204-та окружна виборча комісія з центром у м. Хотин ще досі не завершила опрацювання протоколів виборчих комісій через проблеми, які були виявленні під час перерахунку бюлетенів на одній виборчій дільниці.

3 липня ОВК виборчого округу № 204 розпочала повторний підрахунок бюлетенів з виборчої дільниці № 730441 (с. Ярівка Хотинського району). Причиною перерахунку була розбіжність між кількістю виборців, яка взяла участь у голосуванні в одномандатному виборчому окрузі (410), та сумою недійсних бюлетенів і голосів, поданих за кандидатів в народні депутати (409). У результаті перерахунку окружна виборча комісія виявила помилки та порушення.

Перерахувавши бюлетені  від дільничної виборчої комісії № 730441, ОВК виявила 46 бюлетенів, які не повинні підлягати врахуванню, однак вони були зараховані на користь кількох кандидатів. На них не було печатки ДВК. Окрім того, упаковки з бюлетенями, поданими за деяких кандидатів, містили бюлетені з голосами за інших кандидатів. Зокрема:

  • За Валерія Божика враховані 23 бюлетені без печатки, 8 недійсних бюлетенів, 5 бюлетенів з позначкою за інших кандидатів (Андрій Стецюк - 2, Тетяна Мартинюк - 1, Андрій Бойко -1 , Анатолій Паланійчук - 1).
  • За Максима Бурбака враховані 13 бюлетенів без печатки, 1 недійсний бюлетень.
  • За Миколу Довганя враховано 3 бюлетені без печатки.
  • За Андрія Бойка враховані 2 бюлетені без печатки, 1 бюлетень з позначкою за Ольгу Кучурку.
  • За Василя Мельника враховані 2 бюлетені без печатки.
  • За Романа Музику враховані 2 бюлетені без печатки.
  • За Руслана Панчишина враховано 1 бюлетень без печатки.

За результатами перевірки окружна виборча комісія затвердила протокол про повторний підрахунок голосів на відповідній виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі, де врахувала виявленні помилки.

Також під час повторного підрахунку окружна виборча комісія виявила розбіжність у кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені (в уточненому списку виборців є 405 підписів виборців), та кількістю виборців, які взяли участь у голосуванні (кількість бюлетенів у виборчих скриньках – 411). Під час огляду контрольних (відривних) талонів ОВК зафіксувала, що на 11 контрольних талонах немає підписів виборців; підпису члена комісії, який видавав бюлетені – на 3 контрольних талонах; відсутність номера, під яким виборець вписаний в уточнений список виборців – на 4 контрольних талонах. Ще один контрольний талон не був відірваний від бюлетеня та зарахований дільничною виборчою комісією за одного з кандидатів. 

У витязі зі списку виборців зазначено 30 виборців, які мали право проголосувати за місцем перебування. В уточненому списку виборців наявні позначки щодо нездатності самостійно пересуватись лише навпроти 12 виборців. Щодо інших 18 виборців, за результатами перевірки окружною виборчою комісією встановлено кілька випадків відсутності передбачених законом заяв виборців про бажання голосувати за місцем перебування та (або) довідок з медичних установ, які підтверджують цю необхідність.

Ще окружна виборча комісія виявила 3 факти наявності підпису навпроти одних і тих же виборців, як в уточненому списку виборців, так і у витязі з нього, де вказуються виборці, які голосують за місцем перебування.

У зв’язку з ймовірною повторною видачою бюлетенів для голосування в одномандатному виборчому окрузі відповідним виборцям, ОВК готують заяву до поліції.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області зауважив, що відповідно до ст. 158-1 Кримінального кодексу України надання або отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його надавати чи отримувати, або викрадення чи приховування виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, або надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі, або голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, кандидатом на виборах, членом виборчої комісії чи комісії з референдуму, довіреною особою кандидата на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії чи комісії з референдуму, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, членом ініціативної групи референдуму, офіційним спостерігачем на виборах або референдумі, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)