під сумнів результати підрахунку голосів виборців на цій виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі, а також за наявності акта або письмової заяви чи скарги осіб, зазначених у частині першій статті 93 цього Закону, про порушення вимог цього Закону під час транспортування до окружної виборчої комісії протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та інших документів окружна виборча комісія може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі.

Відповідно до частини 13 статті 94 Закону України «Про вибори народних депутатів України», повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці здійснюється окружною виборчою комісією з обов'язковою участю членів дільничної виборчої комісії, які передають виборчу документацію, після розгляду і прийняття протоколів та інших документів від усіх дільничних виборчих комісій. У повторному підрахунку окружною виборчою комісією голосів виборців на виборчій дільниці мають право бути присутніми усі члени цієї дільничної виборчої комісії; при цьому можуть бути присутніми кандидати у депутати, їх довірені особи, уповноважені особи партій, офіційні спостерігачі.

Згідно з частиною 14 статті 94 цього ж Закону, окружна виборча комісія за результатами повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці складає протокол про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

                                                                              

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)