На Херсонщині під час передачі виборчої документації окружним виборчим комісіям члени дільничних виборчих комісій масово переписують уточнені протоколи про підрахунок голосів у приміщенні ОВК.

Про такі випадки повідомляють спостерігачі в ОВК № 183, 184, 185, 186.

Так, на 183-ій ОВК, яка знаходиться в Херсоні, спостерігач зафіксувала 4 випадки. Один з них був вночі. За інформацією спостерігача, члени однієї дільничної комісії закрились з протоколами в кабінеті ОВК, ключ від якого дав їм представник ОВК.  Зауваження вони ігнорували та не хотіли називати номер дільниці.

Уже вдень 22 липня спостерігач зробив зауваження представникам ще двох ДВК, які сиділи з протоколами та робили в них якісь позначки, на що вони сказали, що вони саме зібралися їхати на свою дільницю та вже визвали таксі. Спостерігач переконалася, що вони дійсно покинули приміщення ОВК.

Ще двоє членів комісії, які були помічені за переписуванням уточнених протоколів, після певних сперечань зі спостерігачем також визвали таксі й поїхали виправляти документацію на свою дільницю.

Ще одна жінка член ДВК, яка в приміщенні ОВК переписувала уточнений протокол, на запитання спостерігача відреагувала вороже –  почала тікати, не хотіла називати номер комісії та говорила, що це вона щось пише «для своєї партії». Спостерігач викликала поліцію, жінка розплакалась й члени ОВК почали звинувачувати спостерігача ОПОРИ зі словами: «Вам не соромно, до чого ви людей доводите?».

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Херсонській області зазначає: «Така реакція з боку членів ОВК є дивною, адже дотримання виборчого законодавства є одним з їх обов’язків згідно з ч. 9 ст. 36 Закону «Про вибори народних депутатів України».

Спостерігач ОПОРИ в 186-ій ОВК повідомив, що двічі попередив членів ДВК, які збирались переписувати свої протоколи, про можливе порушення, і ще як мінімум двічі про це їх попереджували члени ОВК. Один раз спостерігач викликав поліцію, коли члени ДВК заповнювали протокол на колінах на сходах перед ОВК. Після цього спостерігач написав «нагадування» про те, що підробка виборчої документації – це кримінальне правопорушення.

Спостерігач ОПОРИ в 184-ій ОВК виявила маніпуляції з документами, схожими на протокол про підрахунок голосів 3 рази, але після зауваження члени комісії  покинули приміщення й «поховались» у парку біля ОВК та у власних автівках.

На ОВК №185 спостерігач ОПОРИ зафіксував один подібний випадок та викликав поліцію.

Згідно з ч. 7 ст. 91 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі олівцем, а також внесення до них без відповідного рішення дільничної виборчої комісії будь-яких виправлень.

Відповідно до ч. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів (виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, про підсумки голосування на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму та інших документів, які відповідно до законодавства відносяться до виборчих документів) - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.