В окружній виборчій комісії №66 (м. Малин) ще не встановили остаточні результати виборів народних депутатів України. Станом на ранок 24 липня 4 дільничні виборчі комісії не здали уточнені протоколи про підрахунок голосів, а бюлетені з 5 дільниць будуть перераховувати.

Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ у ВО №66 Павло Іваненко.

«Всі дільниці вже здали виборчу документацію, але 6 дільниць поїхали на уточнення, а 5 – на перерахунок. В результаті маємо 11 дільниць. До 02:00 ночі 24 липня члени комісії прийняли уточнені протоколи від 2  дільниць і залишилось 4 на уточнення і 5 на перерахунок. Десь о 02:00 ночі комісія зробила перерву і розійшлися. Сьогодні о 09:00 має розпочатись засідання, спершу очікують дільниці з уточненими протоколами, а о 13:00 планується перерахунок. Члени комісії всі виснажені, втомлені. Кандидатка Тетяна Грищенко, яка лідирує за попередніми результатами, вчора викликала поліцію в ОВК, бо на її думку комісія затягує процес встановлення результатів», – розповів спостерігач ОПОРИ. 

У поліції інформацію про виклик підтвердили.  

«Вчора ввечері, після 21 години надійшло повідомлення одного з кандидатів у народні депутати про те, що ОВК не може закінчити свою роботу через неподачу документів окремими дільничними комісіями. Поліцейські виїжджали на місце, було з'ясовано, що кілька дільничних комісій, які відправили з протоколами на уточнення, їх до вечора не привезли, чи машина зламалась, чи втома, чи ще якісь обставини. Сьогодні вранці ці питання мали вирішитись», –  розповіла ОПОРІ  керівниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко.

24 липня зранку комісія знову зібралась для роботи. Голова ОВК №66 Антоніна Станкевич у коментарі ОПОРІ розповіла:

«Ми чекаємо уточнені протоколи від дільничних виборчих комісій. Всі комісії у нас вже здалися. Просто є 4, які допустили незначні помилки, зокрема у нумерації скриньок, і поїхали на уточнення. Люди втомлені, виснажені. Ми їм вже дзвонили. Вони ж мають розуміти свою відповідальність. Комісії працюють до 26 числа, 5 днів після виборів вони ще мають працювати. Надіємось, сьогодні протягом дня завершити. В обід будемо проводити перерахунок. У нас 4 комісії на уточнення і 5 на перерахунок. Зараз чекаємо 12 члена ОВК і розпочнемо засідання», – зазначила голова ОВК.

Зазначимо, згідно з ч. 4 ст. 93  Закону України «Про вибори народних депутатів України», секретар дільничної виборчої комісії, інші члени комісії, які не супроводжують транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, залишаються у приміщенні дільничної виборчої комісії до отримання повідомлення про прийняття протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі окружною виборчою комісією. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.  Крім того, відповідно до ч. 3 ст. 158 Кримінального кодексу України, викрадення чи приховування виборчої скриньки з бюлетенями або протоколу про підрахунок голосів виборців чи учасників референдуму, про підсумки голосування в межах виборчого округу на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму або незаконне знищення чи псування виборчої скриньки з бюлетенями, або підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів або референдуму до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії чи комісії з референдуму, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування чи результатів виборів або референдуму, або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей – можуть каратися позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Як повідомляла ОПОРА, в ОВК №67 у серверній переплутали результати з 12 протоколів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)